Η ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ της κατάστασης στον πλανήτη (πόλεμοι μεταξύ κρατών, εμφύλιοι πόλεμοι, τρομοκρατία, αεροπορικές επιδρομές, κλιματική αλλαγή και επισιτιστική κρίση) έχει χωρίς αμφιβολία οδηγήσει σε επιδείνωση και τη μεταναστευτική κρίση. Πρόσφατα η Frontex έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των παράτυπων εισόδων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκε το 2023 κατά 17% σε σύγκριση με το 2022. Μάλιστα, η ευρωπαϊκή υπηρεσία φύλαξης των συνόρων ανέφερε ότι το 2023 ο αριθμός των παράτυπων εισόδων έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2016, μιλώντας για 380.000 ανθρώπους που κατόρθωσαν να εισέλθουν παράνομα στην Ευρώπη. Από αυτούς, 100.000 ήταν Σύριοι -ο πόλεμος στη Συρία διαρκεί από το 2011- και ακολουθούν οι πολίτες από τη Γουινέα και το Αφγανιστάν.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, οι γυναίκες και τα παιδιά αποτέλεσαν το 20% των εισελθόντων. Παρατηρείται επίσης μια σταθερή αυξητική τάση κατά τα τελευταία τρία χρόνια, που προφανώς συνδέεται με τις δυσμενείς διεθνείς εξελίξεις σε όλα τα πεδία. Ιδιαίτερη αξία έχουν τα στοιχεία όσον αφορά τις εισόδους από διαφορετικές μεταναστευτικές διαδρομές.Έτσι, το 41% των εισόδων πραγματοποιήθηκε μέσω της Κεντρικής Μεσογείου, το 26% από τη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων και το 16% από την Ανατολική Μεσόγειο. Κοιτάζοντας τα ποσοστά, διαπιστώνουμε ότι το χαμηλότερο προέρχεται από την Ανατολική Μεσόγειο, όρο που στην ευρεία του έννοια περιλαμβάνει και την περιοχή του Αιγαίου, όπου δεχόμαστε πιέσεις, πλην όμως η μάχη για τη φύλαξη των συνόρων μας συνεχίζει να αποφέρει καρπούς.

ΠΙΕΣΕΙΣ τον τελευταίο καιρό δεχόμαστε και από την πλευρά του Λιβυκού Πελάγους, όπως προκύπτει και από τις αφίξεις στην Κρήτη. Με λίγα λόγια, τα στοιχεία είναι ζοφερά και όλοι αντιλαμβάνονται πως άλλη λύση από τη φύλαξη των συνόρων δεν υπάρχει. Όπως πρόσφατα είπε σε εκδήλωση της πρεσβείας του Καναδά ο Καναδός πρώην υπουργός Άλαν Κλοκ «δεν μπορούμε να συμβουλεύσουμε ανοιχτά σύνορα, διότι αυτό προκαλεί μεγάλη ανασφάλεια στους πολίτες των χωρών που δέχονται τις πιέσεις».

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή