Η μία μετά την άλλη οι χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία κλείνουν τα συνοριακά περάσματά τους, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι συνεχίζει την υβριδική επίθεσή της στέλνοντας μετανάστες στις χώρες της Βαλτικής. Η Εσθονία υποστηρίζει πως στη μεταφορά των μεταναστών εμπλέκονται, σύμφωνα με σοβαρές ενδείξεις, «Ρώσοι αξιωματούχοι των συνοριακών υπηρεσιών και πιθανόν άλλων φορέων». Από την πλευρά της και η Φινλανδία θεωρεί βέβαιο ότι πίσω από τις μεταναστευτικές ροές βρίσκεται η Ρωσία, που βέβαια επιμένει πως οι Ρώσοι συνοριοφύλακες εκτελούν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με τους κανόνες.

Αυτό που έχει παρατηρηθεί είναι ότι οι μετανάστες φθάνουν στα σύνορα με τρόπο οργανωμένο και σε ομάδες των δέκα ατόμων - κάτι που εντοπίζεται όχι μόνο στα σύνορα της Ρωσίας με την Εσθονία, αλλά και στα σύνορα της Λευκορωσίας, συμμάχου της Ρωσίας, με τη Λετονία και τη Λιθουανία. Το ίδιο παρατηρούν και οι Πολωνοί αξιωματούχοι, καθώς και στην Πολωνία φθάνουν μετανάστες από την Αφρική και τη Συρία. Στα τέλη Νοεμβρίου η Φινλανδία, της οποίας τα σύνορα με τη Ρωσία εκτείνονται σε 1.340 χιλιόμετρα, έκλεισε τα τρία από τα τέσσερα τελευταία συνοριακά περάσματα, αφήνοντας ανοιχτό μόνο τον συνοριακό σταθμό Ράζα Ζοσέπι στην Αρκτική - και μόνο για τέσσερις ώρες ημερησίως.

Πλέον είναι κλειστά τα επτά από τα οκτώ συνοριακά περάσματα. Όπως έγινε γνωστό, οι μετανάστες που φθάνουν στη Φινλανδία προέρχονται από το Ιράκ, τη Σομαλία, την Υεμένη, το Αφγανιστάν, την Κένυα, το Μαρόκο και το Πακιστάν. «Θέλουμε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα στη Ρωσία: αυτό πρέπει να σταματήσει», δήλωσε ο Φινλανδός πρωθυπουργός Πέτερι Όρπο κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τη Λετονή ομόλογό του Εβίκα Σίλινα. Οι δυο τους συμφώνησαν πως η προσπάθεια χιλιάδων μεταναστών να περάσουν τα σύνορα αποτελεί τμήμα μιας μεγάλης υβριδικής επίθεσης που πλήττει άμεσα την εθνική ασφάλεια των χωρών τους. Το Κρεμλίνο αρνείται βέβαια τις κατηγορίες, αλλά η πραγματικότητα διαψεύδει…

Η κυρία Βούλτεψη είναι βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και δημοσιογράφος

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»