Ο Καναδάς βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τον περασμένο Μάιο. Οι καταστροφικές πυρκαγιές βρίσκονται εκτός ελέγχου, πυροσβέστες πέφτουν στο καθήκον, διασωθέντες μεταφέρονται με όλα τα μέσα σε ασφαλείς τοποθεσίες, στις περιοχές όπου μαίνονται οι περισσότερες από χίλιες ενεργές πυρκαγιές, καταστρέφοντας τη χώρα από τα ανατολικά έως τα δυτικά, ο εναέριος χώρος κλείνει για να διευκολύνονται στο έργο τους τα πυροσβεστικά αεροπλάνα, ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό μιλά για «αβέβαιους και τρομακτικούς καιρούς».

Η μάχη με τις φλόγες διαρκεί χρόνια, από το 1989. Φέτος καταρρίφθηκε το αρνητικό ρεκόρ εκείνης της χρονιάς. Και όταν οι φωτιές κατασιγάζουν, οι πλημμύρες συνεχίζουν το καταστροφικό έργο. Η κατάσταση είναι στην κυριολεξία εκρηκτική. Έχουν ήδη καεί 14.000.000 εκτάρια γης και σχεδόν 170.000 άνθρωποι έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Πυκνοί καπνοί -που έχουν φτάσει στις ΗΠΑ- καλύπτουν όλη τη χώρα, όλη τη Βόρεια Αμερική.  Οι λόγοι είναι ολοφάνεροι. Η χώρα μαστίζεται από τους καύσωνες και την ξηρασία και οι ανθρώπινες δραστηριότητες προκαλούν τη μία πυρκαγιά πάνω στην άλλη. Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι κάτω από αυτές τις εξαιρετικά έκτακτες και επικίνδυνες συνθήκες η πολιτική αντιπαράθεση παρέλκει. Η συντηρητική αντιπολίτευση αρνείται ότι για την κατάσταση ευθύνεται η κλιματική αλλαγή, με τον κυβερνήτη του Οντάριο, Νταγκ Φορντ, να απορρίπτει κάθε σύνδεση μεταξύ των πυρκαγιών και της κλιματικής αλλαγής.

Απαντώντας παλαιότερα στην επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Μαρίτ Στάιλς, του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Φορντ δήλωσε έκπληκτος για την πολιτικοποίηση των πυρκαγιών. Τον περασμένο Ιούνιο ωστόσο, κατά τη συζήτηση στη Βουλή και ενώ η ατμόσφαιρα ακόμη και μέσα στο Κοινοβούλιο ήταν αποπνικτική λόγω των πυρκαγιών, οι Συντηρητικοί ζητούσαν από την κυβέρνηση (Φιλελεύθεροι) να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση, να βρει λύσεις για να πολεμήσει τον πληθωρισμό, ενώ το Νέο Δημοκρατικό Κόμμα (Σοσιαλδημοκράτες), αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν παίρνει στα σοβαρά την κλιματική αλλαγή, σκέφθηκε πως ήταν η ώρα να ζητήσει περισσότερους φόρους για τους πλούσιους. Όσο για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Πιερ Πουαλιέβρ, έχει δηλώσει πως ο Τριντό αναφέρεται τόσο συχνά στις πυρκαγιές και στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής για να μη γίνεται συζήτηση για την οικονομική κρίση και τον πληθωρισμό.

Η αλήθεια, όμως, είναι πως οι καταστροφικές πυρκαγιές και η ανάγκη αντιμετώπισης των συνεπειών τους και το κόστος των μέτρων στήριξης των νοικοκυριών που έχουν πληγεί θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τον προϋπολογισμό. 

Η Ελλάδα επίσης βρέθηκε στη δίνη των πυρκαγιών. Το ίδιο και οι άλλες χώρες της Μεσογείου. Κι εδώ ακούστηκαν αντιπολιτευτικές φωνές, που κατήγγειλαν ότι η κυβέρνηση «κρύβεται» πίσω από την κλιματική αλλαγή.

Στον Καναδά το κάνουν οι Συντηρητικοί, στην Ελλάδα η Αριστερά. Και αυτό καθιστά τη στάση τους ακόμη πιο τυχοδιωκτική. Υποτίθεται ότι παγκοσμίως η Αριστερά συνδέεται με την Οικολογία και επιδίδεται σε ακτιβισμό κατά της καταστροφής του πλανήτη.  Όταν το 1989 ιδρύθηκε το κόμμα, πήρε την ονομασία Συνασπισμός της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας. Την οποία Οικολογία υποτίθεται ότι δεν εγκατέλειψε.

Υπό διαφορετικές συνθήκες -αν δηλαδή βρίσκονταν ακόμη στην εξουσία- η κλιματική αλλαγή θα βρισκόταν στην πρώτη γραμμή. Στις 2 Αυγούστου 2018, μετά την τραγωδία στο Μάτι, ο κ. Τσίπρας είχε συναντηθεί με τους κυρίους Ζερεφό και Λέκκα και μετά, χωρίς καμιά αναφορά στη διαχείριση της κρίσης, ανακοίνωσε από το Twitter ότι «η κλιματική αλλαγή μάς φέρνει αντιμέτωπους με πλημμύρες και πυρκαγιές. Ας είναι οι δύο μεγάλες τραγωδίες της Αττικής στη Μάνδρα και στο Μάτι ο συναγερμός και το έναυσμα για σημαντικές αλλαγές».

Τότε έφταιγαν τα αυθαίρετα και η κλιματική αλλαγή. Τώρα, απλά κάνουν ότι δεν ξέρουν τι ακριβώς φταίει και περιορίζονται σε φληναφήματα του τύπου «η κλιματική αλλαγή είναι αναμφισβήτητη, αλλά…». Και το περίφημο Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώνει πως «η κλιματική αλλαγή χρησιμοποιείται και πάλι ως άλλοθι για την αποποίηση ευθυνών»…