Στο περιθώριο της αναζήτησης προέδρου, νέου αφηγήματος και ακροατηρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να σέρνει τα βήματά του στην οδό της απωλείας, χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι μόλις προσφάτως έχει διανύσει την ίδια διαδρομή, στο τέρμα της οποίας περίμεναν δύο συντριπτικές εκλογικές ήττες. Αυτή τη φορά, έχουμε «κλιματική αλλαγή Μητσοτάκη» και «πυρκαγιές Μητσοτάκη». Δηλαδή, ό,τι ακριβώς καταδικάστηκε στις κάλπες! Το πρόβλημα είναι πως χρησιμοποιούν επιχειρήματα τα οποία επίσης μπορούν να καταρριφθούν με την ίδια ευκολία. Προφανώς επειδή έχουν ξεχάσει. Ή νομίζουν πως όλοι οι υπόλοιποι έχουμε ξεχάσει.

Σε πρόσφατη δήλωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου, Στέργιος Καλπάκης, αφού κατήγγειλε ότι το «σχέδιο Μητσοτάκη» για τις πυρκαγιές είναι «προχειρότητα και επικοινωνία», σχολίασε: «Υποτιμώντας το μέγεθος της περιβαλλοντικής και οικονομικής καταστροφής στη Ρόδο, ανέφερε ως θετικό στοιχείο ότι επηρεάστηκε λιγότερο από το 15% της έκτασης του νησιού. Ευτυχώς που δεν μας είπε, όπως ο κ. Συνολάκης, ότι δεν είναι πολλά τα 500.000 καμένα στρέμματα».

Να θυμίσουμε στον κ. Καλπάκη ότι τον Αύγουστο του 2017 -τότε που ο κ. Τσίπρας είχε επ’ ολίγον επιστρέψει με ελικόπτερο από τις (μυστικές) διακοπές του την τέταρτη ημέρα και όταν πια δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο- είχε δηλώσει: «Θέλω να πω, όμως, ότι η καταστροφή είναι σε έκταση περιορισμένη. Γύρω στα 15.000 στρέμματα περίπου. Να σας δώσω ένα μέτρο σύγκρισης: Η αντίστοιχη μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή το 2009, που ξεκίνησε από το Σέσι και έφτασε στο Γραμματικό, έκαψε 150.000 στρέμματα. Δηλαδή, είναι δέκα φορές μικρότερη. Το επίτευγμα είναι πολύ μεγάλο»!

Σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές, «οι πρώτες εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας τείνουν να επιβεβαιώσουν πως μέχρι στιγμής πρόκειται για μία χρονιά καλύτερη από κάθε άλλη την τελευταία 15ετία στο μέτωπο των πυρκαγιών». Μια ημέρα μετά τα «τσιπρανόμικς», το Αστεροσκοπείο της Αθήνας είχε ανεβάσει την έκταση της καμένης γης στα 27.000 στρέμματα (διπλάσια δηλαδή). Τότε ήταν καλές οι συγκρίσεις! Σωστά, κ. Καλπάκη;

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»