Πέντε μήνες μετά την έναρξη του εμφυλίου στο Σουδάν, ο αριθμός των εκτοπισμένων, εσωτερικά και σε γειτονικές χώρες, έχει ξεπεράσει τα πέντε εκατομμύρια. Καθώς ο καιρός περνά, η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο άγρια. Πριν από λίγες ημέρες, έγινε γνωστό πως η κοινή υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα (UNJHRO) έχει λάβει αξιόπιστες πληροφορίες ότι υπάρχουν τουλάχιστον 13 ομαδικοί τάφοι στην Ελ Τζενέινα, στην περιοχή του Νταρφούρ. Πρόκειται για θύματα επιθέσεων των παραστρατιωτικών των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ).

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, αν οι πληροφορίες επαληθευτούν, θα πρόκειται για εγκλήματα πολέμου που προκαλούνται από τη λυσσαλέα μάχη ανάμεσα σε στρατό και παραστρατιωτικούς. Μέσα σ’ αυτό το χάος, ο Γερμανός ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ στο Σουδάν, Φόλκερ Πέρτες, ο οποίος είχε ανακηρυχθεί σε persona non grata, αποφάσισε να παραιτηθεί, με ανακοίνωσή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού.

Ο Πέρτες είχε προειδοποιήσει πως για τη φριχτή κατάσταση που επικρατεί στη χώρα ευθύνονται και οι δύο πλευρές, ενώ οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται και τα θύματα μεταξύ των αμάχων πολλαπλασιάζονται. Κατήγγειλε, επίσης, όχι μόνο τους φόνους αμάχων και τις συνεχείς λεηλασίες, αλλά και βασανιστήρια και βιασμούς. Η ανθρωπιστική κρίση στην πολύπαθη χώρα είναι μεγάλη, οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τις εστίες τους σε χωριά και πόλεις, παντού επικρατεί τρομοκρατία και υπολογίζεται ότι ήδη 5.000 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ωστόσο, ο Πέρτες έχει επανειλημμένα πει ότι ο αριθμός των νεκρών είναι πολύ μεγαλύτερος και πως οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι πολλές και καθημερινές, μέσα σε ένα κλίμα περιφρόνησης κάθε διαμεσολαβητικής προσπάθειας και εχθροπάθειας κατά του ΟΗΕ. Το Σουδάν έχει πλέον προστεθεί στη μακριά αλυσίδα των χωρών που εγκαταλείπονται από τους λαούς τους και ήδη στην Ευρώπη φθάνουν τα πρώτα κύματα Σουδανών μεταναστών που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις συνέπειες του τρομερού αυτού εμφυλίου στην πατρίδα τους. Το τυφλό μίσος οδηγεί τα βήματά τους μακριά...

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 19/9