Οι αυτοδιοικητικές εκλογές βρίσκονται προ των πυλών και για άλλη μια φορά αναδεικνύεται μία από τις κορυφαίες διαφορές ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ: η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη των έργων και ο ΣΥΡΙΖΑ το κόμμα των λόγων. Παρά το γεγονός ότι το ζήτημα της εκ μέρους της ΝΔ αλλαγής υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής ήταν σοβαρό, όλα εξελίχθηκαν γρήγορα, αποφασιστικά, ομαλά και με το βλέμμα στραμμένο στο συμφέρον της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας, αλλά και της παράταξης. Την ίδια ώρα, οι δήμαρχοι και οι υποψήφιοι δήμαρχοι που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία ανακοινώνουν υποψήφιους και προγράμματα, ενώ έχουν ξεκινήσει τις προεκλογικές εκστρατείες τους. Αντίθετα, στον ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να ψάχνονται. Όχι μόνο δεν έχουν υποψήφιους, αλλά και δεν μπορούν να συμφωνήσουν στα πρόσωπα που θα στηρίξουν. Χαρακτηριστική περίπτωση οι παλινδρομήσεις για τον Δήμο Αθηναίων. Και ενώ όλα αυτά είναι αδιαμφισβήτητα, συνεχίζουν τις αμπελοφιλοσοφίες και τις συνωμοσιολογίες. «Δεν ήταν το ζεϊμπέκικο, κάτι άλλο συμβαίνει», δηλώνουν από τα τηλεοπτικά παράθυρα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Αντί να κοιτάξουν την αυλή τους, ασχολούνται με ένα γεγονός που συνέβη και δεν αμφισβητείται ως προς τους λόγους που το προκάλεσαν. Το αποκορύφωμα ήταν μια δήλωση του Σ. Φάμελλου, στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο. Είπε: «Αλλά αν πρέπει να αξιολογήσουμε τη στάση των κυρίων Πατούλη, Μηταράκη και Χαρδαλιά οφείλω να σημειώσω ότι το μεγαλύτερο παράπτωμα ήταν του κυρίου Χαρδαλιά, που αφορά την παραβίαση κανόνων ευαίσθητων πληροφοριών και εθνικής ασφάλειας αλλά και παραβίαση των πρωτοκόλλων ελέγχου για θέματα πυρασφάλειας».

Με λίγα λόγια, επειδή δεν έχουν να πουν πια τίποτε για τις υποθέσεις Πατούλη, Μηταράκη, έπιασαν τον Χαρδαλιά, επειδή ανέλαβε επικεφαλής της παράταξης που θα διεκδικήσει την Περιφέρεια Αττικής. Με μια καταγγελία που γνωρίζει ότι δεν ισχύει. Την ίδια ώρα, ο κ. Φάμελλος ομολογεί «μεγάλη καθυστέρηση» του κόμματός του «στην προετοιμασία και στήριξη αυτοδιοικητικών σχημάτων σε όλη την Ελλάδα, όχι μόνο στον Δήμο της Αθήνας». Παραδέχεται μάλιστα πως πρόκειται για «ένα από τα μειονεκτήματα που οδήγησαν και στη διπλή εκλογική ήττα. Δηλαδή, η απουσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η απουσία προοδευτικών ανθρώπων, αριστερών, προοδευτικών δημοκρατών στην Αυτοδιοίκηση, στα συνδικάτα, στις κοινωνικές λειτουργίες, στους θεσμούς και τους φορείς και τα επιμελητήρια».

Προσθέτοντας πως «δεν είχαμε σύνδεση με την Αυτοδιοίκηση, με τα σωματεία, με τις λαϊκές γειτονιές, με τη νεολαία, με τον κόσμο της παραγωγής, με τη διανόηση. Σημειώστε ότι δεν αξιοποιήσαμε την κυβερνητική εμπειρία και δεν αναβαθμιστήκαμε μετά το 2019 ως πολιτικός φορέας». Παράλληλα, αποκαλεί «σοκαριστική» την αποχώρηση του κ. Τσίπρα από την ηγεσία του κόμματος. Δεν γνωρίζουμε πόσο μεγάλο ήταν το σοκ που προκλήθηκε από αυτή την αποχώρηση. Αυτό που όλοι καταλαβαίνουμε είναι πως για όλες αυτές τις αδυναμίες που ο κ. Φάμελλος παραθέτει -και οι οποίες είναι πραγματικά σοκαριστικές- κάποιος ευθύνεται. Και πάντα ευθύνεται αυτός που βρίσκεται στο τιμόνι. Αν ο κ. Τσίπρας -που από το 2012 μας ζάλιζε το κεφάλι ότι εκφράζει τα λαϊκά στρώματα και προστατεύει τον συνδικαλισμό-, δεν κατάλαβε πως εκτός από τα λόγια χρειάζονται και οι πράξεις, τότε η αποτυχία είναι δική του και των στελεχών που τον περιτριγύριζαν και του φέρονταν ωσάν να ήταν ένας μικρός θεός, ένας θαυματοποιός!

Γιατί, τελικά, αυτό παραδέχονται σήμερα: ότι εδώ και πάνω από δέκα χρόνια μάς κοροϊδεύουν κανονικά. Είναι με τους πολλούς, είναι με τον Άνθρωπο, είναι με τα δικαιώματα, είναι με την εργατική τάξη, είναι άνθρωποι των λαϊκών γειτονιών, είναι οι προστάτες των φτωχών και των αδυνάμων, αλλά… δεν έχουν καμιά σχέση με όλους αυτούς που δήθεν εκπροσωπούν! Και το χειρότερο: μέσα στην αλαζονεία τους δεν προσπάθησαν καν να αποκτήσουν κάποιου είδους σύνδεσμο με αυτούς που δήθεν «προστατεύουν»! Αυτοδιορίστηκαν και η αποστολή τους τελείωσε εκεί! Πραγματικά, πολύ σοκαριστικό για τους κριτές των πάντων!

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»