Την περασμένη εβδομάδα αναφερθήκαμε στους μεγάλους νικητές της πρώτης Κυριακής του Οκτωβρίου, που έχουν εκλεγεί τρις και τετράκις Περιφερειάρχες. Αλλά τρία αυτοδιοικητικά στελέχη, που επίσης θριάμβευσαν στον πρώτο γύρο είναι ο 43χρονος Νεκτάριος Φαρμάκης και ο 39χρονος Φάνης Σπανός και φυσικά ο 54χρονος Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο κ. Φαρμάκης, που επανεξελέγη σε μια πολύ δύσκολη για τη ΝΔ περιοχή, τη Δυτική Ελλάδα με 59% έχει καταγράψει μια εντυπωσιακή πορεία στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Στις εκλογές του 2010 και σε ηλικία 30 ετών, εξελέγη πρώτος σε ψήφους Περιφερειακός Σύμβουλος Αιτωλοακαρνανίας. Το 2014 ήταν υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας, ενώ στις εκλογές του 2019 τέθηκε επικεφαλής της παράταξης που στηρίχθηκε από τη ΝΔ στη Δυτική Ελλάδα, η οποία και κέρδισε στον β’ γύρο με ποσοστό 56,38%.

Ο κ. Σπανός επίσης επανεξελέγη από την πρώτη Κυριακή στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με ποσοστό 48,35% παρά την ύπαρξη και δεύτερου κεντροδεξιού υποψηφίου. Έχει ήδη εμπειρία 13 ετών στην αυτοδιοίκηση, από το 2010 που εκλέχθηκε Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Χαλκιδέων. Τον Μάιο του 2014 είχε εκλεγεί Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας με Περιφερειάρχη τον Κώστα Μπακογιάννη, του οποίου το έργο συνεχίζει. Η Στερεά άλλαξε χρώμα για τα καλά, καθώς το 2010 ήταν πράσινη στον εκλογικό χάρτη.

Ο κ. Χαρδαλιάς, μπορεί να έγινε πασίγνωστος ως κυβερνητικό στέλεχος κατά την περίοδο της πανδημίας, είναι όμως ένα από τα πιο επιτυχημένα αυτοδιοικητικά στελέχη, έχοντας σημαντική εμπειρία και στους δύο βαθμούς. Έχει διατελέσει Δήμαρχος Βύρωνα για 3 τετραετίες (2003-2014), Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (2003-2014), Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (2014-2016) και Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής (2014-2019). Στις εκλογές του Οκτωβρίου κλήθηκε να ηγηθεί συνδυασμού 39 ημέρες πριν τις εκλογές και κατόρθωσε να επικρατήσει από την πρώτη Κυριακή, και μάλιστα σε ένα πεδίο που παραδοσιακά η Νέα Δημοκρατία υστερούσε τόσο ως Περιφέρεια Αττικής (2010-2019) όσο παλαιότερα και ως Υπερνομαρχία.

Αλλά η Νέα Δημοκρατία υστερούσε συνολικά στις Περιφέρειες. Το 2010 η Νέα Δημοκρατία είχε επικρατήσει μόνο σε 4 Περιφέρειες και αυτές στην β’ Κυριακή, έναντι 9 στις οποίες κέρδισε υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ. Το 2014 είχε επικρατήσει σε 7 Περιφέρειες με τους επισήμους υποψηφίους της και 1 με αντάρτη, εκ των οποίων μόνο η Ήπειρος είχε κριθεί στον πρώτο γύρο.

Έκτοτε πολύ νερό κύλησε στο αυλάκι και η Νέα Δημοκρατία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην ηγεσία ανέδειξε σημαντικά στελέχη που κατόρθωσαν να εκλεγούν και να επανεκλεγούν. Πέραν των Περιφερειαρχών, σημαντικό ρόλο στην αλλαγή των συσχετισμών έπαιξαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, αλλά αυτό αποτελεί αντικείμενο επόμενου άρθρου.

Δημοσιεύτηκε στο e-ota των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ το Σάββατο 4 Νοεμβρίου