Οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου είναι οι τρίτες που θα διεξαχθούν µε το σύστηµα του σταυρού προτίµησης. Στις δύο πρώτες υπήρξαν υποψήφιοι που πέτυχαν εντυπωσιακό αριθµό σταυρών σε όλη την επικράτεια.

Η αλλαγή του εκλογικού νόµου ήταν µια πρωτοβουλία της κυβέρνησης συνεργασίας Ν.∆. - ΠΑΣΟΚ πριν από τις ευρωεκλογές του 2014, σε µια προσπάθεια να αναστρέψουν το εις βάρος τους κλίµα.

Αµφότερα τα κόµµατα της συγκυβέρνησης έχασαν µεγάλο µέρος της εκλογικής τους δύναµης σε σχέση µε τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2012. Στη Νέα ∆ηµοκρατία ήταν πρώτη σε σταυρούς η µέχρι τότε ρεπόρτερ τηλεοπτικού σταθµού Μαρία Σπυράκη, ενώ δεύτερος µε µικρή διαφορά ο πρώην υπουργός και γραµµατέας του κόµµατος, Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Ακολούθησαν η πρώην βουλευτής Ελίζα Βόζεµπεργκ, ο δηµοσιογράφος Γιώργος Κύρτσος και ο αρχηγός της χρυσής Εθνικής Ποδοσφαίρου, Θοδωρής Ζαγοράκης. Η Ελιά, µε κορµό το ΠΑΣΟΚ, εξέλεξε δύο ευρωβουλευτές, την anchorwoman Εύα Καϊλή και τον τότε γραµµατέα του Κινήµατος, Νίκο Ανδρουλάκη. Πρώτο κόµµα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, για πρώτη φορά στα χρονικά, ο οποίος παρουσίασε ένα δυνατό σε συµβολισµούς ψηφοδέλτιο, µε επικεφαλής τον Μανώλη Γλέζο, που συγκέντρωσε 466.902 σταυρούς.

∆εύτερη σε σταυρούς ήταν η άλλοτε µεγάλη δόξα του ελληνικού αθλητισµού και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σοφία Σακοράφα. Ακολούθησαν ο µέχρι τότε βουλευτής Β’ Αθήνας ∆ηµήτρης Παπαδηµούλης και η Κωνσταντίνα Κούνεβα.

Πέντε χρόνια αργότερα, η Νέα ∆ηµοκρατία θριάµβευσε µε 10 µονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., έχοντας στο ψηφοδέλτιό της όλους τους ευρωβουλευτές της προηγούµενης φοράς, συν τον Στέλιο Κυµπουρόπουλο, που ήταν πρώτος µε 577.114 σταυρούς, και τον πρώην πρόεδρό της Βαγγέλη Μεϊµαράκη, που ήταν δεύτερος µε 496.600. Στον ΣΥΡΙΖΑ είχαν αποχωρήσει άπαντες οι ευρωβουλευτές της προηγούµενης θητείας, πλην του ∆ηµήτρη Παπαδηµούλη, που πρώτευσε. ∆εύτερη ήταν αυτή τη φορά η προερχόµενη από τους ΑΝ.ΕΛ. Έλενα Κουντουρά.

Με το Κίνηµα Αλλαγής επανεξελέγησαν Ανδρουλάκης - Καϊλή, παρά την ισχυρή υποψηφιότητα του Νίκου Παπανδρέου, που έµεινε τρίτος. Είναι δύσκολο να βρεις κοινό σηµείο ανάµεσα στον 92χρονο αγωνιστή Μανώλη Γλέζο και στον 35χρονο ψυχίατρο Στέλιο Κυµπουρόπουλο, που ήταν οι πρώτοι των πρώτων στις δύο τελευταίες εκλογικές αναµετρήσεις. Ισως το µόνο κοινό να είναι δύο σηµαίες. Η ναζιστική, που κατέβασε ως φοιτητής ο πρώτος από την Ακρόπολη τον Μάιο του 1941, και η ελληνική, µε την οποία παρέλασε µε το αµαξίδιό του ως µαθητής ο δεύτερος στις 28 Οκτωβρίου 1999. Κάποιες κατηγορίες υποψηφίων φαίνεται να ευνοούνται στην πανελλαδική κάλπη: διακεκριµένοι αθλητές (Σακοράφα, Ζαγοράκης), τηλεοπτικοί δηµοσιογράφοι (Σπυράκη, Κύρτσος, Καϊλή) και δηµοφιλείς στην κοµµατική τους βάση υποψήφιοι (Κεφαλογιάννης, Βόζεµπεργκ, Μεϊµαράκης, Ανδρουλάκης, Παπαδηµούλης).

Με αυτά τα δεδοµένα συγκροτήθηκαν τα ψηφοδέλτια των κοµµάτων για τις προσεχείς εκλογές. Μένει να δούµε αν οι εκλογείς θα σταυρώσουν µε τον ίδιο τρόπο ή αν θα έχουµε εκπλήξεις.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 20/04/2023