Στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου είναι n τρίτη φορά που οι εκλογείς θα κληθούν να επιλέξουν τους 21 εκπροσώπους τους στο Ευρωκοινοβούλιο µε το σύστηµα του σταυρού προτίµησης. Ας δούµε, όµως, πώς διαχειρίστηκαν την ισχυρή εντολή που πήραν οι ευρωβουλευτές των µεγάλων κοµµάτων που εξελέγησαν το 2014 και το 2019.

Ξεκινάµε από τον ΣΥΡΙΖΑ, που θριάµβευσε στις πρώτες ευρωεκλογές µε σταυρό προτίµησης και εξέλεξε έξι ευρωβουλευτές. Από αυτούς, µόνο ο ∆. Παπαδηµούλης και η Κ. Κούνεβα παρέµειναν στο κόµµα έως το τέλος της θητείας τους. Ο πρώτος των πρώτων, Μ. Γλέζος, είχε ανακοινώσει ότι θα µείνει για έναν χρόνο στο Ευρωκοινοβούλιο και υλοποίησε τη δέσµευσή του τον Ιούλιο του 2015. ∆ύο µήνες µετά, η 2η, Σοφία Σακοράφα, ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή της και λίγο αργότερα εντάχθηκε στο ΜέΡΑ25, µε το οποίο ήταν υποψήφια στις ευρωεκλογές του 2019, ενώ ο Ν. Χουντής, που αντικατέστησε τον M. Γλέζο, αποχώρησε από το κόµµα και ήταν υποψήφιος µε τη ΛΑΕ. Ο 4ος, Γ. Κατρούγκαλος, είχε αποχωρήσει πιο πριν, καθώς παραιτήθηκε τον Ιανουάριο του 2015, για να αναλάβει κυβερνητικά καθήκοντα, ενώ ο 5ος, Κ. Χρυσόγονος, ήταν ο τελευταίος που έκλεισε την πόρτα τον Οκτώβριο του 2017, όταν αποχώρησε από το κόµµα και έγινε ανεξάρτητος.

Το 2019 από την ευρωοµάδα της προηγούµενης θητείας έθεσαν υποψηφιότητα για επανεκλογή οι Παπαδηµούλης, Κούλογλου (αντικαταστάτης Κατρούγκαλου), Κούνεβα, αλλά εξελέγησαν µόνο οι δύο πρώτοι. Αλλά και από τη νέα εξάδα ευρωβουλευτών, την οποία συµπλήρωσαν η Ε. Κουντουρά, ο Κ. Αρβανίτης, ο Αλ. Γεωργούλης και ο Π. Κόκκαλης, µόνο οι δύο βρίσκονται στους 42 υποψηφίους που επέλεξε για τις εκλογές της 9ης Ιουνίου ο Στέφανος Κασσελάκης. Οι αποχωρήσαντες ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τροφοδότησαν µε υποψηφίους όλα τα όµορα κόµµατα. Ο Κ. Χρυσόγονος είναι φέτος υποψήφιος µε το ΠΑΣΟΚ, η Κ. Κούνεβα µε το ΚΚΕ, ο Στ. Κούλογλου µε τη «Νέα Αριστερά», ο Αλ. Γεωργούλης µε το Πράσινο Κίνηµα και ο Π. Κόκκαλης µε τον Κόσµο. Αντιθέτως, στη Νέα ∆ηµοκρατία οι διαφορές είναι πολύ περιορισµένες. Από την πρώτη πεντάδα που εξέλεξε η Ν.∆. πριν από 10 χρόνια, µε επικεφαλής τον Αντώνη Σαµαρά, και η οποία περιλάµβανε τους Μ. Σπυράκη, Μ. Κεφαλογιάννη, Ελ. Βόζεµπεργκ, Γ. Κύρτσο και Θ. Ζαγοράκη, άπαντες επανεξελέγησαν το 2019. Σε αυτούς προστέθηκαν τότε ο Στ. Κυµπουρόπουλος, ο Β. Μεϊµαράκης και η Α.-Μ. Ασηµακοπούλου.

Και σήµερα όλοι τους είναι εκ νέου υποψήφιοι, µε την εξαίρεση του Γ. Κύρτσου, που διεγράφη, της Α.-Μ. Ασηµακοπούλου, που δεν θα είναι υποψήφια, και του Θοδωρή Ζαγοράκη, που θα είναι υποψήφιος µε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Μένει να δούµε πόσοι θα επανεκλεγούν.