Στις βουλευτικές εκλογές του 2023 η Ν.∆. είδε για πρώτη φορά να µπαίνουν στη Βουλή τρία κόµµατα που κινούνται στα δεξιά της. Η Ελληνική Λύση, που είχε κάνει δυναµική είσοδο στις τελευταίες ευρωεκλογές, η άγνωστη πριν από έναν χρόνο «Νίκη» και οι «Σπαρτιάτες», που σήµερα βρίσκονται υπό διάλυση. Ήδη από τις πρώτες ευρωεκλογές, το 1981, ο χώρος στα δεξιά της Ν.∆. κατόρθωσε να εκλέξει εκπρόσωπό του στην Ευρωβουλή, µε επικεφαλής τον «πρωθυπουργό του Πολυτεχνείου», Σπύρο Μαρκεζίνη, ο οποίος αναβίωσε το Κόµµα Προοδευτικών και πήρε 1,96%.

Στις ευρωεκλογές του 1984 το Κόµµα Προοδευτικών καταβαραθρώθηκε. Ευρωβουλευτή εξέλεξε µε 2,29% η ΕΠΕΝ, την οποία είχε ιδρύσει από τη φυλακή ο δικτάτωρ Γιώργος Παπαδόπουλος. Πέντε χρόνια αργότερα, το 1989, η Ν.∆. βρισκόταν σε άνοδο και η ΕΠΕΝ έχανε τη µισή εκλογική της δύναµη. Αντιθέτως, ευρωβουλευτή εξέλεξε η µετριοπαθής ∆Η.ΑΝΑ. του Κωστή Στεφανόπουλου µε 1,36%. Κάτι που δεν κατάφερε να επαναλάβει το 1994 και αυτό οδήγησε στη διάλυση του κόµµατος. Σε εκείνες τις ευρωεκλογές τις εντυπώσεις κέρδισε η πολυσυλλεκτική Πολιτική Ανοιξη του Αντώνη Σαµαρά, που πέτυχε την καλύτερή της επίδοση. Ήταν τρίτο κόµµα µε 8,65%, εκλέγοντας δύο ευρωβουλευτές. Αντιθέτως, στις τελευταίες εκλογές που συµµετείχε, το 1999, πήρε µόλις 2,28% και δεν εξέλεξε κανέναν ευρωβουλευτή, ενώ έπειτα από εννέα χρόνια πρώτευσε η Ν.∆.

Το 2004 ο Αντώνης Σαµαράς εκλεγόταν πλέον µε το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.∆., που επικράτησε άνετα, και ήταν ο Γιώργος Καρατζαφέρης µε το νέο του κόµµα, τον ΛΑΟΣ, που κέρδισε την εκλογή µε 4,12%. Ο ΛΑΟΣ, µάλιστα, έσπασε την κακή παράδοση µιας εκλογής στα µικρά δεξιά κόµµατα, καθώς το 2009 έφτασε το 7,15%, εισπράττοντας µεγάλο µέρος της φθοράς της Ν.∆. Στις ευρωεκλογές του 2014 το σκηνικό είχε αλλάξει άρδην: ο ΛΑΟΣ περιορίστηκε στο 2,69%, η Χρυσή Αυγή και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες κυριαρχούσαν πλέον σε αυτόν τον πολιτικό χώρο, µε 9,39% και 3,46%, αντιστοίχως, ενώ η Ν.∆. υποχωρούσε στη δεύτερη θέση. Στις τελευταίες ευρωεκλογές τίποτε δεν µπορούσε να σταµατήσει τη Ν.∆., που κάλπαζε µε 33,12%.

Όλοι οι ανταγωνιστές της περιορίστηκαν: η Χ.Α. έχασε έναν στους δύο ψηφοφόρους της, όπως και ο ΛΑΟΣ. Οι ΑΝ.ΕΛ. έπεσαν στο 0,8%. Μόνο η Ελληνική Λύση έκανε δυναµική εµφάνιση, µε 4,18%. Το κόµµα του Κυριάκου Βελόπουλου φαίνεται να κινείται ακόµα υψηλότερα στις πρόσφατες δηµοσκοπήσεις, ενώ η «Νίκη» δείχνει ικανή να αποκτήσει εκπροσώπηση και στο Ευρωκοινοβούλιο. Άγνωστο είναι πού θα κινηθεί το εκλογικό κοινό του Ηλία Κασιδιάρη µετά τις εξελίξεις στους «Σπαρτιάτες». Άλλα βαρόµετρα για τα κόµµατα του χώρου: Αν θα αξιοποιήσουν τη φθορά που φαίνεται να έχει η Ν.∆. και πόσο θα επηρεαστούν από τη χαλαρότητα των ευρωεκλογών.

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά