Τα πρώτα σημάδια της «ρήξης» μεταξύ Μαρίας Καρρά, Γιάννη Τράγκα και Νίκου Αγαπηνού φάνηκαν όταν η πλευρά του μικρότερου γιου του εκλιπόντος, Φρέντυ Τράγκα, ανακάλυψε -ύστερα από ενδελεχή έρευνα του δικηγορικού γραφείου του Θέμη Σοφού, ο οποίος συνεργάζεται με την αμερικανική δικηγορική εταιρεία Marino Finley, η οποία «χαρτογραφεί» το σύνολο της περιουσίας του Γιώργου Τράγκα σε όλο τον κόσμο- την ύπαρξη της διαθήκης σε συμβολαιογράφο στο Μονακό.

Το κρίσιμο στοιχείο είναι ότι, αν και είχε κατατεθεί από τη Μαρία Καρρά, δεν είχε γνωστοποιηθεί σε κανέναν από τους δύο γιους, αλλά ούτε και στον δικηγόρο της, Νίκο Αγαπηνό. Αυτή η αποκάλυψη -η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε άλλες νομικές ατραπούς και σε σοβαρότατες δικαστικές εμπλοκές ήταν και ο λόγος που όλες οι πλευρές συμφώνησαν να καθίσουν στο τραπέζι. Ωστόσο, η απόφαση για αλλαγή νομικής εκπροσώπησης περιέπλεξε εκ νέου τα πράγματα. Με δεδομένο ότι και οι τρεις πλευρές πρέπει να εμφανιστούν έως και τις 14 Απριλίου στον συμβολαιογράφο στο Μονακό για να κυρωθεί και τυπικά η διαθήκη, γίνεται σαφές ότι, εάν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε όλα τινάζονται στον αέρα. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να υπάρξει και προσφυγή από την πλευρά των κληρονόμων στη Δικαιοσύνη του Μονακό, προκειμένου να υποχρεωθεί η Μαρία Καρρά να παρουσιαστεί στον συμβολαιογράφο.

O πονοκέφαλος του φορολογικού ελέγχου

Ένας άλλος μεγάλος «πονοκέφαλος» για τους κληρονόμους είναι ο έλεγχος που κάνουν οι αρμόδιες φορολογικές Αρχές έπειτα από καταγγελίες στην Οικονομική Εισαγγελία, αλλά και στην Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος πριν από τον θάνατο του δημοσιογράφου και εκδότη. Αυτό που φαίνεται ότι «έκαψε» τον Γιώργο Τράγκα, ο οποίος ως κάτοικος εξωτερικού αισθανόταν ασφαλής, καθώς, όταν εμπλέκονται ξένα κράτη, συνήθως δεν δίνουν τέτοιου είδους πληροφορίες στις Αρχές, είναι η απόφασή του να... ιδρύσει το κόμμα «Ελεύθεροι άνθρωποι».

Λόγω της ισχύουσας νομοθεσίας, ήταν αναγκασμένος να καταθέσει υπεύθυνη δήλωση ότι διαμένει στη χώρα μας τουλάχιστον τις μισές ημέρες του χρόνου - καθώς τις υπόλοιπες υποχρεούται να βρίσκεται στο εξωτερικό ως φορολογικός κάτοικος. Αυτό, σύμφωνα με όσους γνωρίζουν την ελληνική νομοθεσία, άνοιξε διάπλατα το παράθυρο για να προχωρήσουν οι έλεγχοι. Εάν, λοιπόν, μια ελληνική Αρχή, και ιδιαίτερα η Αρχή για το ξέπλυμα, ζητήσει έλεγχο, τότε θα υπάρξει και επί της ουσίας θα σημάνει και το πάγωμα οποιασδήποτε κίνησης σε οποιανδήποτε τράπεζα στο εξωτερικό για όλες τις εταιρείες που ανήκουν στον Γιώργο Τράγκα, μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο Secret της εφημερίδας Παραπολιτικά στις 2 Απριλίου 2022