Βορίδης - Σκέρτσος σε απόλυτη συνεργασία

Μια συνεργασία που για πολλούς αποτελεί (ακόµα) και έκπληξη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το τελευταίο χρονικό διάστηµα στην κεντρική διοίκηση της κυβέρνησης. Ο λόγος για την αρµονική (όπως πληροφορούµαι) συνύπαρξη των υπουργών Επικρατείας, Μάκη Βορίδη και Ακη Σκέρτσου. Το θέµα της συνεργασίας των δύο ανδρών αποτελεί µια αυτονόητη εξέλιξη, που είναι προφανές ότι σε καµία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελεί είδηση.

Ωστόσο, εκείνο που προκαλεί κατά κάποιον τρόπο έκπληξη είναι το γεγονός ότι τα δύο κυβερνητικά στελέχη, πέραν της θεσµικής συνεργασίας τους, φαίνεται να έχουν και µια ταύτιση απόψεων σε µια σειρά από κεντρικά θέµατα κυβερνητικής διαχείρισης. Το γεγονός αυτό αποτελεί έµπρακτη απόδειξη σε σχέση µε τη δυνατότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη να συνθέσει διαφορετικά µυαλά, τα οποία στο τέλος συµβάλλουν στον κοινό (κυβερνητικό) σκοπό. Με την ευκαιρία, πάντως, να σας πω (για όση αξία έχει) ότι διακρίνω γενικώς µια πιο πολιτικοποιηµένη οµάδα στο Μέγαρο Μαξίµου.

Επιχειρηµατίας από τους ισχυρούς (που, όµως, κινείται διαχρονικά στο παρασκήνιο) της εγχώριας σκηνής έχει αρχίσει να ψάχνει ποιο µπορεί να είναι το επόµενο πρόσωπο που θα ηγηθεί της Κεντροαριστεράς και θα µπορέσει να κερδίσει τον Μητσοτάκη.

Ο δοµικός (µετεκλογικός) ανασχηµατισµός…

Αποτελεί σχεδόν κοινό µυστικό ότι ανάµεσα στα πολλά που έχει κατά νου (πλέον) ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι και η αναδόµηση του υφιστάµενου κυβερνητικού σχηµατισµού. Απολύτως λογική εξέλιξη, αφού επί της ουσίας µιλάµε για µια κυβέρνηση που τον Ιούνιο θα έχει συµπληρώσει αισίως έναν χρόνο ζωής. Εκ των πραγµάτων, ο πρωθυπουργός έχει σχηµατίσει πλήρη εικόνα σε σχέση µε την αποτελεσµατικότητα ή µη των υπουργών του. Επίσης, όλο αυτό το διάστηµα (και κρατήστε το αυτό, γιατί θα παίξει ρόλο στις αποποµπές) έχει σηµειώσει στο µπλοκάκι του και µια σειρά από συµπεριφορές που έχουν εκδηλωθεί από κυβερνητικά στελέχη.

Ολα αυτά συν την αξιολόγηση που γίνεται καθηµερινά και διαχρονικά σε σχέση µε την παραγωγή του κυβερνητικού έργου από τους Ακη Σκέρτσο και Θανάση Κοντογεώργη εκτιµάται ότι θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διαµόρφωση της νέας κυβερνητικής οµάδας που θα προκύψει µετά τις ευρωεκλογές. Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που σηµειώνουν όσοι γνωρίζουν είναι ότι πριν από τα τέλη Ιουνίου ο Μητσοτάκης θα έχει σχηµατίσει την ανασχηµατισµένη κυβέρνησή του.

Ενδιαφέρει... Από σχετικά αξιόπιστη πηγή πληροφορούµαι ότι ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχ. Ζήσης εσχάτως έλαβε και κάτι στοιχεία που σχετίζονται µε τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, τα οποία µέχρι και σήµερα δεν υπήρχαν στη σχετική δικογραφία.

… και νέο µοντέλο (διοίκησης) στο Μαξίµου

Με αφορµή τον ανασχηµατισµό, αλλά και τις πρόσφατες αλλαγές που είχαµε στο Μέγαρο Μαξίµου, µετά τις παραιτήσεις των Παπασταύρου - Μπρατάκου, σε παρασκηνιακό επίπεδο έχει ξεκινήσει και µια συζήτηση σε σχέση µε την ανάγκη αλλαγών στη δοµή λειτουργίας της κεντρικής κυβέρνησης. Εκ των πραγµάτων, η παρουσία του Στέλιου Κουτνατζή από µόνη της έχει δηµιουργήσει τις προϋποθέσεις ενός διαφορετικού από το προηγούµενο διάστηµα µοντέλου λειτουργίας του Μαξίµου. Ωστόσο, η αίσθηση που υπάρχει (και µιλάµε αποκλειστικά περί αισθήσεως) είναι ότι ο Μητσοτάκης επεξεργάζεται αυτό το διάστηµα έναν διαφορετικό τρόπο λειτουργίας της κεντρικής (κυβερνητικής) διοίκησης, χωρίς αυτό να σηµαίνει ότι δεν είναι ικανοποιηµένος από το υφιστάµενο µοντέλο. Οπως σας έχω γράψει σε ανύποπτο χρόνο, όταν ο Γιώργος Γεραπετρίτης εµπνεύστηκε το επιτελικό κράτος, το είχε «κουµπώσει» και σε συγκεκριµένα πρόσωπα. Το γεγονός ότι οι συνθήκες οδήγησαν σε µια εντελώς διαφορετική οµάδα εκ των πραγµάτων θέτει ένα θέµα αναθεώρησης του αρχικού τρόπου λειτουργίας του Μαξίµου. Οπότε, παράλληλα µε τον ανασχηµατισµό, δεν αποκλείω και αλλαγές πέριξ, άνω και κάτω του πρωθυπουργικού γραφείου.

Αξίζει... Εντύπωση προκάλεσε το σφιχταγκάλιασµα του προέδρου Κασσελάκη µε τον Αρχιεπίσκοπο Αµερικής, Ελπιδοφόρο, δεδοµένης της κακής σχέσης που διατηρεί ο τελευταίος µε τον εκδότη του «Εθνικού Κήρυκα», Αντώνη ∆ιαµατάρη, που, ως γνωστόν, υπήρξε εκ των πρώτων θαυµαστών του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ.

Καλημέρα

  • Ενα από τα ονόµατα που έχουν ακουστεί εσχάτως πίσω από κάτι κλειστές πόρτες, όπου λαµβάνονται αποφάσεις για το µέλλον µας, είναι και αυτό του πρώην πρέσβη και πρώην διοικητή της ΕΥΠ Κώστα Μπίκα, ο οποίος τα τελευταία χρόνια εργάζεται στην εταιρεία MYTILINEOS. Συγκεκριµένα, έφτασε στ’ αυτιά µου ότι κάποιοι (για να ακριβολογώ, ένας) πρότειναν στον πρωθυπουργό προς αξιοποίηση τον συγκεκριµένο άνδρα.
  • Κανονικά και µε τον νόµο θα είναι, όπως όλα δείχνουν, υποψήφιος για την προεδρία του ΕΒΕΑ ο επί χρόνια στεν ός συνεργάτης του Μητσοτάκη Γιάννης Μπρατάκος, ο οποίος, όπως µου λένε, έχει ξεκινήσει (εσχάτως) τις σχετικές επαφές. Από όσα ψιθυρίζονται στην πιάτσα, δεν αποκλείεται η σηµερινή πρόεδρος να διευκολύνει τις (προεκλογικές) διαδικασίες.
  • Κόσµο και κοσµάκη (από το πάνω ράφι) συναντά ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, σε µια προσπάθεια να επιφέρει µια ισορροπία µεταξύ των εργολάβων και να προχωρήσουν όλα τα βαλτωµένα έργα. Επί της ουσίας, κινείται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από τον προκάτοχό του, Γιώργο Πατούλη, και τους διάφορους… Μαµαλάκηδες.
  • Με αµείωτους ρυθµούς συνεχίζονται οι αλλαγές που έχει ξεκινήσει ο Χρυσοχοΐδης στην ξεχαρβαλωµένη σε όλα τα επίπεδα Αστυνοµία. Στο πλαίσιο αυτό, ενισχύθηκαν τα Τµήµατα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ θα επιχειρηθούν και άλλου είδους παρεµβάσεις. Πάντως, µε την ευκαιρία να σας πω ότι τεράστιο ρόλο στην αποσύνθεση της ΕΛ.ΑΣ. έχει παίξει το γεγονός της επιρροής που διατηρούσε στα ανώτατα κλιµάκια της Κατεχάκη ο προµηθευτής του Tetra Γιάννης Λαβράνος. Από την εποχή του Τόσκα (για να µη σας πω του Κικίλια) µέχρι και πριν από λίγο καιρό.
  • Και µιας και αναφέρθηκα στον Λαβράνο, να σας πω ότι πυκνώνουν τα µαύρα σύννεφα και για τον συνεπώνυµό του, σε σχέση µε τις προµήθειες, τα πλαστά και εικονικά (που προσπάθησε να κουκουλώσει) και κάτι άλλα που προσεγγίζουν τη φυλακή. Επειδή, λοιπόν, οι καταγγελίες για τον απατεώνα Λαβράνο (πώς µπορεί να λεκιαστεί ένας κανονικός επιχειρηµατίας από τη συνεπωνυµία) εξετάζονται εσχάτως και από την Ευρωπαία Εισαγγελέα, δεν αποκλείω να προηγηθούν τα νέα που θα προέλθουν απ’ έξω προς τα µέσα.