Διαχρονικά οι ηγέτες της Ν.Δ., συµπεριλαµβανοµένου (φυσικά) του Κυριάκου Μητσοτάκη, επιχειρούσαν ένα κεντρώο άνοιγµα, σε µια προσπάθεια να διευρύνουν την εκλογική δύναµη της παράταξης. Η αλήθεια είναι ότι σχεδόν πάντα η συγκεκριµένη επιλογή επιβραβευόταν από το εκλογικό αποτέλεσµα. Οσες φορές η Ν.∆. «άνοιξε», κατάφερε να µεγαλώσει, επικρατώντας στο πολιτικό σκηνικό. Από την ηµέρα που ανέλαβε τα ηνία της µεγάλης φιλελεύθερης παράταξης ο σηµερινός πρόεδρος, κατέστησε σαφές, εντός και εκτός κόµµατος, ότι ο βασικός στόχος είναι να µεγαλώσει η Ν.Δ. Και το έκανε µε το παραπάνω, αφού όλα αυτά τα χρόνια κατάφερε να προσελκύσει στελέχη κυρίως από την Κεντροαριστερά, που κατά κοινή παραδοχή προσέδωσαν ξεχωριστή πολιτική δυναµική στην ελληνική Κεντροδεξιά.

Το έχουµε επισηµάνει και κατά το πρόσφατο παρελθόν ότι ο βασικός λόγος που το ΠΑΣΟΚ αδυνατεί να ανακάµψει στον χρόνο συνδέεται µε το ότι τα καλύτερα στελέχη που διέθετε βρίσκονται στο Υπουργικό Συµβούλιο του Μητσοτάκη. Τόσο απλά και τόσο πρακτικά.  Το στοίχηµα του ανοίγµατος της Ν.∆. στην Κεντροαριστερά κερδήθηκε και αυτό φαίνεται από τα εκλογικά αποτελέσµατα.

Εσχάτως, όµως, σε έναν κόσµο που αλλάζει µε γρήγορους ρυθµούς, διαπιστώνουµε ότι οι κοινωνίες επιχειρούν (αν δεν την έχουν ήδη κάνει) µια στροφή προς τη συντήρηση. Σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, δεξιά ή περισσότερο δεξιά σχήµατα αµφισβητούν τις κεντρώες, τις πράσινες, τις ηλεκτρικές και κάθε άλλη πολιτική που επιχειρήθηκε τα προηγούµενα χρόνια να εφαρµοστεί σε επίπεδο Ε.Ε. Αν και η χώρα µας, έχοντας περάσει από το τρελάδικο των «αγανακτισµένων» και της πλατείας, έδειχνε να µην κινδυνεύει από αυτό το κύµα του ακραίου λαϊκισµού, που έπληττε σοβαρές χώρες και ακόµα πιο ανθεκτικές οικονοµίες, εσχάτως, βλέποντας κανείς τις δηµοσκοπήσεις, διαπιστώνει ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να ξαναδούµε φαινόµενα 2012. Και στην έρευνα της GPO που δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά» στις 6 Απριλίου, προκύπτει απευθείας µετακίνηση ψηφοφόρων της Ν.∆. προς την Ελληνική Λύση, εξέλιξη απολύτως φυσιολογική, αν αναλογιστεί κανείς ότι επί µακρόν η κυβέρνηση έχει σχεδόν γυρίσει την πλάτη στο δεξιό ακροατήριο. Η νοµοθέτηση της ισότητας στον γάµο οµοφύλων ήταν η σταγόνα για να ξεχειλίσει το ποτήρι, αφού, εκτός των άλλων, συγκρότησε ένα µέτωπο από έναν Οργανισµό, όπως είναι η Εκκλησία, που µετρά σχεδόν δυόµισι αιώνες ζωής.

∆εν ξέρω ποιοι, πόσοι και κυρίως τι εισηγούνται στον Κυριάκο Μητσοτάκη, απεναντίας γνωρίζω, και µάλιστα από πρώτο χέρι, ότι πλέον επιβάλλεται η ανάληψη πρωτοβουλιών, προκειµένου να «µαζευτεί» το δεξιό ακροατήριο, που δείχνει διάθεση να διασκορπιστεί στο πολιτικό σκηνικό. Απαραίτητη προϋπόθεση για να σταµατήσουν οι εκροές είναι να αναληφθούν εδώ και τώρα πρωτοβουλίες, ενόψει και της µάχης των ευρωεκλογών. Για παράδειγµα, αν και δεν έχω την καλύτερη άποψη για τον Φρέντη Μπελέρη, ούτε είναι φίλος µου, ούτε έχω µιλήσει ποτέ µαζί του, η συµµετοχή του στο «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο κρίνεται περισσότερο από αναγκαία. Είναι η µόνη που µπορεί κάπως να µαζέψει το σχεδόν απόλυτο ξεχαρβάλωµα της Βορείου Ελλάδος. Πέραν του Μπελέρη, υπάρχει αναγκαιότητα επικοινωνίας µε τη δεξιά δεξαµενή της Ν.∆., που το τελευταίο διάστηµα έχει την αίσθηση ότι έχει εγκαταλειφθεί. Επειδή λοιπόν αν κάτι κρατώ από τις δηµοσκοπήσεις είναι το ολοένα και αυξανόµενο µέτωπο όσων θέλουν να στείλουν µήνυµα στον Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του, η στροφή προς τα δεξιά ίσως και να είναι επιβεβληµένη. Κι αν η λέξη «στροφή» δεν αρέσει (που είναι σίγουρο) στους συµβουλάτορες του προέδρου, ευτυχώς το ελληνικό λεξιλόγιο προσφέρει πολλές αντίστοιχες, που όλο και κάποια θα τους ταιριάζει. Αλλωστε, σε αυτή τη φάση προέχουν τα «πρέπει» από τα «θέλω». Αρκετά κόστισαν τα δεύτερα…

Πλέον επιβάλλεται η ανάληψη πρωτοβουλιών, προκειµένου να «µαζευτεί» το δεξιό ακροατήριο, που δείχνει διάθεση να διασκορπιστεί στο πολιτικό σκηνικό


Στο προσκήνιο ο ευρωπαϊκός ρόλος Μητσοτάκη

Τα διαβόητα SMS της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν µε τον CEO της Pfizer, Αλµπερτ Μπουρλά, για τα συµβόλαια εµβολίων του κορονοϊού µπαίνουν στο µικροσκόπιο κορυφαίων Ευρωπαίων εισαγγελέων για ποινικά αδικήµατα. Πρόκειται για µια συζήτηση που έρχεται σε µια περίοδο που βοηθά περαιτέρω τη ρητορική που αναπτύσσουν τα ακροδεξιά (και όχι µόνο) σχήµατα ανά την Ευρώπη, που τα προηγούµενα χρόνια είχαν δαιµονοποιήσει µεταξύ των άλλων και τα εµβόλια κατά του κορονοϊού.

Το γεγονός ότι στοχοποιείται η νυν και εκ νέου υποψήφια πρόεδρος της Κοµισιόν έρχεται να επιβεβαιώσει όσους πιστεύουν ότι στο τέλος η Φον ντερ Λάιεν δεν θα είναι το πρόσωπο που θα διεκδικήσει τη συγκεκριµένη θέση. Στο πλαίσιο αυτής της κουβέντας, άρχισε εκ νέου να συζητείται (πίσω από τις κλειστές πόρτες) το όνοµα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος φαντάζει όαση στο οµιχλώδες ευρωπαϊκό σκηνικό. Αν και ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει απορρίψει κάθε τέτοιο ενδεχόµενο, είναι σίγουρο ότι µετά τις ευρωεκλογές θα αναγκαστεί να επαναλάβει σε άλλο επίπεδο το «όχι» του.

Στη χόβολη

  • Η επίθεση της συντρόφισσας Ακρίτα στη Μαρέβα κόστισε πανάκριβα στον ΣΥΡΙΖΑ, αν κρίνω από κάτι δηµοσκοπικά στοιχεία. Βλέπετε, ο κόσµος δεν θέλει σε καµία περίπτωση να µπαίνουν στην πολιτική αρένα τα γυναικόπαιδα. Πέραν τούτου, οι ΣΥΡΙΖΑίοι δεν ξεχνούν ότι έχουν πληρώσει πανάκριβα στο πολιτικό ταµείο το διαρκές κυνηγητό στη σύζυγο του προέδρου Μητσοτάκη. Μάλιστα, όσοι προσπάθησαν να χτίσουν καριέρα «πουλώντας Μαρέβα» στον Τσίπρα απλώς εξαφανίστηκαν από τον πολιτικό χάρτη.
  • Πάντως, µε την ευκαιρία της Ακρίτα να σας πω ότι ο πρόεδρος Κασσελάκης δείχνει προβληµατισµένος από το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει καταστεί δυνατόν να υπάρξει µια γενικότερη πειθαρχία σε σχέση µε τον δηµόσιο λόγο των βουλευτών του. Κι ακόµη δεν έχει δει τίποτα, αφού εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ, αν κάτι κυριεύει τα µυαλά των στελεχών, είναι η πολιτική ασυδοσία!
  • Κάτι µου λέει ότι στη «Νέα Αριστερά» βρισκόµαστε ένα βήµα πριν από την πρώτη διάσπαση του κόµµατος. Απλώς εσείς κρατήστε την πληροφορία.
  • Στην οµολογουµένως πιο δύσκολη συγκυρία για την κυβέρνηση, οι δηµοσκόποι παραδέχονται ότι ο Μητσοτάκης δείχνει µια ανεπανάληπτη (πολιτική) ανθεκτικότητα. Αυτό άλλωστε φαίνεται και από την έρευνα της GPO που φιλοξενούν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ». Ο κόσµος όχι µόνο δεν γυρνά την πλάτη στη Ν.∆., αλλά απεναντίας δείχνει να µη διαθέτει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.
  • Για να σας το κάνω πιο λιανά, αυτό που προκύπτει από το σύνολο των δηµοσκοπήσεων είναι ότι δεν καταγράφονται απευθείας µετακινήσεις από το πρώτο στο δεύτερο κόµµα, που είναι και η προϋπόθεση για να κερδίσει κανείς τις εκλογές. Οι µόνες απευθείας µετακινήσεις από τη Ν.∆. καταγράφονται προς την Ελληνική Λύση. Αυτό πρακτικά σηµαίνει ότι δεν κερδίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ από τις απώλειες του κυβερνώντος κόµµατος.
  • Στις έρευνες, πρόβληµα απευθείας µετακινήσεων καταγράφεται από το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη προς τους «∆ηµοκράτες» του Λοβέρδου.
  • Με µια εξαιρετική προσφορά κυκλοφορεί αύριο η «Απογευµατινή της Κυριακής». Πρόκειται για το µοναδικό βιβλίο που καταγράφει την ιστορική διαδροµή της Νέας ∆ηµοκρατίας και φέρει την υπογραφή του Αγγελου Μπρατάκου. Ενός σοβαρού πολιτικού άνδρα, που έζησε από µέσα τις ιστορικές στιγµές της µεγάλης παράταξης. Ειλικρινά, η συγκεκριµένη προσφορά αξίζει να βρίσκεται σε κάθε ελληνική βιβλιοθήκη, και δη νεοδηµοκρατική.

Αξίζει...

«Γραµµή» υπέρ της υποψηφιότητας του µπασκετµπολίστα Νίκου Παππά έχουν αρχίσει να δίνουν οι οργανωµένοι φίλαθλοι Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ. Τώρα, πώς µπορεί να εξηγηθεί αυτό, οµολογώ ότι δυσκολεύοµαι…

Ενδιαφέρει...

Θυµάστε που σε ανύποπτο χρόνο σάς είχα γράψει ότι ένα από τα σενάρια που δεν θα πρέπει να αποκλειστούν στο µέλλον είναι να προταθεί ο Σταύρος Παπασταύρου για τη θέση του Ελληνα επιτρόπου στην Ε.Ε.;

Δημοσιεύθηκε στο ένθετο «Secret» των «Παραπολιτικών» στις 6/4/2024.