Εδώ και καιρό η στήλη έχει αναφερθεί -και µάλιστα εκτενώς- σε σειρά ενδείξεων που οδηγούν στην εκτίµηση ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυµος, σκέφτεται (πλέον) σοβαρά το ενδεχόµενο να δροµολογήσει τις διαδικασίες της διαδοχής του. Αν και οι περί τον προκαθήµενο της Ελλαδικής Εκκλησίας διαψεύδουν κατηγορηµατικά (προφανώς για τους δικούς τους λόγους) ότι υπάρχει µια τέτοια εξέλιξη στον ορίζοντα, όσοι γνωρίζουν το σχετικό παρασκήνιο σχεδόν προδικάζουν την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου. Έχοντας ολοκληρώσει µια σειρά από τοποθετήσεις νέων µητροπολιτών, που αποδεικνύουν εµπράκτως τη βούλησή του για ανανέωση της Ιεραρχίας σε όλα τα επίπεδα, ο κ.κ. Ιερώνυµος σκέφτεται να «κλείσει» τον κύκλο µε τη δική του αποχώρηση. Εφόσον το αποφασίσει, θα πρόκειται για µια οµολογουµένως πρωτόγνωρη για τα ήθη και τα έθιµα της Εκκλησίας κίνηση, που όµοιά της δεν µπορεί να βρεθεί στην ιστορία του θεσµού. Ωστόσο, ο ίδιος, αντιλαµβανόµενος το περασµένο (κυρίως) της ηλικίας του, δείχνει έτοιµος να ανοίξει τις διαδικασίες της διαδοχής του.

Γιατί ο Μητσοτάκης δεν πάει στον Λευκό Οίκο

Παρά το γεγονός ότι πριν από περίπου έναν µήνα ο Αµερικανός πρέσβης, Τζορτζ Τσούνης, είχε προαναγγείλει επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο, όπως όλα δείχνουν η ακύρωσή της είναι οριστική. Οπως αναφέρουν αξιόπιστες κυβερνητικές πηγές, προσωπικά ο Έλληνας πρωθυπουργός θεωρεί ότι σε αυτή τη φάση θα ήταν πολιτικά άκαιρο να βρεθεί στην Ουάσινγκτον, προκειµένου να συναντηθεί µε τον πρόεδρο Μπάιντεν. Προφανώς, το «άκαιρο» συνδέεται µε τις εκτιµήσεις που υπάρχουν σε διεθνές επίπεδο σε σχέση µε την εκλογική επικράτηση του Ντόναλντ Τραµπ. Παρά την επιµονή -όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές- του Αµερικανού πρέσβη στην Αθήνα, ο Μητσοτάκης όχι µόνο δείχνει να επιθυµεί την αναβολή του σχετικού ταξιδιού, αλλά προσπαθεί µε εύσχηµο τρόπο να περάσει προς την αµερικανική πλευρά και το µήνυµα ότι δεν θέλει σε καµία περίπτωση η επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο να πραγµατοποιηθεί εν µέσω προεκλογικής περιόδου. Με αυτά και κάτι άλλα, µέχρι στιγµής έχει καταφέρει να πάει παρακάτω τη σχετική συζήτηση, την οποία επαναφέρει µε κάθε ευκαιρία ο Τσούνης.

Πρώην υφυπουργός του ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο (χρονικό) διάστηµα, παρά το γεγονός ότι διακρίνεται για το ανοικτό µυαλό του, έχει αρχίσει να βρίζει τους εν Ελλάδι Αλβανούς, χωρίς κανείς να µπορεί να κατανοήσει το κίνητρο που τον έχει οδηγήσει σε αυτή την τακτική.

Γαλλογερµανικό µέτωπο ανησυχεί την Αθήνα

Ενόψει των κρίσιµων ευρωεκλογών του Ιουνίου, που θα κρίνουν πολλά πράγµατα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι αλήθεια ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα βρίσκεται στο µάτι του κυκλώνα. Ο λόγος είναι προφανής. Τόσο οι Γερµανοί όσο και οι Γάλλοι (κυρίως οι Σοσιαλιστές), αντιλαµβανόµενοι την αυξηµένη δηµοφιλία που καταγράφει ο Ελληνας πρωθυπουργός, προσπαθούν µε κάθε τρόπο (θεµιτό ή µη) να τον… κοντύνουν. Βλέπετε, πρωτίστως ο Μακρόν και δευτερευόντως ο Σολτς δεν δείχνουν να ενθουσιάζονται µε την ιδέα της ανάληψης πρωταγωνιστικού ρόλου σε επίπεδο Ε.Ε. από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Επειδή γνωρίζουν ότι ένα τέτοιο θέµα µπορεί να το βρουν µπροστά τους, ακόµα και το βράδυ των ευρωεκλογών, έχουν ξεκινήσει µε τα Μέσα που διαθέτουν µια προσπάθεια να αποδοµήσουν τον Έλληνα πρωθυπουργό. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται κατά το προσεχές διάστηµα να δούµε να κλιµακώνονται οι «εξτρεµιστικές» ενέργειες εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης, µε απώτερο στόχο να πληγεί σε προσωπικό επίπεδο ο Μητσοτάκης. Πάντως, µε την ευκαιρία αξίζει να επισηµανθεί και η πληροφορία που θέλει τον Μακρόν να βρίσκεται σε πολύ µεγάλη απόσταση από τον Ελληνα πρωθυπουργό.

Ενδιαφέρει... Κάτι περίεργα έχουν αρχίσει να καταγράφουν οι δηµοσκοπήσεις σε σχέση µε τη δυναµική που καταγράφει σε επίπεδο Μακεδονίας (πρόκειται για τοπικό φαινόµενο, αλλά φαινόµενο) η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.

Αξίζει... Παρακολουθώ µε ιδιαίτερα µεγάλη προσοχή τη γενικότερη στάση και συµπεριφορά της βουλευτίνας του ΠΑΣΟΚ Μιλένας Αποστολάκη και καταλήγω στην παροιµία που λέει: «O λύκος κι αν εγέρασε κι άσπρισε το µαλλί του, µήτε τη γνώµη άλλαξε µήτε την κεφαλή του».

Καλημέρα

  • Στην περίπτωση που ο Ιερώνυµος αποφασίσει να ξεκινήσει τις διαδικασίες της διαδοχής του, επαναλαµβάνω ότι στον ορίζοντα υπάρχουν δύο σενάρια για τον διάδοχό του: Το αν θα γίνει βουτιά και θα πάµε στη νέα γενιά ή θα επιλεγεί η πεπατηµένη της ηλικιακής επετηρίδας. Επί του παρόντος, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί κανένα από τα δύο ενδεχόµενα, παρά το γεγονός ότι διαχρονικά κυριαρχούσε η συντηρητική εκδοχή.
  • Από την παλιά γενιά των ιεραρχών προβάδισµα έχουν οι µητροπολίτες Σύρου, ∆ωρόθεος, και Μεσσηνίας, Χρυσόστοµος, αν και υπάρχουν και δυο-τρεις ακόµα που έχουν ξεκινήσει να κινούνται.
  • Με αφορµή τη σεναριολογία που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται γύρω από τον Μητσοτάκη σε σχέση µε την ανάληψη ευρωπαϊκού ρόλου, ανάµεσα στα πολλά που φτάνουν στ’ αυτιά µου έµαθα ότι υπέρµαχος µιας τέτοιας εξέλιξης είναι και ο Ολλανδός της Reggeborgh, Χένρι Χόλτερµαν. Ως φιλέλληνας, κάλλιστα θα µπορούσε να κάνει και σοβαρό lobbying κυρίως προς την πλευρά της Γερµανίας υπέρ του Ελληνα πρωθυπουργού, αν δεν το έχει ξεκινήσει ήδη.
  • Επί τη ευκαιρία, να πω ότι ο Χόλτερµαν, και λόγω της στενής σχέσης και συνεργασίας που διατηρεί εδώ και χρόνια µε τον Νίκο ∆ένδια, έχει αποκτήσει µια γενικότερη εµπειρία επί των εκτυλισσοµένων στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και ακόµα µια καλύτερη σε σχέση µε την κυβερνητική ικανότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη. ∆ιαθέτοντας σφαιρική εικόνα, µπορεί (αν, φυσικά, το θελήσει) να βοηθήσει ποικιλοτρόπως.
  • Από µια σχετικά αξιόπιστη πηγή πληροφορούµαι ότι η Ευρωπαία Εισαγγελέας, εκτός των άλλων, ερευνά και κάτι συµβάσεις που έχει συνάψει µε το ελληνικό ∆ηµόσιο ο επιχειρηµατίας Γιάννης Λαβράνος. Ο κανονικός και όχι ο απατεώνας, όπως γράφει ο συνάδελφός µου στο «Big mouth» του καλού οικονοµικού site powergame.gr.
Δημοσιεύτηκε στο ένθετο Secret των Παραπολιτικών στις 13 Απριλίου