Ο Ματίας Αλμέιδα είναι ένας από τους προπονητές που… λατρεύω να ακούω στις συνεντεύξεις Τύπου. Πρώτον, ποτέ δεν προκαλεί. Προσπαθεί πάντα να διαχειριστεί με σεβασμό ακόμη και δύσκολες για τον ίδιο καταστάσεις και ουδέποτε – στον 1,5 χρόνο που βρίσκεται στη χώρα μας – δεν έχει προσβάλλει συνομιλητή του με… μισή λέξη.

Το βράδυ της Κυριακής, λοιπόν, όταν από τον Ολυμπιακό γινόταν λόγος για «ξεδιάντροπη κλοπή» από την πλευρά του διαιτητή Μαρέφκα, περίμενα με μεγάλο ενδιαφέρον τη δική του τοποθέτηση συνολικά για τις υποδείξεις του Σλοβάκου. Γιατί σύμφωνα με τον Αργεντινό προπονητή και η ΑΕΚ έχει λόγους να διαμαρτύρεται για τα σφυρίγματα του απόλυτου πρωταγωνιστή του ντέρμπι.

Θα επαναλάβω για πολλοστή φορά ότι η συζήτηση περί διαιτησίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο εμπεριέχει με το… τσουβάλι ουκ ολίγες δόσεις υποκρισίας. Ο καθένας βλέπει τις φάσεις όπως θέλει ανάλογα με το χρώμα των οπαδικών γυαλιών που φορά και ανάλογα φυσικά με το χρώμα της φανέλας που φορά ο θύτης και το θύμα μιας αμφισβητούμενης φάσης.

Γι’ αυτό δεν έχει κανένα νόημα να μπούμε σε μια διαδικασία συζήτησης για το αν χρησιμοποίησε το χέρι του ο Μασούρας ή αν ανέτρεψε τον Ναβάρο ο Κάλενς. Τσάμπα χρόνο θα χάσουμε…

Το σφύριγμα που φανέρωσε τις προθέσεις του Μαρέφκα στο ντέρμπι Ολυμπιακού - ΑΕΚ

Αντίθετα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να “διαβάσουμε” τις προθέσεις με τις οποίες ταξίδεψε στη χώρα μας ο Μαρέφκα και να εξηγήσουμε τους λόγους για τους οποίους η ΚΕΔ επέλεξε να ορίσει σε ένα τόσο κρίσιμο ντέρμπι έναν διαιτητή που έχουν κρίνει ανεπαρκή τόσο η ΟΥΕΦΑ, όσο και η Ομοσπονδία της χώρας του. Ειλικρινά, επρόκειτο για μια από τις πιο σοκαριστικές επιλογές της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας και είχαμε επισημάνει τους κινδύνους της παρουσίας του στο Φάληρο από τη μέρα που ανακοινώθηκε ο ορισμός του και όχι… κατόπιν εορτής.

Τι είπε, λοιπόν, ο Ματίας Αλμέιδα για την επίμαχη φάση του ακυρωθέντος γκολ του Μασούρα; Ότι και να ήθελε να επέμβει ο VAR, κάτι τέτοιο απαγορευόταν από το πρωτόκολλο καθώς ο διαιτητής είχε “πάρει πάνω του” το σφύριγμα και είχε υποδείξει χέρι του σκόρερ, αφαιρώντας από τον “ηλεκτρονικό διαιτητή” τη δυνατότητα παρέμβασης στη συνέχεια.

Πράγματι έχει δίκιο ο Αργεντινός. O VAR μπορεί να επέμβει μόνο σε φάσεις που έχουν ολοκληρωθεί, όχι σε εκείνες που το παιχνίδι έχει διακοπεί από σφύριγμα του διαιτητή. Για να είμαι ειλικρινής δεν είχα παρατηρήσει την τόσο σημαντική λεπτομέρεια που επεσήμανε ο Αλμέιδα. Νόμιζα ότι ο Μαρέφκα περίμενε από τον VAR την τελική του ετυμηγορία. Ισχύουν, όμως, μέχρι κεραίας όσα είπε ο προπονητής της ΑΕΚ. Παρατηρήσετε προσεκτικά το βίντεο της επίμαχης φάσης (στο 2.48) και θα διαπιστώσετε τη… βιασύνη του Σλοβάκου να καταλογίσει την παράβαση προτού αυτή εξιχνιαστεί με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Κάπου εδώ τελειώνει οποιαδήποτε συζήτηση περί πιθανών ανθρώπινων λαθών του Σλοβάκου. Το γεγονός ότι ένας διαιτητής “βιάζεται” να προλάβει τη μελέτη μιας φάσης στον VAR παραβαίνοντας την πιο βασική εντολή των Διεθνών Ομοσπονδιών προς όλους τους ρέφερι, αρκεί για να πιστοποιήσει το δόλο με τον οποίο σφυρίζει ένα παιχνίδι.

Διαιτητής ο οποίος εκδίδει σε… δέκατα του δευτερολέπτου πόρισμα για μια εξαιρετικά δύσκολη φάση που κρίνεται στα χιλιοστά της επαφής της μπάλας με το σώμα του Μασούρα, απλά πιστοποιεί ότι βρίσκεται σε “διατεταγμένη υπηρεσία” και επιλέγει με επέμβει με χυδαίο τρόπο για να αλλοιώσει την εξέλιξη μιας αναμέτρησης.

Η διαφορά του τίμιου διαιτητή με εκείνον που... βρίσκεται σε αποστολή

Ο τίμιος διαιτητής θα αφήσει τη φάση να εξελιχθεί, θα ζητήσει τη βοήθεια των συνεργατών του και πάνω απ’ όλα θα αξιοποιήσει την πολυτέλεια να μελετήσει πιο προσεκτικά τη φάση με τη χρήση διαφορετικών λήψεων που θα του δοθούν. Ο διαιτητής που λειτουργεί με δόλο… απλά θα πάρει τη φάση πάνω του και δεν θα επιτρέψει στον VAR να επέμβει! Τόσο απλά!

Θα μου πείτε είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε στο ελληνικό ποδόσφαιρο διαιτητές να επεμβαίνουν με δόλο στη ροή ενός αγώνα; Εννοείται πως όχι. Απλά ο VAR σε βοηθάει πλέον να ξεχωρίζεις τους “χειραγωγημένους” διαιτητές από εκείνους που είτε βρίσκονται σε κακή βραδιά, είτε πράγματι έχουν υποπέσει σε ένα σοβαρό ανθρώπινο λάθος.

Η ΚΕΔ, λοιπόν, όρισε έναν διαιτητή… εξαφανισμένο ακόμη και στην ίδια του την πατρίδα, απλά γιατί γνώριζε ότι δεν θα είχε το παραμικρό πρόβλημα να γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων του ακόμη και τις ρητές οδηγίες της FIFA και της UEFA για να φέρει εις πέρας την αποστολή που του είχε ανατεθεί. Ποιος να τον τιμωρήσει άλλωστε; Τι να φοβηθεί; Το σήμα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας του έχει αφαιρεθεί εδώ και τέσσερα χρόνια! Το βράδυ της Κυριακής καταλάβαμε όλοι το γιατί…