Τετάρτη 29 Μαΐου 2024! Μια ημερομηνία που ενδεχομένως να μνημονεύεται στα βάθη των αιώνων στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ένας τελικός ευρωπαϊκής διοργάνωσης, σε ελληνικό έδαφος που αν έχει και “γαλανόλευκο” (ή… “γαλανόλευκους”, ποιος ξέρει;) φιναλίστ θα αποτελεί σημείο αναφοράς για τις γενιές Ελλήνων φιλάθλων που ακολουθούν.

Είναι, βέβαιο, πως ακόμη και σήμερα που Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ βρίσκονται μόλις δύο βήματα από τον τελικό του Europa Conference League, υπάρχουν φίλοι των δύο ομάδων που αν τους έθετες το ερώτημα “πρόκριση στον τελικό της Νέας Φιλαδέλφειας ή κατάκτηση του πρωταθλήματος της Super League θα επέλεγαν… δαγκωτή τη δεύτερη επιλογή. Είμαστε τόσο εθισμένοι με τη νίκη ως ποδοσφαιρική κοινωνία που αδυνατούμε καμιά φορά να αντιληφθούμε ότι η ιστορικότητα μιας παρουσίας σε ευρωπαϊκό τελικό ζυγίζει πολύ περισσότερο από οποιονδήποτε εγχώριο τίτλο, ακόμη κι αν συνοδευτεί από ανεπιτυχή προσπάθεια κατάκτησης του τροπαίου.

Ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟΚ και το "ορόσημο" του 1971

Μήπως είχε σηκώσει ο Παναθηναϊκός το Κύπελλο Πρωταθλητριών τον Ιούνιο του 1971 στο Γουέμπλεϊ; Όχι…
Εκείνο το απόγευμα στο Λονδίνο, όμως, εξακολουθεί να λογίζεται ακόμη και σήμερα ως ορόσημο στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ποιος θυμάται, αλήθεια, ποια ομάδα είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής εκείνη τη χρονιά;

Το έτος 1971 είναι ταυτισμένο στη μνήμη των φιλάθλων με το “έπος του Γουέμπλεϊ”. Ούτε καν μπορεί να τοποθετηθεί στην ίδια ζυγαριά ένα τόσο ιστορικό επίτευγμα με οποιοδήποτε γεγονός αφορά το “στενό οικογενειακό ποδοσφαιρικό μας κύκλο”.

Ναι, προφανώς αποστολή κάθε ομάδας είναι να διεκδικεί με όλες της τις δυνάμεις όλα τα τρόπαια που μπορεί. Δεν είναι πάντα εύκολο. Το ίδιο το ποδόσφαιρο σε υποχρεώνει πολλές φορές να κάνεις διαχείριση των στόχων σου και – θέλοντας και μη – να τους ιεραρχήσεις. Μοιραία θα κληθούν να το πράξουν τις επόμενες εβδομάδες τόσο ο Ολυμπιακός, όσο και ο ΠΑΟΚ ιδιαίτερα αν ξεπεράσουν τα εμπόδια Φενερμπαχτσέ και Μπριζ στα προημιτελικά.

Η "εθνική αποστολή" Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ στο Europa Conference League

Γιατί καλό και άγιο το ομολογουμένως άκρως ανταγωνιστικό και εξαιρετικά ενδιαφέρον φετινό πρωτάθλημα της Super League, θεμιτή η επιθυμία οποιουδήποτε φιλάθλου να δει την αγαπημένη του ομάδα να επικρατεί στο φινάλε των playoffs, για τους Πειραιώτες και τους Θεσσαλονικείς ωστόσο το ιστορικό διακύβευμα της σεζόν είναι ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό.

Μπορούν να το καταφέρουν; Στα χαρτιά ο ΠΑΟΚ έχει σαφώς πιο βατό δρόμο από τον Ολυμπιακό μέχρι τη Νέα Φιλαδέλφεια. Όχι μόνο επειδή η Φενερμπαχτσέ είναι πολύ καλύτερη ομάδα από την Μπριζ, αλλά και γιατί η ποιότητα των αντιπάλων που θα βρουν οι “ερυθρόλευκοι” στα ημιτελικά (Άστον Βίλα ή Λιλ) είναι επίσης υψηλότερη από εκείνη που θα συναντήσουν ο Ραζβάν Λουτσέσκου και οι παίκτες του (Φιορεντίνα ή Βικτόρια Πλζεν).

Για να είμαστε δίκαιοι, βέβαια, μέχρι στιγμής οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού είχαν να ξεπεράσουν χαμηλότερα εμπόδια στο δρόμο προς τα προημιτελικά. Για να βρεθούν στους “16” του Conference League, οι Πειραιώτες έπρεπε αρχικά να ξεπεράσουν το εμπόδιο της Μπάτσκα Τόπολα στον όμιλο του Europa και εν συνεχεία να αποκλείσουν στα playoffs τη Φερεντσβάρος. Οι Θεσσαλονικείς αντίθετα έπρεπε να προσπεράσουν στον όμιλό τους την Άιντραχτ Φρανκφούρτης για να τερματίσουν πρώτοι. Στους “16” επίσης η Ντινάμο Ζάγκρεμπ ήταν πιο ποιοτική αντίπαλος από την Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Το βασικό, βέβαια, δεν είναι ποιος έφτασε πιο… εύκολα στα προημιτελικά αλλά ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει ένα πρωτόγνωρο ραντεβού με την ιστορία απολαμβάνοντας δύο εκπροσώπους του στα προημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης (και μάλιστα της ίδιας). Με απλά μαθηματικά έχουμε ως χώρα… 25% πιθανότητες να σηκώσουμε κούπα! Το δέλεαρ μοιάζει τεράστιο για να μπει… σε ζυγαριά!

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".