Ήταν ιδιαίτερα "βαρύ" το πρωινό της 8ης Μαρτίου στο λιμάνι του Πειραιά. Δεν είχαν περάσει παρά λίγες ώρες από ένα δυσκολοχώνευτο ευρωπαϊκό "βατερλό" του Ολυμπιακού απέναντι στη Μακάμπι Τελ Αβίβ και μάλιστα μέσα στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης".  

Το 1-4 από τους Ισραηλινούς είχε ξεσηκώσει επιθέσεις μεγάλης μερίδας των φίλων του Ολυμπιακού στα social media κατά δικαίων και αδίκων και κανείς δεν ξέφευγε από το τσουνάμι της αμφισβήτησης. Από τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τους ποδοσφαιριστές μέχρι τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ που δεν είχε συμπληρώσει καλά-καλά ένα μήνα παρουσίας στην ομάδα. 11 Φεβρουαρίου είχε ανακοινωθεί η πρόσληψη του Βάσκου στη θέση του Κάρλος Καρβαλιάλ.  

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czns7c93unyp)

Το πρωινό ελπίδας μετά τη συντριβή του Ολυμπιακού από τη Μακάμπι

Εκείνο το πρωινό της Παρασκευής που ακολούθησε το διασυρμό από τους Ισραηλινούς αποκτά σήμερα πολύ μεγαλύτερη αξία. Όχι μόνο επειδή το Σάββατο επισημοποιήθηκε η παραμονή του αναμορφωτή του Ολυμπιακού για έναν ακόμη χρόνο, αλλά γιατί στο διάστημα που μεσολάβησε, το ίδιο το ποδόσφαιρο δικαίωσε τον Βαγγέλη Μαρινάκη για την επιλογή του να στηρίξει έναν προπονητή στα δύσκολα, κόντρα στο ρεύμα της… ισοπέδωσης.  

Η συγκεκριμένη του απόφαση θυμίζει σε μεγάλο βαθμό την ανανέωση της συνεργασίας με τον Πέδρο Μαρτίνς την Άνοιξη του 2019 στο φινάλε μιας "άτιτλης" σεζόν για τους "ερυθρόλευκους", μετά από τον σοκαριστικό αποκλεισμό από τη Λαμία για το κύπελλο Ελλάδος.  

Και τότε και τώρα ο Μαρινάκης δεν άφησε το συναίσθημα της στιγμής να θολώσει τη λογική και την εμπιστοσύνη σε ένα πλάνο ανασύνταξης της ομάδας στα χέρια ενός ικανότατου και δουλευταρά προπονητή και το ίδιο το ποδόσφαιρο τον δικαίωσε πανηγυρικά. Και τότε και τώρα!  
Στα χέρια του Πέδρο Μαρτίνς ο Ολυμπιακός σάρωσε τους εγχώριους τίτλους για μια τριετία, ενώ έζησε ορισμένες από τις μεγαλύτερες βραδιές του στα Κύπελλα Ευρώπης.  

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cw93xk7q7tjt)

Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, ο θεμέλιος λίθος του ιστορικού 2025 για τον Ολυμπιακό

Σήμερα στα χέρια του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ το «ερυθρόλευκο» καράβι μοιάζει να έχει βρει τον ιδανικό καπετάνιο που είναι σε θέση να το οδηγήσει σε γαλήνια νερά μετά τη… θαλασσοταραχή της τελευταίας διετίας.  

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cztuhb2ay10p)

Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι με τον πολύπειρο 63χρονο τεχνικό στο τιμόνι, ο Ολυμπιακός θα επιστρέψει στο θρόνο του πρωταθλητή. Μπορούμε, όμως, να θεωρούμε δεδομένο ότι τη χρονιά που θα συμπληρώνουν έναν αιώνα ζωής (το θρυλικό 2025) οι Πειραιώτες θα εμφανίσουν στο χορτάρι μια πολύ ανταγωνιστική ομάδα, με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα ξέρει τι ζητάει στο γήπεδο και πως να το αποκτήσει.  

Πριν φτάσουμε, βέβαια, στην επόμενη σεζόν προέχει η φετινή. Γιατί ο Ολυμπιακός έχει μια μοναδική ευκαιρία να συγγράψει την πιο ένδοξη, ίσως, σελίδα της ιστορίας του βρισκόμενος για πρώτη φορά σε ημιτελικό διασυλλογικής διοργάνωσης της UEFA και – γιατί όχι – ακόμη και σε έναν τελικό.  

Μπορεί να τα καταφέρει, μπορεί και όχι. Μπορεί να επιστρέψει από την Κωνσταντινούπολη με έναν «άδοξο» αποκλεισμό λόγω του 3-0 που κρατούσε στα χέρια του στον πρώτο ημιτελικό, μπορεί όμως να ζήσει και τη μεγαλύτερη υποδοχή που θα έχει επιφυλάξει το «Ελευθέριος Βενιζέλος» σε αποστολή ελληνικής ομάδας που επιστρέφει από ταξίδι στο εξωτερικό.  

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czu2bz1j2m89)

Μπορεί να κατακτήσει το πρωτάθλημα, μπορεί και να τερματίσει εκτός Ευρώπης. Ποιος βάζει το χέρι του στη φωτιά για το τι θα συμβεί σε μια τόσο ρευστή, αγωνιστικά, σεζόν;  

Ό,τι κι αν συμβεί ωστόσο, η επισημοποίηση της παραμονής του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μοιάζει με θεμέλιο λίθο όσων θα ζήσουν οι φίλοι του Ολυμπιακού το 2025. Γιατί σε μια τόσο ιστορική χρονιά, σαν αυτή που ακολουθεί, ο «ερυθρόλευκος» οργανισμός οφείλει να εμφανίσει στο χορτάρι μια ομάδα αντάξια του ειδικού βάρος της περίστασης. Και ο Μεντιλίμπαρ μπορεί να την εγγυηθεί!  

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".