Στην κορύφωση του ασφυκτικού κυβερνητικού πρέσινγκ προς τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, οδηγούν οι καταιγιστικές αποκαλύψεις από την συνομιλία Μιωνή – Παππά, οι οποίες φαίνεται ότι δεν εξαντλήθηκαν στην ηχογράφηση της Κύπρου.

Μετά τις σημερινές αποκαλύψεις από τον δικηγόρο του κ. Μιωνή, ότι υπάρχουν κι άλλα ηχητικά ντοκουμέντα, κάτι που είχε προβλέψει και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος γι’ αυτό φρόντισε να πάρει και αποστάσεις από τον Νίκο Παππά, νέα δεδομένα έρχονται στο προσκήνιο τόσο για τις κινήσεις της κυβέρνησης, όσο και για το ΣΥΡΙΖΑ, που εξακολουθεί να παραμένει στο κάδρο των αποκαλύψεων.

Οι εντάσεις και το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνουν όχι μόνο στον απόηχο των… ηχητικών Μιωνή, αλλά και εξαιτίας της αδυναμίας του κ. Νίκου Παππά να δώσει πειστικές εξηγήσεις για τις αναφορές του σε «μαγαζιά», στα «πολλά λεφτά», και στην «ατζέντα». Δεν είναι μόνο η μη τήρηση θεσμικών κανόνων προς χάριν της εξουσίας, αλλά και η ωφελιμιστική διάσταση που δίνει στην ίδια την εξουσία ο Νίκος Παππάς, μιλώντας για «μαγαζιά» και για κάποιους που βγάζουν «πολλά λεφτά».

Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και ο Αλέξης Τσίπρας, δείχνουν εγκλωβισμένοι στην υπόθεση Παππά, και οι κινήσεις απεγκλωβισμού ή θα πρέπει να είναι χειρουργικές ή να μην γίνουν καθόλου. Άλλωστε, ο Τσίπρας θα πρέπει να «απεγκλωβιστεί» από την σκιά ενός ανθρώπου που υπήρξε επί χρόνια το δεξί του χέρι και ο στενός του συνεργάτης, τον άνθρωπο των «ειδικών αποστολών του Μαξίμου», που έχει χειριστεί αρκετές υποθέσεις, ακόμη από την περίοδο της αντιπολίτευσης πριν το 2015 έως και τα πρώτα χρόνια της κυβέρνησης.

Όσο ο κ. Παππάς δεν θα μπορεί να πείσει με τις δικαιολογίες του, τόσο η κυβέρνηση θα ζητά ξεκάθαρες απαντήσεις από τον Αλέξη Τσίπρα.

Ωστόσο, πέραν της εντεινόμενης πίεσης προς τον τέως πρωθυπουργό για τις απαντήσεις που πρέπει να δώσει, το κυβερνητικό στρατόπεδο στοχεύει και στην αποδόμηση των όσων υποστηρίζει ο στενός συνεργάτης του.

Στις τηλεοπτικές του εμφανίσεις ο κ. Παππάς, τις οποίες αύξησε το τελευταίο διάστημα επιχειρώντας να δώσει εξηγήσεις, στριμωγμένος κάθε φορά από τα αδιαμφισβήτητα ντοκουμέντα και πότε από τους συνομιλητές του όπως τον Άδωνι Γεωργιάδη σήμερα, ή τον Μάκη Βορίδη χθες, αναγκάζεται να αλλάζει την «υπερασπιστική του γραμμή» με αποτέλεσμα οι ελιγμοί του αυτοί να θεωρούνται ακροβατισμοί απελπισίας.

Αποκαλύψεων συνέχεια…

Την ίδια στιγμή, κυβερνητικά στελέχη όχι μόνο εκτιμούν ότι το θέμα θα έχει συνέχεια και μάλιστα… αποκαλυπτική για την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προϊδεάζουν ότι όσο ο Αλέξης Τσίπρας δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο θα παραμένει στο κάδρο και από την πλευρά της κυβέρνησης θα ακολουθήσει έντονη πίεση προς τον ίδιο, προκειμένου να αναλάβει τις ευθύνες του.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το δίλημμα που έθεσε στον πρώην πρωθυπουργό  η ΝΔ σε ανακοίνωσή της σχετικά με τις αποκαλύψεις, ζητώντας από τον κ. Τσίπρα «είτε θα διαγράψει τον στενό συνεργάτη του κ. Παππά, είτε θα αναλάβει την ευθύνη του παρακράτους».

Στον εισαγγελέα

Από την Προανακριτική Επιτροπή ήδη έχουν σταλεί στον αρμόδιο εισαγγελέα τα πρακτικά από την κατάθεσή του ενώπιον της, αλλά και το ηχητικό ντοκουμέντο από τη συνομιλία με τον κ. Μιωνή, με το ερώτημα της ψευδορκίας. Μάλιστα, ήδη η εισαγγελία ξεκίνησε την διενέργεια προκαταρκτικής  για την ηχογραφημένη συνομιλία Μιωνή –Παππα.

Οι εξελίξεις αυτές δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την θέση του κ. Παππά, ωστόσο ο κ. Τσίπρας επιμένει για ανεξήγητους ακόμη λόγους, να ταυτίζεται με τον κ. Παππά, κάτι που δεν του αφήνει περιθώρια ελιγμών απέναντι ακόμη και στο εσωκομματικό του κοινό.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας, προκαλεί προβληματισμό με την στάση του, καθώς επιλέγει να μην δίνει απαντήσεις ουσίας στο ζήτημα που διχάζει όχι μόνο τον πολιτικό κόσμο και την κοινωνία, αλλά και το ίδιο του το κόμμα, επιμένοντας στην άποψη ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο.

Στην « πρίζα» των ηχητικών και του μετασχηματισμού ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο διάλογος Παππά-Μιωνή δεν «πάγωσε» μόνο το πανελλήνιο αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ, με την Κουμουνδούρου μουδιασμένη να παρακολουθεί τις εξελίξεις, περιμένοντας τις αντιδράσεις, που θα την βγάλουν από το κάδρο των ευθυνών, τόσο του Παπαγγελόπουλου, όσο και του Νίκου Παππά.

Βουλευτές και στελέχη  του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να ερμηνεύσουν όχι μόνο την τακτική του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τα όσα αποκαλύπτονται μέσω της συνομιλίας. Τα «πολλά λεφτά», η «ατζέντα», το «μαγαζί», αλλά και το παραφορτωμένο με οικειότητα ύφος του κ. Παππά, απέναντι στον επιχειρηματία Μιωνή. Η μόνη προσπάθεια που φαίνεται να υποδηλώνει κάποια «κίνηση» αυτή την στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι η «σιωπή» και η απόσταση στελεχών και βουλευτών από το θέμα «Παππά». Ενώ από την πλευρά της ομάδας «Παππά», αλλά και του Τσίπρα, αυτό που μπαίνει στην εξίσωση είναι τα περί αντιπερισπασμού που χρεώνουν στην κυβέρνηση, κάτι που ωστόσο δείχνει να μην πείθει.

Η προσπάθεια ωστόσο να ερμηνευτεί η στάση του Τσίπρα, προκαλεί και ερωτηματικά στο εσωκομματικό στρατόπεδο. Την στιγμή που στον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται το οριστικό και τελικό ξεκαθάρισμα μεταξύ των στρατοπέδων εν όψει του μετασχηματισμού του κόμματος, η εσωκομματική σκακιέρα φαίνεται να αναδιαμορφώνεται με πολλά στελέχη της ομάδας Παππά, να παραμένουν στην σκιά των εξελίξεων, ενώ άλλα στελέχη να προετοιμάζονται για ριζικές ανατροπές στις ισορροπίες. Ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγει σταδιακά να οδηγηθεί σε μια αμυντική γραμμή, επιδιώκοντας οφέλη για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως η συσπείρωση του κόμματος, όμως το καυτό παρασκήνιο των αποκαλύψεων περί παρακρατικής και παραδικαστικής δράσης, δεν ευνοούν την προσπάθειά του. Αντίθετα μάλιστα, προκαλούν πόλωση σε ένα τοξικό κλίμα που ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό διατηρεί στο εσωτερικό του.

Η συνομιλία Παππά – Μιωνή, αλλά και όσες ακολουθήσουν στη συνέχεια, αφού σύμφωνα με τον δικηγόρο του επιχειρηματία υπάρχουν κι άλλα ηχητικά ντοκουμέντα, φέρνει τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ, αρχικά σε μια θέση άμυνας, αλλά … σε μια φάση ξεκαθαρίσματος, σίγουρα όχι την καλύτερη για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το κλίμα εσωστρέφειας στο οποίο, εντείνει τις συγκρουσιακές σχέσεις που προϋπήρχαν αναδιαμορφώνοντας τις εσωκομματικές ισορροπίες απρόβλεπτα και χωρίς μέτρο πια.