Η προσωπική τους φιλία, έγινε και στενή συνεργασία όταν ο Αλέξης Τσίπρας «μπήκε» στο φάσμα της εξουσίας. Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Παππάς, με το λάβαρο της εξουσίας πια στα χέρια τους, κάνουν τους σχεδιασμούς τους όχι από την Κουμουνδούρου αλλά για πρώτη φορά από το Μαξίμου. Από την πρώτη φορά Αριστερά, μέχρι και σήμερα που ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αποκαλύψεις Μιωνή, μπαίνει σε ολισθηρό δρόμο, οι σχέσεις Τσίπρα – Νίκου Παππά, δοκιμάστηκαν και κρίθηκαν όχι μόνο μέσα στο πλαίσιο του χρόνου, αλλά και μέσα στο πλαίσιο της απόλυτης εξουσίας, την οποία απόλαυσαν και όπως φαίνεται απολαμβάνουν ακόμη τους καρπούς της.

Οι παραφωνίες που προκύπτουν από το ηχητικό Μιωνή, δεν είναι η πρώτη φορά που ραγίζουν την σχέση τους και ίσως και την εμπιστοσύνη που είχε ο ένας στον άλλον. Όμως φαίνεται ότι αυτά που τους ενώνουν είναι πολύ περισσότερα και πιο ισχυρά απ’ όσα φαινομενικά ή και στην πραγματικότητα μπορεί να τους χωρίζουν.

alex1

Ο Νίκος Παππάς, ήταν πάντα από τα δυνατά χαρτιά που ο Αλέξης Τσίπρας είχε μαζί του όταν με την πολιτική του τακτική και τις ευκαιρίες που δημιούργησε κατέφερε να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού, ο Νίκος Παππάς, είχε από … τζάκι εξασφαλίσει την εκτίμηση του Αλέξη, καθώς ήταν γιος του Στέλιου Παππά, ο οποίος είχε ενεργό ρόλο στον αντιδικτατορικό αγώνα και υπήρξε στέλεχος του ΚΚΕ εσωτερικού. Η «προίκα» του πατέρα Στέλιου, έδωσε το προβάδισμα και τα προνόμια στον γιο Νίκο, παρ’ ότι η οικογενειοκρατία υποτίθεται δεν είναι γνώρισμα της αριστεράς, αλλά πολλά στο μέλλον όπως αποδείχθηκε, η αριστερά της εξουσίας, ξεπατίκωσε και υιοθέτησε από τα λεγόμενα αστικά κόμματα. Με τον Τσίπρα γνωρίζονταν ωστόσο από τα χρόνια της Νεολαίας του Συνασπισμού.

Η πόρτα της ηγετικής ομάδας του Αλέξη Τσίπρα άνοιξε εύκολα για τον Νίκο Παππά, και ακόμη πιο εύκολα κέρδισε την εμπιστοσύνη του. Από την Κουμουνδούρου ακόμη υπήρξε  ο άνθρωπος θα αναλάμβανε τις δύσκολες και εμπιστευτικές αποστολές, όπως ήταν οι προεκλογικές επαφές του ΣΥΡΙΖΑ με απογοητευμένους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που στη συνέχεια εντάχθηκαν στα ψηφοδέλτια του κόμματος της Αριστεράς, αλλά και πολλά άλλα στρατηγικής και επικοινωνιακής σημασίας που οδήγησαν στην μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα εξουσίας.

alex5

Μπορεί ο Στέλιος Παππάς να είχε την γροθιά υψωμένη, ο γιος όμως είχε την δική του στρατηγική. Έχοντας κάνει σπουδές μακροοικονομίας στη Σκωτία, ανήκει στα στελέχη με ευρωπαϊκή αντίληψη υπερθεματίζοντας στις κλειστές κομματικές συσκέψεις για την παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Στη Σκοτία ωστόσο δεν βρήκε το περιβάλλον που χρειαζόταν για αναδειχθεί. Όταν ο παλιός του φίλος, Αλέξης ανέλαβε την Προεδρία του ΣΥΡΖΙΑ, τα παράτησε όλα και γύρισε στην πατρίδα. Έβρισκε πιο πρόσφορο το έδαφος της Ελλάδος και δη το πολιτικό για να εξελιχθεί.

Αποδεικνύεται σπουδαίος «μάγειρας» και οι ικανότητές τους ξεδιπλώθηκαν από την πρώτη στιγμή. Οι συνιστώσες, η αποχώρηση Κουβέλη, η προσέγγιση πρώην και νυν βουλευτών από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και η ευκολία με την οποία ξεπερνούσε τα εμπόδια, του πρόσθεσαν πόντους.

Ο Νίκος Παππάς βρίσκονταν στην σκιά του Αλέξη Τσίπρα και στην σκιά του Νίκου Παππά, λένε οι γνωρίζοντες τα της Κουμουνδούρου, ο στενός συνεργάτης του Παππά, ο περιβόητος Μανόλης Πετσίτης, ο οποίος στα χρόνια της εξουσίας αποτέλεσε την πέτρα του σκανδάλου για πολλά από τα σκαμπανεβάσματα στις σχέσεις Παππά-Τσίπρα.

Όσο κέρδιζε την εμπιστοσύνη του Αλέξη ο Νίκος Παππάς, τόσο τα παλαιά στελέχη έβλεπαν ένα ξένο σώμα να αφυπνίζει μια αριστερά παράταιρη από αυτή που σήκωσε το λάβαρο της ηθικής πολιτικής.

alex6

Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης, Αλέκος Φλαμπουράρης, Θανάσης Καρτερός κά, δεν έδειχναν να μοιράζονται την ίδια ζέση. Αποδέχονταν όμως ότι ήταν ο «έμπιστος» του Τσίπρα, που γνώριζε πολλά και δρομολογούσε την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Λίγο καιρό μετά ταυτίζει τον ΣΥΡΙΖΑ με τον αντιμνημονιακό αγώνα, και από το 3%, συγκέντρωσε ποσοστό 16,78% και αναδείχθηκε δεύτερο κόμμα, με τον Νικο Παππά να πιστώνεται μεγάλο μερίδιο της εκλογικής επιτυχίας.

Οι φήμες λένε ότι ο Νίκος Παππάς ήταν ο άνθρωπος των δύσκολων και επικίνδυνων αποστολών, μάλιστα λένε ότι ήταν και αυτός που έκανε τις πρώτες επαφές με τον Πάνο Καμμένο πολύ πριν τη συγκυβέρνηση του Ιανουαρίου του 2015.  Επίσης, οι φήμες των εμφανίζουν ως τον  ενορχηστρωτή των υπογείων δράσεων της Κουμουνδούρου με τα περίφημα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ.

Σίγουρα ήταν πάντως το πρόσωπο που εστάλη μέχρι και την μακρινή Βενεζουέλα στο πλαίσιο της σύσφιξης των σχέσεων με το καθεστώς Μαδούρο, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ακόμη στην αντιπολίτευση το 2013.

 Τα λάθη και οι παραφωνίες

Οι πρώτες παραφωνίες του Νίκου Παππά έρχονται στο φως με το θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Μια επιχείρηση ποδηγέτησης των Μέσων Ενημέρωσης εξυφαίνεται και ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει λαβωμένος.

Η περίπτωση Πετσίτη ήταν μια ακόμη αιτία που έφερε προ των ευθυνών του τον Νίκο Παππά, εκθέτοντας τον πρώην Πρωθυπουργό, ενώ προκάλεσε και πολλές εσωκομματικές αντιδράσεις, αυξάνοντας τις ήδη προϋπάρχουσες εισηγήσεις, αν όχι για απομάκρυνσή του από το Μαξίμου, αλλά για πάγωμα των αρμοδιοτήτων του.

Ο Αλέξης Τσίπρας όπως και τώρα, έτσι και τότε δυσκολεύονταν να αδειάσει τον στενό του συνεργάτη, που γνώριζε κάθε κίνησή του σε όλη του την πολιτική πορεία.

alex8

Μέχρι χθες ο Νίκος Παππάς, βρίσκονταν στο απυρόβλητο γιατί ήταν ο άνθρωπος του Τσίπρα. Αυτή την ιδιότητα ωστόσο φαίνεται να επικαλείται και σήμερα. Άλλωστε ήταν σαφές και το μήνυμα που έστειλε μέσω της τηλεοπτικής του εμφάνισης στο mega. Μίλησε για αίτημα της Ισραηλινής κυβέρνησης προς την τότε κυβέρνηση για τις επαφές με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή.

Ο Νίκος Παππάς, μετά τις αποκαλύψεις του ηχητικού Μιωνή, αντιλαμβάνεται τις παραφωνίες που έχουν δημιουργηθεί, ωστόσο δεν φαίνεται διατεθειμένος να κάνει την Ιφιγένεια και είναι αποφασισμένος να υπερασπιστεί την αλήθεια του, ενώ και ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει να φανεί ότι υποκύπτει στο αίτημα για αποπομπή του Νίκου Παππά, παρότι θα μπορούσε να ρυθμίσει έτσι το εμφυλιοπολεμικό κλίμα στο ΣΥΡΙΖΑ.

Το ίδιο δύσκολο θα είναι πάντως είτε «αποχωριστούν» είτε παραμείνουν «δεμένοι» μέχρι το τέλος, καθώς η εικόνα του ενός θα έχει αντίκτυπο και στον άλλον και οι εξελίξεις ουδείς γνωρίζει ποιόν θα δικαιώσουν.