«Η άνοδος της τεχνητής νοηµοσύνης και της AGI (τεχνητή γενική νοηµοσύνη) έχει τη δυνατότητα να αποσταθεροποιήσει την παγκόσµια ασφάλεια µε τρόπους που θυµίζουν την εισαγωγή πυρηνικών όπλων». Αυτή είναι µια κύρια διαπίστωση µελέτης που ανέθεσε το αµερικανικό υπουργείο Εξωτερικών στην εταιρεία Gladstone ΑΙ, σχετικά µε τους κινδύνους που µπορεί να έχει η εξέλιξη της τεχνητής νοηµοσύνης για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Η τελική πρόταση της µελέτης, που δηµοσιοποιήθηκε µέσω του CNN και κυριαρχεί στη διεθνή επικαιρότητα, είναι ότι «υπάρχει σαφής και επείγουσα ανάγκη παρέµβασης της αµερικανικής κυβέρνησης» σχετικά µε τον έλεγχο των εξελίξεων στον χώρο της έρευνας για την ανάπτυξη της τεχνητής νοηµοσύνης.

Η µελετητική εργασία αυτή βασίζεται σε µια σειρά εκτιµήσεων και αναλύσεων µέσω συνεντεύξεων 200 κορυφαίων ερευνητών, αξιωµατούχων κυβερνοασφάλειας, εµπειρογνωµόνων στα όπλα µαζικής καταστροφής και αξιωµατούχων εθνικής ασφάλειας. Αφού περιγράφονται οι θετικές εφαρµογές και ανακαλύψεις που µπορεί να συνδεθούν ως εργαλεία και εφαρµογές µε την τεχνητή νοηµοσύνη και τη γενική νοηµοσύνη στην οικονοµία, την υγεία, την καθηµερινότητα, την παραγωγή, καταλήγει στη διατύπωση ότι η τεχνητή νοηµοσύνη µπορεί να εξελιχθεί σε απειλή όπως τα πυρηνικά όπλα. Είναι σηµαντικό άλλωστε ότι ακόµη και οι συµµετέχοντες στα σχετικά εργαστήρια ανησυχούν ιδιωτικά ότι κάποια στιγµή θα χαθεί ο έλεγχος από τον άνθρωπο και τα πράγµατα θα γίνουν ανεξέλεγκτα σε βάρος της ανθρωπότητας. ∆εν είναι τυχαίο ότι στο πλαίσιο της µελέτης περιλαµβάνονται συγκεκριµένες συστάσεις για «δραµατικά µέτρα» ελέγχου των εξελίξεων και απόκτησης της εξουσίας από το κράτος και την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Η συγκρότηση της µελέτης, η δηµοσιοποίηση των στοιχείων της, αλλά και ο καθορισµός των εξελίξεων από τα κράτη και όχι από τους επενδυτές ή τις εταιρείες είναι από µόνο του κάτι εξωφρενικά θετικό και ελπιδοφόρο για τη θέση του ανθρώπου στον πλανήτη. Αλλά και µια επιστροφή της ∆ύσης στη λογική και τον ανθρωποκεντρισµό αντί του ατοµοκεντρισµού της µεταψυχροπολεµικής παγκοσµιοποίησης. Ο συνδυασµός των εργαλείων της τεχνητής νοηµοσύνης, στον συσχετισµό της µε τη ροµποτική, µε τα πυρηνικά όπλα είναι σε κάθε περίπτωση αποτέλεσµα ευθυκρισίας. Όπως τότε η εξέλιξη της χρήσης πυρηνικής ενέργειας σε όπλα µαζικής καταστροφής δεν αφέθηκε στις ιδιωτικές εταιρείες ή δεν αποτέλεσε µοχλό ενεργής αντί ψυχροπολεµικής ισχύος στον ανταγωνισµό των υπερδυνάµεων που κυριάρχησαν στον κόσµο, ενώ τα εθνικά κράτη που απέκτησαν πρόσβαση στα πυρηνικά υπήρξαν περιορισµένα σε «κλαµπ», αποτελούν τον δρόµο και για την εξέλιξη της τεχνητής νοηµοσύνης πέραν των τοµέων που θα βοηθήσουν τον άνθρωπο, της επιστήµης και της τεχνολογίας.

Αυτό που έγινε µε τα πυρηνικά, ένας παγκόσµιος έλεγχος και ταυτόχρονα συµφωνίες ιδιαίτερα τότε µεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας για τη µη χρήση άσχετα µε την κλιµάκωση των εντάσεων, έδωσε τη βιωσιµότητα στον πλανήτη. Οι τεχνολογίες αιχµής από τα αρχικά τους στάδια στις επικοινωνίες και το διαδίκτυο µέχρι το σηµερινό επίπεδο των εργαλείων τεχνητής νοηµοσύνης και τη ροµποτική αποτέλεσαν βασικά όπλα για τις ένοπλες δυνάµεις. Έχοντας την πρωτοκαθεδρία η ∆ύση και ειδικά οι ΗΠΑ, νίκησαν στο πεδίο των µικροτσίπ (ηµιαγωγοί) τη σοβιετική Ρωσία και τελείωσε ο Ψυχρός Πόλεµος.

Στην επόµενη φάση, που χαρακτηρίσθηκε ως παγκοσµιοποίηση µε έναν πόλο ισχύος, την ηγεµονεύουσα Αµερική, συγκροτήθηκε η περίφηµη Σίλικον Βάλεϊ και οι εταιρείες τεχνολογίας στην Καλιφόρνια, µαζί και οι «µύθοι» τους για ανακαλύψεις σε κάποιο στάβλο από οµάδες ταλαντούχων φοιτητών και άλλα συναφή που σχετίζονται µε την επέκταση του «αµερικανικού ονείρου». Ταυτόχρονα «αποδεσµεύθηκαν» οι τεχνολογίες διαδικτύου για εµπορικούς σκοπούς και εκτοξεύθηκε o όγκος των συναλλαγών στα χρηµατιστήρια µε επίκεντρο τη Γουόλ Στριτ. Στην παρούσα φάση όλα αλλάζουν. Ο έλεγχος των τεχνολογιών επιστρέφει στα κράτη και τις κυβερνήσεις. Με διαχειριστές τους στρατηγούς και τις υπηρεσίες ασφαλείας και όχι τους τραπεζίτες.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή