Οι δεύτερες εκλογές, που πλέον προδιαγράφονται για 25 Ιουνίου, θα είναι πολύ διαφορετικές από τις πρώτες.

Δεν θα μιλάμε πλέον για μάχη για τη διακυβέρνηση. Αυτή έχει τελειώσει από τις 21 Μαΐου. Η διακυβέρνηση αποτελεί ζήτημα της Νέας Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη. Απλώς, η χωρίς προηγούμενο νίκη των 20 μονάδων θα πρέπει να επιβεβαιωθεί. Ο αριθμός των βουλευτών της συμπολίτευσης στο επόμενο Κοινοβούλιο να αυξηθεί. Τόσο λόγω του εκλογικού συστήματος της ενισχυμένης αναλογικής, που αυτή τη φορά θα ισχύει, όσο και λόγω της νέας ψήφου εμπιστοσύνης που θα δοθεί από το 40% και πλέον των Ελλήνων. Η προοπτική αυτή φαντάζει αυτονόητη, αφού στις 21 Μαΐου οι πολίτες αποφάσισαν διά της ψήφου τους και με πλήρη ωριμότητα και συγκρότηση να κηρύξουν τη νέα μεταπολίτευση. Ή τη μεταπολίτευση της μεταπολίτευσης.

Με μία διακήρυξη-έκκληση στη σοβαρότητα, όπως ερμηνεύθηκε η ψήφος τους, ουσιαστικά έθεσαν τέλος στον ιδεασμό της Αριστεράς περί απλής αναλογικής. Και έστειλαν παράλληλα τον ΣΥΡΙΖΑ στη «μέση» του βαρελιού της αποδοχής να αναζητήσει ένα νέο ξεκίνημα ή να δεχθεί την κυριαρχία του εξουσιαστικού, αμοραλιστικού ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ της ομάδας Ανδρουλάκη. Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου θα έχουν υπό την έννοια αυτή ένα διπλό «διά ταύτα». Από τη μία, την τελική εντολή διακυβέρνησης στη Νέα Δημοκρατία του Κ. Μητσοτάκη για την τετραετία μέχρι το 2027. Από την άλλη, το αν θα υπάρχει αξιωματική αντιπολίτευση επί της ουσίας ή αντιπολίτευση δύο πόλων. Του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Από την πρώτη ημέρα μετά τη μεγαλειώδη νίκη της Κεντροδεξιάς και του κυβερνητισμού Μητσοτάκη, με τον χάρτη της Ελλάδας να έχει «βαφτεί» μπλε, για πρώτη φορά ύστερα από το 1974, όταν επί εποχής του τότε Καραμανλή άρχιζε η πρώτη μεταπολίτευση, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε σαφής. Πρώτον, ότι επί του παρόντος θα παραμείνει στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερον, ότι το μέτωπο θα είναι ενάντια στο ΠΑΣΟΚ. Τρίτον, ότι το επόμενο βραχύ χρονικό διάστημα θα προσπαθήσει η νέα Αριστερά - Κεντροαριστερά να επιβεβαιώσει την πολιτική «ηγεμονία» της επί της ελάσσονος Κεντροαριστεράς της «φατρίας» των σοσιαλδημοκρατών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Μάλιστα, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, «την ώρα μιας ιστορικής εκλογικής νίκης της Δεξιάς, αυτοί πανηγυρίζανε περισσότερο από τους νεοδημοκράτες για την πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ».

Τις επομένες εβδομάδες αναμένεται να κλιμακωθεί αυτός ο πόλεμος «χαρακωμάτων» στην αντιπολίτευση με δύο ενδεχόμενα. Είτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα αυξήσει τα ποσοστά του προς το 25%-27%, χωρίς το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ να μπορεί να τον παρακολουθήσει περιοριζόμενο στο 11,5%-12%. Είτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει επιπλέον απώλειες λόγω αιφνιδιασμού και αποσυσπείρωσης, με τα ποσοστά του να πέφτουν κάτω από το όριο του 20%, με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ να κινείται στη ζώνη του 15%, και ενδεχομένως το κόμμα Πλεύση Ελευθερίας της Κωνσταντοπούλου να υπερβαίνει το όριο του 3% και να εισέρχεται στο επόμενο Κοινοβούλιο. Με τον τρόπο αυτό ο δικομματισμός για τη διακυβέρνηση των εκλογών της 21ης Μαΐου στις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα εξελιχθεί σε διπολισμό στην αντιπολίτευση. Με τα σημερινά πρόωρα δεδομένα δεν μπορούν να υπάρξουν προβλέψεις για την έκβαση.

Η συνέχεια επί της οθόνης...

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 23/5