Με το νέο σύνθημα των εκλογών ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: «οι εκλογές της άνοιξης να φέρουν μαζί τους και μια νέα άνοιξη στον τόπο μας», συμπληρώνοντας πως η άνοιξη θα έρθει «με μια ισχυρή δεύτερη εντολή για την αυτοδύναμη Ελλάδα και αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία».

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως η κυβέρνηση είναι δίπλα στον πολίτη, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι μόνιμα παρών στην τοξικότητα και τον διχασμό αλλά απών από τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας. «Πώς απαντάτε, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ; Απόντες ήσασταν και από τις αυξήσεις στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Απόντες και από την ψηφοφορία για την καθιέρωση δικαιωμάτων για τους συμπολίτες μας με αναπηρία. Παίρνετε διαζύγιο από την κοινωνία, είστε μονίμως παρόντες στην τοξικότητα και στον διχασμό αλλά απόντες από μέτρα στήριξης της κοινωνίας», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ήδη οι αιτήσεις για το Market Pass έχουν φτάσει τις 700.000, εκτιμώντας ότι το νούμερο θα είναι ακόμα μεγαλύτερο, υπενθυμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο... για ψίχουλα. «Μας κατηγορούσε η αντιπολίτευση ότι είναι ψίχουλα, έχουν ήδη ξεπεράσει τις 700.000 αιτήσεις. Εκτιμώ ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί πολύ περισσότερο και τις επόμενες μέρες. Βρίσκεται στη Βουλή η τροπολογία που δίνει στους πολίτες μεγαλύτερη προστασία σήμερα μέσω του εξωδικαστικού».

Η επιλογή του κ. Μητσοτάκη να παρέμβει στη Βουλή στη διάρκεια συζήτησης επί του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας για τις νέες ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού (εκτός προγραμματισμού) αποκαλύπτει την ιδιαίτερη βαρύτητα που δίνουν η κυβέρνηση αλλά και ο ίδιος στους ευάλωτους, με κούρεμα χρεών στο 90% και 420 δόσεις. Και σχολίασε το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε υποστηρίξει ότι οι 25.000 πλειστηριασμοί ήταν λίγοι.

Από την άλλη πλευρά, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, «με το θεσμικό πλαίσιο που πλέον υπάρχει, κάθε ευάλωτος έχει δυνατότητα να παγώσει κάθε αρνητική εξέλιξη. Μιλάμε για έναν πολύ μικρό αριθμό σπιτιών και οι πρώτες κατοικίες έχουν και προστασία και δυνατότητα θετικής εξόδου και επίλυσης».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε στους servicers το δικαίωμα να κάνουν πλειστηριασμούς», ήταν η απάντηση από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδη Τσακαλώτο, στα όσα ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Όταν ο Θεός μοίραζε επιχειρήματα, εσείς κρατούσατε ομπρέλα», είπε ο κ. Τσακαλώτος απευθυνόμενος στην κυβέρνηση από το βήμα της Βουλής, με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού και τις παρεμβάσεις του υπουργού Οικονομικών για το ιδιωτικό χρέος και τους πλειστηριασμούς. Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε και στην «τοξικότητα» για την οποία έκανε λόγο ο πρωθυπουργός και τόνισε, επίσης, πως «την άνοιξη του 2019 το Eurogroup δέχθηκε την προστασία πρώτης κατοικίας και το νέο σχέδιο επέκτασης που θα έφερνε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά μετά ήρθε η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

«Καμία ουσιαστική αλλαγή στο πρόβλημα που η ίδια η κυβέρνηση δημιούργησε δεν επιφέρουν οι τροποποιήσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό», υποστήριξε σε δήλωσή της η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου.

Προτάσεις επτά σημείων πρότεινε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, κατηγορώντας ότι «ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συναγωνίζονται σε υποκρισία στο ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας» . Ο κ. Κατρίνης τόνισε πως «η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να νομοθετήσει με βάση τις κοινωνικές ανάγκες και όχι τις επιθυμίες των τραπεζών και των funds», θέτοντας μάλιστα τα παραπάνω ως προαπαιτούμενο προγραμματικής σύγκλισης για τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές.

ΛΑΡΚΟ, ναυπηγεία

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε, επίσης, στην ομιλία του ότι με τροπολογία παρατείνονται οι αμοιβές σε εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ και στα ναυπηγεία. Ρυθμίζονται, τέλος, σημαντικά ζητήματα ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ένωση και καθιερώνονται φορολογικά κίνητρα σε όσους ασχολούνται με εξαγωγές φυσικού αερίου.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 23/2