Είναι πλέον δεδομένο. Και τα δύο κόμματα διακυβέρνησης, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, συμπίπτουν σε ένα κομβικής σημασίας σημείο.

Επόμενος πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος. Για τη Νέα Δημοκρατία αυτό έχει γίνει σαφές αρκετό χρόνο τώρα. Η επίσημη θέση και επιδίωξή της είναι αυτοδύναμη κυβέρνηση, ακόμη και αν χρειασθεί να υπάρξουν και δεύτερες εκλογές, με πρωθυπουργό και πάλι τον αρχηγό της Κυριάκο Μητσοτάκη. Για τον ΣΥΡΙΖΑ η κατάσταση ξεκαθάρισε μετά και τη συνεδρίαση του κεντρικού οργάνου του που διασαφηνίζει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιδιώξει κυβέρνηση συνασπισμού «προοδευτικών δυνάμεων», από τις πρώτες κιόλας εκλογές με απλή αναλογική, μη διαπραγματευόμενο όμως δύο θέματα.

Πρώτον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα σε ψήφους, δεύτερον ότι πρωθυπουργός θα κηρυχθεί ο αρχηγός του, Αλέξης Τσίπρας. Οι καθαρές αυτές τοποθετήσεις στέλνουν στη «γωνία» των εξελίξεων το τρίτο σε ψήφους κόμμα, σύμφωνα με τις προβλέψεις το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, που σύμφωνα με τις τοποθετήσεις του επικεφαλής του Νίκου Ανδρουλάκη και των στελεχών της ηγετικής του ομάδας θα επιδιώξει κυβέρνηση συνασπισμού από τις πρώτες εκλογές ή και τις δεύτερες παρά την ενισχυμένη αναλογική προτείνοντας έναν τρίτο πρωθυπουργό, μέχρι στιγμής «άγνωστο Χ».

Πέραν αυτών μπαίνοντας στην περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα μπορούμε να κωδικοποιήσουμε τις προβλέψεις και τους εκλογικούς στόχους του κάθε κόμματος τουλάχιστον για τις πρώτες εκλογές της 21ης Μαΐου. Η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει μια συσπείρωση των ψηφοφόρων της ή και άλλων όμορων χώρων προς το Κέντρο και τη Δεξιά, που θα της δώσει ποσοστό της τάξης του 33%, με το πιο αισιόδοξο σενάριο-στόχο να φθάνει στο 34%.

Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ, πέραν των επιδιώξεών του εκτός προβλέψεων με τον ίδιο πρώτο κόμμα και τη Νέα Δημοκρατία δεύτερο, υπολογίζει σε ένα σενάριο στις πρώτες κάλπες να συγκεντρώσει 28%-29% , με την πιο αισιόδοξη οπτική κατά την οποία θα «γράψει» 30%. Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των εκλογικών επιτελείων τους, εκτιμούν το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ να κινείται κάτω των προσδοκιών του στη ζώνη του 8%- 10% στις πρώτες εκλογές, με πτωτική τάση στις δεύτερες εκλογές.

Κρίσιμο διάστημα για τον «αέρα» που θα φθάσουμε στις εκλογές θεωρείται για όλα τα επιτελεία η περίοδος από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή του Θωμά. Η ώσμωση που θα δημιουργηθεί κοινωνικά και οικογενειακά στα «τραπέζια» του Πάσχα εκτιμάται ότι θα παραγάγει θετική ή αρνητική «αύρα» για την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, αλλά εκλογικά για το κάθε κόμμα ξεχωριστά, επιβεβαιώνοντας ή διορθώνοντας τις ανατροπές στις εξελίξεις που προέκυψαν μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη. Το κλίμα αυτό θα «μετρηθεί» φυσικά στις έρευνες του Μαΐου, ελάχιστες όμως ημέρες πριν από την απαγόρευση της δημοσιοποίησης δημοσκοπήσεων σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο.

Το κρίσιμο ως προς τον «αέρα» προς τις εκλογές δεν σχετίζεται μόνον με τα κόμματα διακυβέρνησης, αλλά και με τα «μικρά» κόμματα, όπως το ΜέΡΑ25, που αν περάσουν στις εκλογές τον «πήχη» του 3%, αλλάζουν τα δεδομένα της αυτοδυναμίας, ενώ για το κόμμα Κασιδιάρη όλα θα έχουν κριθεί εγκαίρως, μέχρι τις 5 Μαΐου, στον Άρειο Πάγο.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 10/4