Με στόχο να κερδίσει τη μάχη των αναποφάσιστων αλλά και να προσεταιριστεί δυνητικούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, ώστε να διευρύνει το (δημοσκοπικό) προβάδισμα που φαίνεται ότι απολαμβάνει, εμφανίστηκε στη χθεσινή διακαναλική συνέντευξη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αφού επανέλαβε ότι το «το εκλογικό αποτέλεσμα θα καθορίσει τις μετέπειτα εξελίξεις» και επέμεινε πως το ζητούμενο δεν είναι «να βγαίνουν τα μαθηματικά», αλλά να υπάρξει μια σταθερή κυβέρνηση στον τόπο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεχείρησε να κλείσει κάθε... χαραμάδα και μάλιστα με τρόπο εμφατικό -είναι η αλήθεια- ενδεχόμενης μετεκλογικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη, εποφθαλμιώντας τους αμφιταλαντευόμενους ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ ψηφοφόρους στην τελική ευθεία προς την κρίσιμη κάλπη της 21ης Μαΐου.

«Με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη λίγα πράγματα έχω να συζητήσω, είναι σαφές πως είναι εγγύτερα στον ΣΥΡΙΖΑ, το έχει φέρει κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θεωρώ το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη δύναμη προοδευτικού εκσυγχρονισμού, το ακριβώς αντίθετο» είπε χαρακτηριστικά, παρατηρώντας το εξής σε περίπτωση που προέκυπτε μια συγκυβέρνηση των δύο: «Μια τέτοια κυβέρνηση δεν θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της χώρας, ενώ η χώρα χρειάζεται γκάζι, μια τέτοια κυβέρνηση θα πατούσε φρένο».

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός προχώρησε ένα βήμα περισσότερο εντοπίζοντας, όπως είπε, «μία διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και τους ψηφοφόρους του, που βρεθήκαμε μαζί στη μάχη ενάντια στον λαϊκισμό και οι οποίοι, βάσει των μετρήσεων που έχουμε, δεν έχουν κακή άποψη για το έργο που έχει γίνει και για εμένα ως πρωθυπουργό».

Σημείωσε, δε, με νόημα για να κάνει πρόδηλη την προαναφερθείσα διαχωριστική γραμμή ότι «την ώρα που οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, ο κ. Ανδρουλάκης το βλέπει άδειο και ο κ. Τσίπρας το βλέπει άδειο και θρυμματισμένο». Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε πως το αξίωμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ «ούτε Μητσοτάκης - ούτε Τσίπρας» είναι κατ’ ουσία «όχι» στον Μητσοτάκη, καθώς, όπως είπε, ουδείς πιστεύει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει πρώτο κόμμα, κατηγορώντας τον κ. Ανδρουλάκη ότι δεν τηρεί πολιτική ίσων αποστάσεων.

Κυβερνητικά στελέχη παρατηρούν ότι οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού αποσκοπούν να «καθαρογράψουν» το βασικό προεκλογικό του επιχείρημα ότι η χώρα χρειάζεται αύριο μια ισχυρή, αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Μάλιστα, σημείωσε: «Ζητώ ισχυρή εντολή το βράδυ της επόμενης Κυριακής και έχω αποδείξει ότι μπορώ να συνθέτω, σε μια μονοκομματική κυβέρνηση της ΝΔ μπορούν να συνενωθούν πολλοί συμπολίτες μας από διαφορετικές ιδεολογικές αναφορές», και τόνισε με νόημα ότι «την επόμενη τετραετία θα τρέξω πιο γρήγορα και δεν σκοπεύω να κάνω έκπτωση στη σύγκρουση με αναχρονιστικές αντιλήψεις στο Κράτος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε πως δεν πιστεύει λέξη από όλα όσα λέει προεκλογικά ο Αλέξης Τσίπρας, προειδοποιώντας πως, εάν βγαίνουν οι αριθμοί, θα προχωρήσουν στη λεγόμενη κυβέρνηση ηττημένων. «Είναι ένα υπαρκτό σενάριο», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Λύση στην ακρίβεια

Στο μέτωπο της οικονομίας, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε πως «η ακρίβεια ζορίζει τους πολίτες» παρά τη διαρκή κυβερνητική στήριξη, εκτίμησε ότι εφεξής ο πληθωρισμός θα βαίνει μειούμενος, αλλά επέμεινε ότι η μόνη αποτελεσματική και μόνιμη λύση είναι η πολιτική αύξησης των μισθών και μείωσης των φόρων, που εφαρμόζει με συνέπεια η κυβέρνηση του από το 2019 και εντεύθεν.

«Μόνιμη λύση για την ακρίβεια δεν μπορεί να είναι άλλη από τη στήριξη των εισοδημάτων των συμπολιτών μας και γι’ αυτό επιμένω στην αύξηση των μισθών και στην περαιτέρω μείωση των φόρων. Η πιο σημαντική μας δέσμευση είναι η αύξηση των μισθών, αλλά και ο μόνος τρόπος να συγκλίνουμε με την Ευρώπη είναι η ελληνική οικονομία να “τρέχει” πιο γρήγορα από την ευρωπαϊκή».

Επανέλαβε ότι με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα καταστεί γεγονός εντός του 2023 και είπε ξανά ότι στο δεύτερο ήμισυ μιας δεύτερης κυβερνητικής του θητείας, θα εξετάσει τη συνολική αποκλιμάκωση του ΦΠΑ, χωρίς, πάντως μία τέτοια πρωτοβουλία να θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας.

Το πρωί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιοδεύει στου Ζωγράφου στον Νότιο Τομέα της Β' Αθηνών και το απόγευμα θα πραγματοποιήσει ανοιχτή ομιλία στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 15/5