«H γλώσσα µας είναι ελληνική. Εδώ είναι η γη όπου περπάτησε ο Αγιος Κοσµάς». Με αυτό τον στίχο ποιήµατος υποδέχθηκε τον Ελληνα πρωθυπουργό στη Χειµάρρα ένα µικρό κορίτσι. Ηταν µια γνήσια δήλωση της εθνικής ταυτότητας των Χειµαρριωτών, οι οποίοι ακόµα και σήµερα βρίσκονται εκτός της µειονοτικής ζώνης, την οποία αυθαιρέτως έχει ορίσει η αλβανική κυβέρνηση. Η Χειµάρρα µέσω αυτής της µικρής µαθήτριας βροντοφώναξε ότι κρατά επί αιώνες ελληνική συνείδηση, γλώσσα και Ορθοδοξία.

Πολύ σωστά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχάρη τους Χειµαρριώτες, διότι παρέµειναν Ελληνες και Ορθόδοξοι. Και ο Χειµαρρώτης Ολυµπιονίκης µας, Πύρρος ∆ήµας, προσκεκληµένος στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι, παρά την καταπίεση των κοµµουνιστικών καθεστώτων, οι Βορειοηπειρώτες διαφύλαξαν την ελληνική γλώσσα και τη θρησκεία τους. Οι Χειµαρριώτες και γενικότερα οι Ελληνες που ζουν στο αλβανικό κράτος αποδεικνύουν ότι η µαγιά του Ελληνισµού παραµένει, παρά τις διώξεις που υφιστάµεθα κατά καιρούς. Οπως είπε ο Μακρυγιάννης στον Γάλλο ναύαρχο ∆εριγνύ (de Rigny), «όλα τα θεριά µάς δαγκώνουν, αλλά η µαγιά πάντα µένει».

Ορθόδοξη πίστη, ελληνική γλώσσα, συνείδηση της ιστορικής συνέχειας, ήθη και παραδόσεις. Αυτά τα στοιχεία κράτησαν όρθιο τον Ελληνισµό, όχι µόνο στη Βόρειο Ηπειρο, αλλά σε κάθε σηµείο όπου βρίσκονται Ελληνες. Χαρακτηριστική η περίοδος της Τουρκοκρατίας. Ο Βρετανός βυζαντινολόγος Στίβεν Ράνσιµαν έγραψε σχετικά: «Η Ορθοδοξία είναι η δύναµη που διαφύλαξε τον Ελληνισµό στα δύσκολα χρόνια της δουλείας. Αλλά και χωρίς την πνευµατική ζωντάνια του Ελληνισµού, η ίδια η Ορθοδοξία θα είχε συρρικνωθεί». Το µήνυµα της Χειµάρρας στα τέλη του 2022 έχει πολλούς αποδέκτες. Πρώτον, απευθύνεται στο ελληνικό κράτος και στους εκάστοτε κυβερνώντες. «Ελλάς, Ελλάς, µη µας ξεχνάς». Κι όµως, υπήρξαν παλαιότερα δήθεν προοδευτικοί, οι οποίοι δήλωσαν µέσα στη Βουλή των Ελλήνων ότι δεν υπάρχουν Βορειοηπειρώτες, αλλά ελληνόφωνοι Αλβανοί.

Οφείλουµε όλοι, ο καθένας µε τον τρόπο του, να χρησιµοποιήσουµε τα µέσα που µας παρέχουν η ∆ηµοκρατία, η παιδεία και το ∆ιεθνές ∆ίκαιο για να στηρίξουµε τον Ελληνισµό σε όλα τα σηµεία της αλβανικής επικράτειας. Και να µη λησµονούµε τους βλαχόφωνους Ελληνες της Βορείου Ηπείρου, οι οποίοι προσφάτως ήλθαν σε επιστηµονικό συνέδριο στη Θεσσαλονίκη και διακήρυξαν την ελληνική συνείδησή τους.

∆εύτερον, το µήνυµα των Χειµαρριωτών απευθύνεται στις αλβανικές ηγεσίες και κυρίως στον πρωθυπουργό Εντι Ράµα, ο οποίος δεν τους αναγνωρίζει ως Ελληνες. Γι’ αυτό και πήγε µόνο στη ∆ερβιτσάνη να υποδεχθεί τον Ελληνα οµόλογό του και όχι στη Χειµάρρα. Αν θέλει η Αλβανία να προωθήσει τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της, ας αναγνωρίσει πλήρως και όπου υπάρχει την Ελληνική Εθνική Μειονότητα. Η διατήρηση των κοµµουνιστικών νόµων περί µειονοτικής ζώνης είναι απαράδεκτη. Τρίτον, το µήνυµα των Χειµαρριωτών έχει αποδέκτες και τους Ελληνες αποδοµητές της Ιστορίας µας και της εθνικής ταυτότητάς µας. Το κοριτσάκι που µίλησε για τον Νεοµάρτυρα Αγιο Κοσµά θυµίζει σε όλους τον αγώνα που έκανε ο Πατροκοσµάς. ∆ίδασκε να κρατήσουν οι υπόδουλοι την Πίστη και τη γλώσσα. Ετσι επιβιώσαµε και έτσι θα προχωρήσουµε µε σεβασµό στις δηµοκρατικές αξίες. Αλλά δεν θα παραδοθούµε στις Χίµαιρες των αποδοµητών, που θέλουν να βγάλουν την Ορθοδοξία από τα σχολεία και να διαστρεβλώσουν την Ιστορία µας.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά στις 7 Ιανουαρίου 2023