Πέντε χρόνια µετά την κύρωση της Συµφωνίας των Πρεσπών από τα Κοινοβούλια των δύο χωρών, οι βόρειοι γείτονές µας επιδεικνύουν χαρακτηριστική κωλυσιεργία. Αξιοποιούν τα δώρα που τους έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., όπως τη «µακεδονική» γλώσσα, εθνότητα και ταυτότητα, αλλά τηρούν ελάχιστες από τις συµβατικές υποχεώσεις τους.

Απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ρένας ∆ούρου, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, εξήγησε ότι δεν έχει αποφασισθεί πότε θα έλθουν για κύρωση στη Βουλή τα τρία συµπληρωµατικά Πρωτόκολλα. Υπογράµµισε ότι τα Σκόπια δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους στον τοµέα των διαβατηρίων και των πινακίδων των Ι.Χ. αυτοκινήτων. Οι συγκεκριµένες αλλαγές έπρεπε να γίνουν µέσα σε πέντε χρόνια, χρόνο υπεραρκετό για µια χώρα µε πληθυσµό 2,1 εκατοµµυρίων. Κι όµως, η γειτονική χώρα βρήκε διάφορες δικαιολογίες για να διατηρήσει εν µέρει τα παλαιά ταξιδιωτικά έγγραφα. Κάποια γράφουν: Βόρεια Μακεδονία, κάποια άλλα γράφουν: ∆ηµοκρατία της Μακεδονίας.

∆εν είναι µόνο οι δύο πενταετείς προθεσµίες που δεν τηρήθηκαν, είναι και οι δύο επιτροπές που έπρεπε να αποφασίσουν µέσα σε µία τριετία: Α. Η επιτροπή για την αλλαγή των σχολικών βιβλίων. Β. Η επιτροπή για τα εµπορικά σήµατα, π.χ. το όνοµα «Μακεδονικό κρασί» ποια χώρα θα το χρησιµοποιεί. Η πρώτη επιτροπή υπολειτουργεί λόγω απροθυµίας των Σκοπιανών να αλλάξουν τις αναφορές στη «Μεγάλη Μακεδονία» και τα συναφή. Η δεύτερη, για την ονοµασία των προϊόντων, ούτε καν συνεδρίασε λόγω αδιαλλαξίας της άλλης πλευράς.

∆εν είναι µόνον αυτές οι παρασπονδίες. Τα περισσότερα αγάλµατα του Φιλίππου και του Μ. Αλεξάνδρου παραµένουν στη θέση τους. Οι εθνικές οµάδες στον χώρο του αθλητισµού γράφουν επάνω στη φανέλα τους σκέτο το όνοµα: Μακεδονία. Συνέδρια διοργανώνονται µε τίτλο, πχ., Macedonia 2025, ενώ και η Ακαδηµία Τεχνών και Επιστηµών (MANU) συνεχίζει να ονοµάζεται Μακεδονική.

Η µόνη περίπτωση για την οποία οι γείτονες έχουν κάποια δικαιολογία είναι η αλλαγή των δηµοσίων εγγράφων αποκλειστικά εσωτερικής χρήσεως. Πρέπει να τα αλλάξουν όταν θα αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγµατεύσεις µε την Ε.Ε. Όλα τα άλλα ήσαν υποχρεωµένοι ήδη να τα έχουν αλλάξει. Πιστεύω ότι δεν θα δείξουν διάθεση προσαρµογής, ιδίως αν στις εκλογές της 8ης Μαΐου καταλάβει την πρώτη θέση το εθνικιστικό κόµµα VMRO-DPMNE του Χρίστο Μίτσκοσκι.

Ένας λόγος που δεν προσαρµόζονται είναι ότι η Συµφωνία των Πρεσπών τούς έδωσε την εικόνα µιας Ελλάδος υποχωρητικής, η οποία δεν διαπραγµατεύθηκε. Αντιθέτως, η Βουλγαρία συνεχίζει να τους απειλεί µε βέτο για την ευρωπαϊκή προοπτική τους, προσπαθώντας να υπερασπίσει τη δική της ερµηνεία σε θέµατα ιστορικά, εθνολογικά και γλωσσολογικά. Υποστηρίζουν ορισµένοι ότι µας συµφέρει να δείξουµε κατανόηση απέναντι στις κωλυσιεργίες των γειτόνων, για να γίνουν φίλοι µας και να µην πέσουν στην τουρκική αγκάλη. Το πρόβληµα είναι ότι η τουρκική επιρροή στα Σκόπια δεν ασκείται µόνο µέσω της αµυντικής συµφωνίας που έχει υπογραφεί. Υπάρχει η κρυφή επιρροή, που ασκείται µέσω των µουσουλµανικών µειονοτήτων. Αλβανοί, Βόσνιοι µουσουλµάνοι και Τούρκοι προσεγγίζουν το 40% του συνολικού πληθυσµού. Αυτή είναι η πραγµατικότητα. Όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αµαρτίαις! Αν υποχωρήσουµε µπροστά σε ένα µικρό κράτος, τι µηνύµατα δίνουµε σε πιο ισχυρούς γείτονες;

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά