Τις τελευταίες ώρες συµβαίνουν πολλά και συναρπαστικά στην πολιτική ζωή της χώρας, που, αν ήταν πιο κοντά στο καλοκαίρι, θα µπορούσαν να δώσουν τροφή στο «∆ελφινάριο» του Μάρκου Σεφερλή. Η απερχόµενη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα παρουσιάζει σηµάδια αποσύνθεσης, αφού αδυνατεί να αναστρέψει το εις βάρος της βαρύ πολιτικό κλίµα.

Η περίοδος που ο νεοκοµµουνιστής πρωθυπουργός κουνούσε επιδεικτικά εντός και εκτός Βουλής το δάχτυλο στους αντιπάλους του έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Πλέον, είναι όµηρος του παρελθόντος που ο ίδιος έχει δηµιουργήσει. Τα ψέµατα, η διαπλοκή µε τους Καλογρίτσα, Σαββίδη και Καραγιώργη, οι παρεµβάσεις στη δικαιοσύνη, οι στηµένες σκευωρίες και οι φήµες περί πονηρών συναντήσεων µε επιχειρηµατίες δηµιουργούν µια νοσηρή ατµόσφαιρα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από την «παλιά», που συχνά πυκνά καταδικάζει ο Τσίπρας.

Και, σαν να µην έφταναν όλα αυτά, ο πρωθυπουργός της πρώτη (και, όπως φαίνεται, και τελευταία) φορά αριστερής κυβέρνησης δείχνει αδύναµος να αντιµετωπίσει τους πολιτικούς εκβιασµούς του συγκυβερνήτη του Πάνου Καµµένου, τους πολιτικούς τραµπουκισµούς του υφυπουργού του Παύλου Πολάκη και τις εθνικά επιζήµιες δηλώσεις του βουλευτή των ΑΝΕΛ Κ. Κατσίκη.

Η κυβέρνηση µοιάζει µε Βαβέλ, όπου ο καθένας λέει και πράττει κατά το δοκούν και όλοι µαζί αδιαφορούν για το ποιος είναι ο αρχηγός αυτού του κυβερνητικού σχηµατισµού. Όσο περνούν οι ηµέρες τόσο πιο ανεξέλεγκτη γίνεται η κατάσταση, αφού ο πολιτικός χρόνος για την αναστροφή του κλίµατος περιορίζεται ολοένα και περισσότερο.

Κατά κοινή παραδοχή, ο κ. Τσίπρας έχει περιοριστεί σε ρόλο θεατή, αφού οποιοσδήποτε άλλος ρόλος θα µπορούσε να του στερήσει τη δυνατότητα να µπαινοβγαίνει στο Μαξίµου. Έτσι, ανέχεται τον κ. Καµµένο όταν βγαίνει και λέει ότι αυτός κάνει κουµάντο στο υπουργείο Άµυνας, ότι αν αποτολµήσει να δώσει λύση στο Σκοπιανό ο πρωθυπουργός θα τον ανατρέψει και άλλα πολλά, από αυτά τα υπέροχα που λέει κατά καιρούς ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

Ο πρωθυπουργός είναι εγκλωβισµένος σε µια ακροδεξιά και µάγκικη ρητορική, που δεν ταιριάζει στην ιστορική διαδροµή της αριστεράς. Και σαν να µην έφτανε ο πονοκέφαλος που προκαλεί στο Μαξίµου ο συγκυβερνήτης, εσχάτως ο κ. Τσίπρας διαπιστώνει την τεράστια ζηµιά που κάνει στην κυβέρνηση η συµπεριφορά Πολάκη.

Αρχικώς, ήταν χρήσιµος για την κυβέρνηση, εσχάτως όµως έχει αποδειχθεί ότι είναι επιζήµιος, αφού οι συνεχόµενοι πολιτικοί τραµπουκισµοί του µόνο ωφέλιµοι δεν είναι. Σε αυτήν τη χρονική συγκυρία, που οι πολίτες ανησυχούν για τα µεγάλα και σοβαρά, η εικόνα µιας κυβέρνησης όπου κυριαρχούν οι φωνές (και οι λογικές) των Καµµενοπολάκηδων µόνο κακό µπορεί να φέρει ως αποτέλεσµα στον κ. Τσίπρα.

Ωστόσο, όταν κάποιος είναι «όµηρος», κάνει γαργάρα ακόµη και τις δηλώσεις του Κατσίκη. Φυσικά, αυτό δεν σηµαίνει ότι η ανοχή δεν εκλαµβάνεται ως συνενοχή από τους πολίτες, που όταν έρθει η ώρα τους θα θελήσουν να απαλλαγούν από το µεταπολιτευτικό «∆ελφινάριο» των Τσιπροκαµµένων.

Υ.Γ.: Η κυβέρνηση μοιάζει με Βαβέλ, όπου ο καθένας μιλάει και πράττει κατά το δοκούν.