Ισχυρούς τριγμούς στην συμμαχία της κυβέρνησης φέρνουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αφού για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ότι η συγκατοίκησή τους στην εξουσία είναι προβληματική. Ο Αλέξης Τσίπρας, μετά το παραλήρημα χυδαιολογίας του Κώστα Ζουράρι που οδήγησε στην αποπομπή του από την κυβερνητική θέση την οποία κατείχε, οδηγείται στο να αλλάξει τους σχεδιασμούς του και να επισπεύσει τον ανασχηματισμό που προγραμμάτιζε για αργότερα.

Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά κινείται και ακολουθεί, σέρνεται όπως γράφουν χαρακτηριστικά σήμερα τα ΝΕΑ, από τους σπασμωδικούς ρυθμούς των ΑΝΕΛ. Αυτή φορά ωστόσο η νέα κυβερνητική κρίση ήρθε λίγο πριν την κρίσιμη ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο και εν όψει των εξελίξεων στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, κάτι που στην περίπτωση κάνει την περίεργη αυτή "συγκατοίκηση" ακόμη πιο… περιπετειώδη αφού οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες.  

Η παραίτηση που υπέβαλε χθες το μεσημέρι στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο υφυπουργός Παιδείας ρίχνει βαριά τη σκιά της στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, κατά την οποία θα γίνει η ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου, με το οποίο η κυβέρνηση κλείνει την κρίσιμη τρίτη αξιολόγηση (αναμένεται συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου προς τούτο).  

Η κυβέρνηση βρίσκεται ξαφνικά μπροστά σε μία ανεπιθύμητη κατάσταση. Η πολιτική κρίση, που ξέσπασε στο παρά πέντε της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, με αφορμή την υπόθεση Ζουράρι, προκαλεί εκνευρισμό στους κόλπους της κυβέρνησης, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου έρχεται αντιμέτωπο με κινδύνους και πιέσεις που δεν περίμενε ότι θα είχε αυτό το διάστημα.

Αναβρασμός στους ΑΝΕΛ

Στην ΚΟ των ΑΝΕΛ εξακολουθεί να επικρατεί αναβρασμός, τόσο για τα σημαντικά θέματα της ψηφοφορίας του Πολυνομοσχεδίου, όσο και για το κρίσιμο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Ήδη η ένταση που επικρατεί εκδηλώθηκε με την κόντρα μεταξύ του Δημήτρη Καμμένου και του Κώστα Ζουράρι οι οποίοι ανταλλάσουν σκληρούς χαρακτηρισμούς.    

Ανασχηματισμός

Πιο κοντά στον ανασχηματισμό που για πολύ καιρό μελετούσε το Μέγαρο Μαξίμου έρχεται η κυβέρνηση μετά και την παραίτηση του Κώστα Ζουράρι. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές διαρροές, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα λάβει τις αποφάσεις του για τη σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος μετά την παραίτηση του κ. Ζουράρι σήμερα, μετά την ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή.  

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ζουράρις είναι ο τρίτος υφυπουργός των ΑΝΕΛ, μετά τους κ.κ. Δημήτρη Καμμένο και Παναγιώτη Σγουρίδη, που οδηγείται σε έξοδο από την κυβέρνηση. Στην κυβερνητική εξίσωση ωστόσο μπαίνει και το ζήτημα του Σκοπιανού, από τη στιγμή που οι ΑΝΕΛ τηρούν μία αμφιλεγόμενη στάση, εκφράζοντας μεν εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Νίκου Κοτζιά και του χειρισμούς του, κάνοντας όμως λόγο για κοινοβουλευτική πλειοψηφία και διαφωνία στη χρήση του ελληνικού όρου Μακεδονία.  

Ταυτόχρονα οι διατάξεις που περνούν με το πολυνομοσχέδιο έχουν ήδη προκαλέσει πολιτικά προβλήματα στην κυβέρνηση τα οποία δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμα την επόμενη μέρα. Εκτιμάται λοιπόν σε κυβερνητικούς κύκλους ότι μία επικοινωνιακή αντεπίθεση με αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα είναι ικανή να δώσει στο Μαξίμου την απαραίτητη πίστωση χρόνου για να αντεπεξέλθει.    

Ταυτόχρονα, ο ανασχηματισμος θα δείξει και τον χρόνο που θα στηθούν κάλπες, καθώς μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες εντός του 2018 με προβολή του αφηγήματος για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια το καλοκαίρι θα υποχρεώσει τον πρωθυπουργό να παρουσιάσει στην κοινή γνώμη ένα κυβερνητικό σχήμα εκλογικής σκοπιμότητας με την αξιοποίηση περισσότερων μελών στα υπουργικά έδρανα και, κυρίως, στελεχών που φιλοδοξούν να χρησιμοποιήσουν την εξουσία για να ενδυναμώσουν την υποψηφιότητά τους στις εθνικές εκλογές.

Σενάρια

Μπορεί η Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΣΥΡΙΖΑ να κάθεται σε αναµµένα κάρβουνα περιµένοντας τον ανασχηµατισµό της κυβέρνησης, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες εξελίξεις και με την παραίτηση του Κώστα Ζουράρι, ωστόσο όσο οι ηµέρες περνούν τόσο οι πολύ στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα χαµηλώνουν τις προσδοκίες για το εύρος των αλλαγών τις οποίες σχεδιάζει να κάνει ο πρωθυπουργός.

Υπουργός από τους πλέον ισχυρούς, που µάλιστα διατηρεί στενότατες προσωπικές σχέσεις µε τον Αλέξη Τσίπρα και -φυσικά- παραµένει ακλόνητος στη θέση του, έλεγε αυτή την εβδοµάδα σε συνοµιλητές του πως «αν προχωρήσει σε ανασχηµατισµό του κυβερνητικού σχήµατος ο Αλέξης, δεν πρόκειται να είναι δοµικός ούτε να προχωρήσει σε µεγάλο αριθµό αλλαγών σε πρόσωπα». Με λίγα λόγια, αν ο συγκεκριµένος υπουργός -ο οποίος, µάλιστα, έκανε ρεβεγιόν µε τον κ. Τσίπρα- είναι καλά πληροφορηµένος, τότε... τζάµπα η αγωνία για τους περισσοτέρους. Εντός και εκτός κυβερνητικού σχήµατος.    

Ειδικότερα, πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός από τους «στεγασµένους» στο Μέγαρο Μαξίµου υπουργούς, οι οποίοι αποτελούν το πολύ στενό επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα, όπως ο Αλέκος Φλαµπουράρης και ο Χριστόφορος Βερναρδάκης (για τον ∆ηµήτρη Τζανακόπουλο συζητείται η αναβάθµισή του σε κάποιο άλλο υπουργείο), καθώς και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, που έχει επανέλθει καιρό τώρα στον πρωθυπουργικό πρώτο κύκλο, υπάρχουν τουλάχιστον δύο άλλα µέλη της κυβέρνησης που θεωρούνται «µη αναδοµήσιµα» και δεν το κρύβουν. Πρώτος και καλύτερος είναι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, ο οποίος, µάλιστα, στους ανθρώπους του περιβάλλοντός του, αλλά και σε κάποιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ µε τους οποίους έχει ιδιαίτερη σχέση, υποστηρίζει τον τελευταίο καιρό πως ο Αλέξης Τσίπρας τον θεωρεί «αµετακίνητο» από το πόστο του.  

Ο δεύτερος είναι ο υπουργός Υποδοµών, Μεταφορών και ∆ικτύων Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος επίσης δεν εµφανίζεται να έχει το παραµικρό άγχος για τις πρωθυπουργικές προθέσεις ενόψει ανασχηµατισµού.   ∆εδοµένων των παραπάνω, προκειµένου να εξυπηρετηθούν οι σκοποί ενός ανασχηµατισµού, που δεν είναι άλλοι από την «αναβάπτιση» της κυβέρνησης στα µάτια της κοινής γνώµης και την αντιµετώπιση ορισµένων δυσλειτουργιών στο κυβερνητικό έργο, µελετάται να επιλεγούν ορισµένα πρόσωπα-έκπληξη εκτός Βουλής για χαρτοφυλάκια µεσαίας σπουδαιότητας, σε µια λογική «ανασχηµατισµού light», που θα στηριχτεί πάνω τους η αίσθηση της επικοινωνιακής ανανέωσης της κυβέρνησης.