Αν και ο πρώτος εκλογικός σταθµός για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι οι προσεχείς ευρωεκλογές, που εκ των πραγµάτων θα επηρεάσουν και τα µελλούµενα στον πολιτικό βίο της χώρας, σιγά-σιγά θα πρέπει να ασχολούµαστε και µε το επόµενο κρίσιµο για την κυβέρνηση ραντεβού του πρωθυπουργού, που δεν είναι άλλο από την εκλογή Προέδρου της ∆ηµοκρατίας.

Με δεδοµένο ότι η σχετική διαδικασία προβλέπεται να ολοκληρωθεί το αργότερο µέχρι τον Μάρτιο του ’25, εκ των πραγµάτων από το προσεχές φθινόπωρο θα εισέλθουµε σε ένα τέτοιο mood. Ενόψει αυτής της εξέλιξης, η στήλη αποκαλύπτει σήµερα ότι τόσο ο Αντώνης Σαµαράς όσο και ο Κώστας Καραµανλής εµφανίζονται (ήδη) να βάζουν βέτο ακόµα και στην υποψία επανεκλογής της νυν Προέδρου, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Όπως επισηµαίνουν συνοµιλητές των πρώην πρωθυπουργών, στον χρόνο που θα κρίνουν θα τοποθετηθούν ξεκάθαρα επί του θέµατος, αποσαφηνίζοντας µε τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τις προθέσεις τους προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Μετά την παρουσία της στα “επινίκια” της ψήφισης του νόµου για την ισότητα στον γάµο, δεν υπάρχει ούτε µία πιθανότητα στο δισεκατοµµύριο ο πρόεδρος (σ.σ.: αναφέρεται στον Σαµαρά) να ψηφίσει τη Σακελλαροπούλου για Πρόεδρο», ανέφερε, µεταξύ άλλων, πρόσωπο που συνοµιλεί τακτικά µε τον Μεσσήνιο πολιτικό.

Κάτι αντίστοιχο αναφέρουν εσχάτως και πρόσωπα που διατηρούν στενές σχέσεις µε τον Κώστα Καραµανλή, ο οποίος, όπως λένε, δεν κρύβει πλέον τη γενικότερη ενόχλησή του για τη συµπεριφορά της Προέδρου.

Αν και το αρνητικό κλίµα για την τελευταία είχε καλλιεργηθεί από καιρό, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής των πρώην αρχηγών της Ν.∆., αλλά και µιας σηµαντικής µερίδας «γαλάζιων» βουλευτών, συνδέεται µε την παρουσία της κυρίας Σακελλαροπούλου στο «πανηγυράκι» που στήθηκε σε γνωστό εστιατόριο των Αθηνών µετά την ψήφιση του νόµου που επέτρεψε τον γάµο των οµόφυλων ζευγαριών.

«∆εν είναι δυνατόν η Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας, ένα πρόσωπο που εκ της θεσµικής της ιδιότητας επιβάλλεται να ενώνει τον λαό, να δίνει το “παρών” σε µια τέτοια µάζωξη», ανέφερε στη στήλη βουλευτής του κυβερνώντος κόµµατος που καταψήφισε το επίµαχο νοµοσχέδιο.

Με δεδοµένη τη στάση και µόνο του Αντώνη Σαµαρά επί του θέµατος, γίνεται αντιληπτό ότι θα δυσκολέψει από τα αποδυτήρια ακόµα και η σκέψη του πρωθυπουργού για την ανανέωση της θητείας της Προέδρου της ∆ηµοκρατίας.

Φυσικά, στο Μαξίµου δεν έχουν µπει σε µια τέτοια συζήτηση, αφού θεωρούν ότι βρισκόµαστε (και όχι αδίκως) πολύ µακριά σε επίπεδο χρόνου από τις αρχαιρεσίες για την εκλογή του νέου πολιτειακού άρχοντα. Παρ’ όλα αυτά, αντιλαµβάνονται ότι η σηµερινή ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου έχει αρχίσει να µετρά αντίστροφα.

Άλλωστε, κανείς δεν θα πρέπει να παραβλέπει και το γεγονός ότι, εκτός από τους Καραµανλή και Σαµαρά, υπάρχει δηµόσιο βέτο και της Ελλαδικής Εκκλησίας στο πρόσωπο της Προέδρου. Το σκηνικό αυτό σε πολύ λίγο θα αρχίσει να γίνεται απολύτως αποτρεπτικό προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που προφανώς και θα επιθυµούσε την ανανέωση της θητείας της.

Καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις που θα υπάρξουν στο συγκεκριµένο πεδίο θα παίξει και το αποτέλεσµα των επικείµενων ευρωεκλογών, αφού ένα δυσµενές για τη Ν.∆. αποτέλεσµα θα ενθαρρύνει ακόµα περισσότερο να βγουν και να αποδοκιµάσουν ακόµα και την υποψία µιας δεύτερης θητείας για την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι υπέρµαχοι του βέτο σε αυτό το ενδεχόµενο θυµίζουν ότι ο σηµερινός πρωθυπουργός το 2015 είχε καταψηφίσει την επίσηµη επιλογή του κόµµατός του, που ήταν ο προερχόµενος από τη Ν.∆. Προκόπης Παυλόπουλος.

Και το επισηµαίνουν αυτό, για να δικαιολογήσουν το «όχι» τους, που, όπως λένε, «είναι εναρµονισµένο µε την πρόσφατη στάση τους στο νοµοσχέδιο για την ισότητα στον γάµο».

Το ερώτηµα είναι τι θα γίνει σε µια τέτοια περίπτωση, που δηλαδή θα ξεσηκωθεί αντάρτικο για τη νυν Πρόεδρο; Η απάντηση που δίνουν έµπειροι πολιτικοί αναλυτές είναι ότι «αν ο Μητσοτάκης δει ότι δεν περνά η υποψηφιότητα, απλώς θα την αποσύρει και θα προτείνει άλλο πρόσωπο».

Καθοριστικό ρόλο στα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω θα παίξει το αποτέλεσµα των ευρωεκλογών, αφού µπορεί, εκτός των άλλων, να ενισχύσει και τη διαπραγµατευτική θέση των Σαµαρά και Καραµανλή, που δεν θα έλεγαν «όχι» σε µια θητεία στο Π ροεδρικό Μέγαρο.


Στη χόβολη

• Μιας και αναφέρθηκα στις προθέσεις των Σαµαρά και Καραµανλή, αντιλαµβάνεστε ότι, µε δεδοµένο το ιστορικό προηγούµενο, της καταψήφισης του Παυλόπουλου από τον Μητσοτάκη, δεν µπορεί να επιβληθεί κοµµατική πειθαρχία. Εχοντας, επίσης, ζήσει τα όσα συνέβησαν προσφάτως, εκτιµώ ότι, από τη στιγµή που θα αφεθούν «ελεύθεροι» οι βουλευτές, υπάρχει σοβαρό ενδεχόµενο να απειθαρχήσουν πάνω από 50 στην επιλογή της Σακελλαροπούλου.

• Ξεκίνησαν σιγά-σιγά οι απολογίες των κατηγορουµένων για τη σύµβαση 717. Οµολογώ ότι τα πρώτα µαντάτα δεν είναι καλά για τους εµπλεκοµένους. Αρκεί να σας πω ότι στον επί εννεάµηνο επιβλέποντα µηχανικό ζητήθηκε εγγύηση 500.000 ευρώ, παράλληλα µε την επιβολή απαγόρευσης από τη χώρα.

• Επαφές µε εκδότες και καναλάρχες έχει ξεκινήσει, εκτός από τον πρόεδρο Κασσελάκη, και ο προκάτοχός του, Αλέξης Τσίπρας, που εσχάτως δείχνει προβληµατισµένος για το µέλλον του. Για να καταλάβατε τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο πρώην πρωθυπουργός, να σας πω ότι συνοµιλεί µέχρι και µε τον συγκυβερνήτη του, Πάνο Καµµένο. Από κει και πέρα, ένα πουλάκι, απ’ αυτά τα καλά, µου είπε ότι ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε ανοικτή γραµµή επικοινωνίας και µε τον ∆ηµήτρη Μάρρη. Κάτι σαν χωριάτικη σαλάτα χωρίς φέτα τα έχει κάνει.

• Συνάντηση εργασίας µε κοινοβουλευτικούς συντάκτες είχε προ ηµερών ο βουλευτής της «Ελληνικής Λύσης» Παύλος Σαράκης σε δηµοφιλές καφέ-εστιατόριο του κέντρου της Αθήνας.

• Το θέµα των Τεµπών αναµένεται να σηκώσει στα ύψη ο ΣΥΡΙΖΑ, µε τον Κασσελάκη να επιµένει στις πολιτικές ευθύνες των Καραµανλή και Καραγιάννη. Από τα όσα πληροφορούµαι -και, πιστέψτε µε, δεν είναι λίγα-, έχω σχεδόν τη βεβαιότητα ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ενδεχοµένως να είναι και το βασικό προεκλογικό σποτ της Κουµουνδούρου.

• Ανακοινώθηκαν τα πρώτα ονόµατα των υποψήφιων ευρωβουλευτών της Ν.∆. Αν σας πω ότι συγκλονίστηκα, θα σας πω ψέµατα, αφού, µε δεδοµένη τη φθορά που καταγράφουν οι δηµοσκοπήσεις, επιβάλλεται να ενταχθούν στη «γαλάζια» λίστα βαριά ονόµατα, που θα προσελκύουν νέες ψήφους. Ωστόσο, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, δεν είναι και η ευκολότερη δουλειά, αφού ακόµα και οι εν ενεργεία βουλευτές που προσεγγίστηκαν δείχνουν απροθυµία να «πέσουν» στη µάχη.

• Στα ονόµατα που ανακοινώθηκαν δεν συµπεριλαµβάνεται αυτό του Γιώργου Αυτιά, ο οποίος θα ανακοινωθεί σε δεύτερο χρόνο. Αυτό σηµαίνει ότι για δύο, τρεις ή και -γιατί όχι;- τέσσερις εβδοµάδες θα εξακολουθήσουµε να τον βλέπουµε τα Σαββατοκύριακα στο πρωινό του ΣΚΑΪ.

Αξίζει...
Στον Μπαλέρµπα ανατέθηκε τελικά η ενοποιηµένη γραµµατεία του υπουργείου Εσωτερικών, µετά τα όσα διαδραµατίστηκαν µε τα e-mails της Ασηµακοπούλου.

Ενδιαφέρει...
Σε έναν δηµοσκόπο από τη Θεσσαλονίκη εναποθέτει πλέον τις ελπίδες του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, που, αν κατάλαβα καλά, έχει αρχίσει να αµφισβητεί τις µετρήσεις της κοινής γνώµης.