Την τιμητική τους έχουν το τελευταίο χρονικό διάστημα τα πολιτικά σενάρια. Απολύτως λογικό, αφού, ανεξαρτήτως σκέψεων, σχεδίων και αποφάσεων από την πλευρά του πρωθυπουργού, ένα είναι σίγουρο. Ότι ο πολιτικός χρόνος γίνεται ολοένα και πιο πυκνός. Επειδή ο Μητσοτάκης είναι δύσκολος στο να αλλάζει αποφάσεις, οι οποίες μάλιστα σχετίζονται και με θεσμικά ζητήματα, όπως είναι για παράδειγμα ο εκλογικός νόμος, εσχάτως κάποιοι που βρίσκονται πολύ κοντά στον πρόεδρο της κυβέρνησης έχουν ρίξει επί τάπητος την ιδέα του δομικού ανασχηματισμού. Ναι, πολύ καλά διαβάσατε.

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία υπάρχουν υπέρμαχοι του σεναρίου για δομικές αλλαγές στην κυβέρνηση. Επί της ουσίας, προτρέπουν τον πρόεδρο Κυριάκο να επαναλάβει αυτό που έκανε (και του κόστισε πανάκριβα) ο Αντώνης Σαμαράς, έξι μήνες πριν χάσει τις εκλογές από τον Τσίπρα. Το αξιοσημείωτο στην όλη κουβέντα που γίνεται έχει να κάνει με το γεγονός ότι η προοπτική του δομικού ανασχηματισμού δείχνει να δελεάζει τον πρωθυπουργό. Εδώ που τα λέμε, από τη στιγμή που δεν θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο και δεν θα πάει σε εκλογές, δεν μένει και κάτι άλλο σε επίπεδο ουσίας, πέραν του ανασχηματισμού.

Ξεκινούν οι κρίσεις στην Αστυνοµία

Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η διαδικασία των κρίσεων στην Ελληνική Αστυνομία. Ο μόνος λόγος για να καθυστερήσουν είναι το γεγονός ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, φεύγει αύριο για επίσημη επίσκεψη στην Ισπανία, οπότε μετά την επιστροφή της θα υπογράψει τα προβλεπόμενα από τον νόμο, προκειμένου να ξεκινήσει η σχετική διαδικασία.

Με βάση τα όσα έχουν (ήδη) αποφασιστεί, φαβορί για τη θέση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. είναι ο νυν γενικός επιθεωρητής Βορείου Ελλάδας, Κωνσταντίνος Σκούμας. Από κει και πέρα, η ηγεσία της Κατεχάκη (και αναφέρομαι στην πολιτική) έχει καταλήξει και σε μία ακόμα απόφαση: Να αλλάξει όλη, μα όλη τη σημερινή δομή. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, εκτός από τον αρχηγό Μιχάλη Καραμαλάκη, σε αποστρατεία οδηγούνται ο υπαρχηγός Ανδρέας Δασκαλάκης και ο επιτελάρχης Κωνσταντίνος Λαγουδάκης. Οπότε μιλάμε επί της ουσίας για τις πρώτες δομικές αλλαγές στην Αστυνομία επί κυβέρνησης Μητσοτάκη.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο Secret της εφημερίδας Παραπολιτικά στις 26 Μαρτίου 2022