«Κλείδωσε» η µετακίνηση Γεραπετρίτη στις Βρυξέλλες

Εδώ και καιρό σάς έχω γράψει ότι µια από τις οµολογουµένως πολλές σκέψεις που κάνει το τελευταίο (χρονικό) διάστηµα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετίζεται και µε το πρόσωπο που θα διαδεχτεί τον Μαργαρίτη Σχοινά στη θέση του Ελληνα επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Με δεδοµένη τη ρευστότητα που παρατηρείται σε όλη την Ευρώπη, είναι λογικό ο πρωθυπουργός να αναζητήσει ένα σοβαρό πρόσωπο, που δεν θα πάει απλώς για να περάσει µια ευχάριστη (όπως συνέβαινε κατά το παρελθόν) πενταετία στις Βρυξέλλες, αλλά θα κάνει ουσιαστική δουλειά σε όλα τα επίπεδα. Αν δεν µεταβληθούν άρδην τα δεδοµένα, φαβορί για τη θέση του επόµενου επιτρόπου παρουσιάζεται ο σηµερινός υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος σε ανύποπτο χρόνο λέγεται ότι έχει εκδηλώσει το σχετικό ενδιαφέρον για τη συγκεκριµένη θέση στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Αν και δεν έχω νεότερα επί του µετώπου, από το λίγο που γνωρίζω τον Μητσοτάκη, εκτιµώ πως, από τη στιγµή που ο καθηγητής θα θελήσει να «µεταναστεύσει», µετά χαράς θα ικανοποιήσει το σχετικό αίτηµα. Εδώ που τα λέµε, θα ήταν και µια από τις πλέον ενδεδειγµένες επιλογές που θα µπορούσαν να γίνουν για τη θέση του επιτρόπου.

Υψηλόβαθµο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, κάπου εκεί στον Νότο της Αθήνας, ετοιµάζει µάζωξη, που, αν κατάλαβα καλά, έχει κάπως περίεργα χαρακτηριστικά.

Το σενάριο της µετάθεσης Χατζηδάκη στο ΥΠ.ΕΞ.

Στην περίπτωση που ευδοκιµήσει το σενάριο της µετακίνησης Γεραπετρίτη από το ΥΠ.ΕΞ. στη θέση του Ελληνα επιτρόπου στην Ε.Ε., εκ των πραγµάτων θα ξεκινήσει και µια συζήτηση σε σχέση µε το πρόσωπο που θα τον διαδεχτεί στην καρέκλα του επικεφαλής της ελληνικής διπλωµατίας. Αν και η όλη συζήτηση (οφείλω να παραδεχτώ) είναι πρόωρη, αφού κανείς δεν µπορεί να προβλέψει τι θα γίνει έπειτα από επτά µήνες, σε µια τέτοια περίπτωση το επικρατέστερο σενάριο (µε τα σηµερινά πάντα δεδοµένα) είναι να δούµε τον «τσάρο» της οικονοµίας, Κωστή Χατζηδάκη, να µετακινείται στο υπουργείο Εξωτερικών. Για όσους διαθέτουν ισχυρή µνήµη, το ενδεχόµενο αυτό συζητήθηκε και λίγο πριν από τη συγκρότηση της υφιστάµενης κυβέρνησης, όταν ακόµη ο Μητσοτάκης είχε στα πλάνα του να διατηρήσει τον υπουργό Γεραπετρίτη στο Μαξίµου. Ολα αυτά κρίθηκαν και γι’ αυτό δεν έχουν καµία (πλέον) αξία να τα συζητάµε. Εσείς, πάντως, κρατήστε ότι, αν ο σηµερινός επικεφαλής της ελληνικής διπλωµατίας αποτελέσει την πρωθυπουργική επιλογή για τη θέση του επόµενου επιτρόπου, τότε φαβορί για να τον διαδεχτεί είναι ο µετριοπαθής (σε όλα) Χατζηδάκης.

Ενδιαφέρει... Η επιλογή του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυµου να βγει επιθετικά εναντίον της κυβέρνησης Μητσοτάκη συνδέεται (λέει) και µε την κινητικότητα που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται στους κόλπους της Ιεραρχίας σε σχέση µε τη διαδοχή του.


Η αντάρτικη σιωπή του Καραµανλή

Σε ανύποπτο χρόνο, τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» είχαν επισηµάνει τη διαφοροποίηση του Κώστα Καραµανλή σε µια σειρά από επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αν και ο ίδιος όλο αυτό το διάστηµα απέφυγε κάθε δηµόσια αναφορά, επιλέγοντας να διατυπώνει την όποια διαφωνία του σε ταβέρνες και τσιπουράδικα, οι γνωρίζοντες τις θέσεις του περιγράφουν έναν σχετικά εξοργισµένο πολιτικό. Οι ίδιοι επισηµαίνουν ότι µιλάει αρνητικά προσωπικά κατά του Μητσοτάκη, τον οποίο περιµένει πώς και πώς να στραβοπατήσει. Είναι λογικά όλα αυτά, δεδοµένου ότι ο πρόεδρος Καραµανλής έχει αντιληφθεί πως έχει πέσει παταγωδώς έξω σε κάθε εκτίµηση που έχει κάνει, µε χαρακτηριστικότερη εκείνη που τον ήθελε να βλέπει πολύχρονη κυριαρχία Τσίπρα στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Επίσης, όπως και να το κάνουµε, έχει πέσει ολίγον έξω και σε σχέση µε τις πολιτικές προοπτικές του Μητσοτάκη. Για όλα αυτά και για άλλα πολλά (που συνδέονται µε τα ανοίγµατα του πρωθυπουργού στο πολιτικό Κέντρο, και δη το σηµιτικό ΠΑΣΟΚ), δείχνει να περιµένει την ώρα για να «χτυπήσει», χωρίς να υπολογίζει ότι πλέον είναι αδιάφορη η όποια αντίδρασή του.

Αξίζει... Κάτι µου λέει ότι το CVC του Φωτακίδη εσχάτως έχει αρχίσει να σχεδιάζει την αποχώρηση (µέσω της αποεπένδυσης) από τον πολυτάραχο χώρο της Υγείας.

Καλημέρα

• Το όνοµά του ακούστηκε κατά το προηγούµενο χρονικό διάστηµα για µια θέση στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.∆. Ωστόσο, ο ίδιος δείχνει να έχει επιλέξει τι θα κάνει στο προσεχές µέλλον. Αναφέροµαι στον υπουργό Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, ∆ηµήτρη Παπαστεργίου, που, όπως όλα δείχνουν, στις επόµενες εκλογές θα διεκδικήσει την είσοδό του στη Βουλή µέσα από το ψηφοδέλτιο του Νοµού Τρικάλων.

• Με αφορµή τον Παπαστεργίου, έφτασε στ’ αυτιά µου ότι αντίστοιχο ενδιαφέρον δείχνει και ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισµού Ανακύκλωσης, Βαγγέλης Καραµίντζιος, ένα πρόσωπο που ανήκει στη λεγόµενη νέα γενιά των «γαλάζιων» στελεχών. Ο εν λόγω, που διατηρεί ισχυρά ερείσµατα στον κοµµατικό µηχανισµό, φαίνεται ότι σκέφτεται σοβαρά να θέσει εαυτόν στην κρίση των συµπατριωτών του.

• Αν και πολύ µακριά από τις επόµενες εκλογές, να σας πω ότι δεν αποκλείω το ενδεχόµενο να δούµε και τον τέως περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, να είναι υποψήφιος για βουλευτής στις επόµενες εκλογές. Στη Λάρισα φυσικά, όπου -ως γνωστόν- ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα. Επί τη ευκαιρία, να επισηµάνω ότι την προηγούµενη εβδοµάδα ο Αγοραστός πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίµου, για να συναντηθεί µε τον πρωθυπουργό.

• Και µιας και µιλάµε για τη Θεσσαλία, να σας πω ότι υπάρχει ένας τύπος (αν δεν κάνω λάθος, δηλώνει δηµοσιογράφος) που έχει αναλάβει να πολυδιαφηµίσει τη σχέση του νέου περιφερειάρχη Κουρέτα µε την κεντρική κυβέρνηση. Μιλάµε για έναν πρώην µετακλητό υπάλληλο στο γραφείο του Πικραµµένου, όταν εκείνος ήταν υπουργός. Στην αξιοποίηση του πολύπειρου Σπήλιου Λιβανού προχωρά το Μέγαρο Μαξίµου. Ο υπουργός Επικρατείας και στενός φίλος του πρώην υπουργού Σταύρος Παπασταύρου αναζητά εδώ και καιρό την καλύτερη δυνατή θέση που θα δώσει τη δυνατότητα της προσφοράς στον Λιβανό. Πάντως, πρέπει να σας πω ότι, εκτός από τον Παπασταύρου, άποψη για τον τέως βουλευτή έχει και ο ίδιος ο Μητσοτάκης, που συµπορεύεται από τα χρόνια του Κολλεγίου µαζί του.