Το σενάριο αλλαγής του εκλογικού νόµου 

Το ’19, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο Μητσοτάκης είχε καταστήσει σαφές ότι από τη στιγµή που θα κέρδιζε τις εκλογές θα προχωρούσε άµεσα (όπως και έκανε) στην αλλαγή του εκλογικού νόµου, δεσµευόµενος ταυτόχρονα ότι θα εξαντλήσει την προβλεπόµενη από το Σύνταγµα κοινοβουλευτική θητεία. Παρά τις πιέσεις που δέχθηκε εντός και εκτός κόµµατος, ο πρωθυπουργός παρέµεινε σταθερά προσηλωµένος στη δέσµευσή του. Αυτά έγιναν το ’19, γιατί τώρα δεν υφίσταται µια τέτοια δέσµευση. Αυτό πρακτικά σηµαίνει ότι δεν µπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα εντός της τρέχουσας κυβερνητικής θητείας να δούµε να έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή ένα νέο εκλογικό σύστηµα. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, έχει αρχίσει να επεξεργάζεται διάφορα µοντέλα, θέλοντας προφανώς να είναι έτοιµος, αν και εφόσον ο Μητσοτάκης αποφασίσει κάποια στιγµή να φέρει προς ψήφιση ένα νέο, ακόµα πιο σύγχρονο εκλογικό σύστηµα. Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που έχει τη µεγαλύτερη σηµασία είναι ότι, σε αντίθεση µε το πρόσφατο παρελθόν, δεν υπάρχει δέσµευση περί µη αλλαγής του εκλογικού νόµου.

Στην πιάτσα κυκλοφορεί µια φήµη που θέλει πασίγνωστο καναλάρχη (και δεν αναφέροµαι στον Ιβάν Σαββίδη) να σκέφτεται σοβαρά να πουλήσει…

Φήµες για πώληση της ΑΕΚ από τον Μελισσανίδη

Εδώ και καιρό κυκλοφορεί στην πιάτσα µια πληροφορία, σύµφωνα µε την οποία ο µεγαλοµέτοχος της ΑΕΚ, ∆ηµήτρης Μελισσανίδης, έχει αποφασίσει µετά και την πολύ πιθανή (πλέον) κατάκτηση του πρωταθλήµατος να προχωρήσει στην πώληση της «κιτρινόµαυρης» ΠΑΕ. Οσοι συνοµιλούν µαζί του δεν εκπλήσσονται µάλιστα από τη συγκεκριµένη εξέλιξη, αφού ο ίδιος είχε συνδέσει την αποχώρησή του από το ποδόσφαιρο µε την επίτευξη δύο στόχων. Ο πρώτος είχε να κάνει µε την άνοδο της ΑΕΚ στην πρώτη κατηγορία και ο δεύτερος µε την ολοκλήρωση του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας. Με δεδοµένο ότι και οι δύο στόχοι επετεύχθησαν και συνάµα η οµάδα κατάφερε να κερδίσει τα τελευταία χρόνια δύο πρωταθλήµατα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι έχει ξεκινήσει ήδη τις συζητήσεις για την πώληση της ΑΕΚ. Ανάµεσα στα ονόµατα που έχουν ακουστεί ότι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση της «κιτρινόµαυρης» ΠΑΕ είναι και ο Ελληνοαµερικανός επιχειρηµατίας, που ζει µόνιµα στο Σικάγο, Μιχάλης Μπούσης, ο οποίος βρέθηκε την Τετάρτη στη Νέα Φιλαδέλφεια, προκειµένου να παρακολουθήσει τον αγώνα της ΑΕΚ µε τον Παναθηναϊκό.

Ενδιαφέρει... Θέµα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ θα τεθεί το βράδυ κιόλας των εκλογών, αν ο Ανδρουλάκης δεν καταφέρει να πλασαριστεί στη δεύτερη θέση. Με βάση τα δεδοµένα, το κάρο της αµφισβήτησης θα τραβήξει ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, µε τη Νάντια Γιαννακοπούλου να ακολουθεί από κοντά.

Βαρύ κλίµα για τον father Alex Καρλούτσο

Πριν από κάµποσο καιρό η στήλη είχε επισηµάνει διάφορα στοιχεία που σχετίζονται µε τις µέρες, αλλά κυρίως µε τη γενικότερη δράση που αναπτύσσει εντός και εκτός Ελλάδος ο γνωστός Ελληνοαµερικανός παπάς Alex Καρλούτσος. Ενα πασίγνωστο πρόσωπο τόσο στην Οµογένεια όσο και στο Φανάρι, που µε τη µεθοδικότητα που τον διακρίνει επεδίωξε να οικοδοµήσει έναν µύθο, προκειµένου να υλοποιήσει τα όποια πολιτικά ή επιχειρηµατικά σχέδιά του. Εσχάτως, όµως, στις ΗΠΑ και στην Αθήνα ο πάλαι ποτέ πανίσχυρος father Alex Καρλούτσος βιώνει µια πρωτόγνωρη πραγµατικότητα τόσο για τον ίδιο όσο και για τους στενούς του φίλους. Για παράδειγµα, στα µεγάλα σαλόνια της πρωτεύουσας αποτελεί (πλέον) αντικείµενο συζήτησης, ανάµεσα στα άλλα, και η πολύ καλή σχέση που διατηρεί µε το GS Travel τόσο ο επιφανής παπάς όσο και ο Γιάννης Χορόζογλου, που αποτελεί ουσιαστικά τον εν Ελλάδι εκπρόσωπο του Καρλούτσου. Με την ευκαιρία, αξίζει να επισηµανθεί και µια πληροφορία, σύµφωνα µε την οποία η Hard Rock σκέφτεται να αποµακρύνει από το project του καζίνο στο Ελληνικό τον γιο του father Alex, Μιχάλη, ο οποίος ανάµεσα στα πολλά για τα οποία διακρίνεται είναι και η ροπή του να επισκέπτεται τα γραφεία των ισχυρών του χρήµατος.

Αξίζει... Στην Παναγία τη Μεγαλόχαρη κατά πάσα πιθανότητα θα κάνει Ανάσταση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που τις τελευταίες µέρες κατάφερε να οµαλοποιήσει τις σχέσεις της κυβέρνησης µε την Αρχιεπισκοπή. Στην Τήνο, εκτός από τον µητροπολίτη ∆ωρόθεο, ο πρωθυπουργός συνδέεται και µε τον πατέρα Γεώργιο Φανερό.

Καλημέρα

• Συνεχίζει τις συναντήσεις µε διάφορους παράγοντες του δηµόσιου βίου ο Τσίπρας, δείχνοντας το άγχος του να παραµείνει πολιτικά ζωντανός. Στην προσπάθειά του αυτή έχει αρχίσει τις «κωλοτούµπες», µε αποτέλεσµα σε λίγο καιρό να νοµίζουµε ότι ο Τσίπρας που κυβερνούσε από το ’15 µέχρι το ’19 ήταν ένας συνεπώνυµός του.
• Με την ευκαιρία, να σας πω ότι και ο σκληρός πυρήνας που διαθέτει εντός του ΣΥΡΙΖΑ ο Τσίπρας έχει αρχίσει να συµπεριφέρεται µε µια σχετική αγωνία. Για παράδειγµα, παρακολουθώντας την αρθρογραφία του µπαρµπαΘανάση Καρτερού, αντιλαµβάνοµαι και την αηδία, αλλά και την αµηχανία του πολύπειρου δηµοσιογράφου.
• Για τον Σεπτέµβριο µετατίθενται τα σχέδια της Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη για την επανέκδοση της ιστορικής «Ελευθεροτυπίας», µε τον Λευτέρη Χαραλαµπόπουλο να προβάλλεται ως φαβορί για την ανάληψη της διεύθυνσης του νέου φύλλου.
• Για να ξέρετε, ο υπουργός Επικρατείας επί ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Φλαµπουράρης, αντιµετώπισε ένα πρόβληµα υγείας, που τον ανάγκασε να νοσηλευτεί σε νοσοκοµείο της πρωτεύουσας.
• Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η ανάκριση που διενεργούν από κοινού η ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάππα και η Ευρωπαία Εισαγγελέας, Πόπη Παπανδρέου, για την πολυσυζητηµένη σύµβαση 717 της ΕΡΓΟΣΕ. Μέχρι στιγµής, όλοι οι κατηγορούµενοι έχουν «φύγει» από το ανακριτικό γραφείο µε υπέρογκες χρηµατικές εγγυήσεις, πρωτόγνωρες για εγχώρια δικαστικά χρονικά. Η επόµενη εβδοµάδα θεωρείται κρίσιµη, αφού έχουν κληθεί να καταθέσουν ο εργολάβος Κούτρας και οι εκπρόσωποι της γαλλικής εταιρείας Alstom.