Απολύτως αναµενόµενες είναι οι εξελίξεις που βλέπουµε να διαδραµατίζονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας ως βασικό υπεύθυνο (όχι τον νέο αρχηγό του κόµµατος) τον Αλέξη Τσίπρα.

Γιατί, παρά τα όσα λέγονται και γράφονται τις τελευταίες ηµέρες, εκείνο που κανείς δεν τολµά να πει είναι ότι, αν κάποιος έκανε κοινωνικά αποκρουστικό προϊόν τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτός δεν είναι ο Στέφανος Κασσελάκης, αλλά ο προκάτοχός του στην ηγεσία του κόµµατος. Σε ανύποπτο χρόνο και ενώ ακόµη βρισκόταν στην εξουσία η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, έµπειροι πολιτικοί αναλυτές εκτιµούσαν ότι όσο παρέµενε στο Μαξίµου ο Τσίπρας, άλλο τόσο αποµυθοποιείτο η Αριστερά στα µάτια του κόσµου. Αυτό δηλαδή που συµβαίνει στον παρόντα χρόνο, όπου κάποιοι, προφανώς υποκριτικά, εκπλήσσονται από την εξέλιξη των πραγµάτων. Η διαφαινόµενη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ όχι µόνο δεν είναι κάτι το συγκυριακό, αλλά χτίστηκε όλα αυτά τα χρόνια από τα ίδια του τα στελέχη. Από τον ∆ραγασάκη, που νόµιζε ότι ήταν ο ιδιοκτήτης της αριστερής διανόησης, µέχρι τον Τζανακόπουλο, που την είχε δει µέχρι και δικαστής.

Τα χρόνια της διακυβέρνησης Τσίπρα διατύπωναν ρεβανσιστικό πολιτικό λόγο από τον Πολάκη µέχρι τη… Ζανέτ Τσίπρα. Μια παρέα από πρόσωπα που µέθυσαν από εξουσία και άρχισαν να συµπεριφέρονται σαν να µην υπάρχει επόµενη µέρα. Τα όσα έβλεπαν τα µάτια µας και άκουγαν τα αυτιά µας δεν είχαν ιστορικό προηγούµενο. Εφτασαν στο σηµείο να αµφισβητήσουν µέχρι και την ίδια τη δοµή της ∆ηµοκρατίας, µιλώντας για προσλήψεις δικαστών και για τον έλεγχο των αρµών της εξουσίας. Και πίσω απ’ όλα αυτά υπήρχε ένα και µόνο πρόσωπο, και αυτό δεν ήταν άλλο από τον Αλέξη Τσίπρα. Εναν άνθρωπο που αντιµετώπισε την εξουσία σαν λάφυρο, καταδιώκοντας όποιον δεν υποκλινόταν στο µεγαλείο του. Αυτές τις συµπεριφορές και αυτές τις πρακτικές πληρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα η Αριστερά. Μάλιστα, µπροστά στον εφιάλτη της απόλυτης διάλυσης, ο πρώην πρωθυπουργός δεν διστάζει να παίξει το τελευταίο του χαρτί, πιστεύοντας προφανώς σε µια δεύτερη ευκαιρία. Θεωρεί ότι η συντριβή του Κασσελάκη θα τον επαναφέρει σαν Μεσσία στην Κουµουνδούρου, αρνούµενος να πιστέψει ότι, αν αυτήν τη στιγµή η κοινωνία αποστρέφεται τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό έχει να κάνει µε τα δικά του και µόνο εγκλήµατα.

Ο Τσίπρας θα γραφτεί στην Ιστορία ως ο ηγέτης που µε τις επιλογές του ενταφίασε για πάντα το ηθικό πλεονέκτηµα της Αριστεράς και ως ο άνθρωπος που έκανε αποκρουστικό στην κοινωνία τον ΣΥΡΙΖΑ. Ολα τα υπόλοιπα είναι για να συνεχίσει να υπάρχει και να βρίσκει παρέα στην απόλυτη µοναξιά του. Γιατί αυτή τη στιγµή ο πρώην πρωθυπουργός βιώνει, εκτός των άλλων, και το… µαρτύριο ενός πολιτικού που έκανε καριέρα ως µισαλλόδοξος, βουτηγµένος στην καχυποψία και την εµπάθεια.

Αν και ονειρεύεται κάποια στιγµή την επιστροφή του, αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο να συµβεί, από τη στιγµή που η κοινωνία (εκτός από την παρέα του) τον έχει αποβάλει οριστικά και, όπως φαίνεται, αµετάκλητα! Το µόνο που µπορεί να πετύχει επιµένοντας να παραµένει στο πολιτικό σκηνικό είναι να γίνει ένας σύγχρονος Γιάννης Ζίγδης.

Δημοσιεύτηκε στο Secret των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 18/11