Μέσα στον µήνα τα τρία νοµοσχέδια Παπασταύρου

Αν κάτι ξεχωρίζει την πρώτη από τη δεύτερη θητεία Μητσοτάκη, είναι η αποφασιστικότητα και συνάµα η επιµονή που δείχνει στο µεταρρυθµιστικό έργο. Εν προκειµένω, µιλάµε για τον µήνα των απόλυτων αλλαγών, ο οποίος συνδέεται µε τα νοµοσχέδια που θα προωθηθούν προς ψήφιση µέχρι τα τέλη του µήνα. Συγκεκριµένα, και αφού έχουν λάβει τις ευλογίες του Σταύρου Παπασταύρου, εκτός από το νοµοθέτηµα για την ισότητα στον γάµο, που θα ψηφιστεί την επόµενη εβδοµάδα, πανέτοιµα είναι και τα άλλα δύο, που έχουν επιµεληθεί οι Κυριάκος Πιερρακάκης και Γιώργος Φλωρίδης και σχετίζονται µε τα µη κρατικά πανεπιστήµια και τις αλλαγές στη ∆ικαιοσύνη, αντίστοιχα. Και µιας και το ’φερε η κουβέντα, να σας πω ότι στη διαβούλευση που πραγµατοποιήθηκε για το νοµοσχέδιο του υπουργείου ∆ικαιοσύνης υπήρξαν 2.800 παρατηρήσεις, πολλές εκ των οποίων θα συµπεριληφθούν από τον υπουργό Παπασταύρου στο τελικό σχέδιο νόµου. Πάντως, εκείνο που αξίζει να κρατήσει κανείς είναι η πρόθεση Μητσοτάκη να φέρει «µπροστά» όλες τις µεταρρυθµίσεις και κυρίως εκείνες που δηµιουργούν κοινωνικές εντάσεις.

Κάτι µου λέει ότι η διοίκηση του ΟΛΠ έχει πέσει θύµα ενός ιδιότυπου εκβιασµού από γνωστή (και µη εξαιρετέα) παρέα, που διαχρονικά και σταθερά διεκδικούσε πολλές και µεγάλες δουλειές στο µεγάλο λιµάνι.

Το µετεκλογικό σενάριο Τσίπρα για τον Νίκο Φαραντούρη

∆ειλά-δειλά έχει ξεκινήσει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η συζήτηση για τη µετεκλογική αµφισβήτηση του Στέφανου Κασσελάκη. Επ’ αυτού ήδη έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν πολλά και ενδιαφέροντα. Σήµερα όµως η στήλη αποκαλύπτει µια νέα πτυχή της όλης ιστορίας, που σχετίζεται, εκτός των άλλων, και µε τις επιθυµίες του Αλέξη Τσίπρα. Σύµφωνα µε κάτι πηγές που διαθέτω στον ΣΥΡΙΖΑ, πριν ανακαλυφθεί το άστρο του σηµερινού ενοίκου της Κουµουνδούρου, ο πρώην πρωθυπουργός είχε σκεφτεί να ρίξει στην κοµµατική αρένα τον καθηγητή Νίκο Φαραντούρη, ένα πρόσωπο που, όπως έδειξε, και εµπιστεύεται και τιµά. Αν και είχε σχεδόν καταλήξει στην απόδοση του χρίσµατος, την τελευταία στιγµή αποφάσισε να µην το επιχειρήσει, αφήνοντας τον καθηγητή-φίλο του στην ησυχία του. Εσχάτως, όµως, κάτι µου λέει ότι εκείνη η παλιά ιδέα έχει επανακάµψει στο µυαλό του Τσίπρα, µε αποτέλεσµα να µην αποκλείω να δούµε τον Φαραντούρη, µε τη στήριξη του πρώην αρχηγού, να µπαίνει σφήνα στην κούρσα της διαδοχής Κασσελάκη. Μάλιστα, το σενάριο αυτό µαθαίνω ότι ενθαρρύνεται, εκτός από τον Τσίπρα, και από υγιείς επιχειρηµατικές δυνάµεις του τόπου.

Ενδιαφέρει... Στις δηµοσκοπήσεις που φτάνουν στ’ αυτιά µου έχω συγκρατήσει δύο εκπλήξεις: την τεράστια δυναµική Αυτιά και τη διείσδυση που δείχνει να έχει η Ελίζα Βόζεµπεργκ στο πάνω ράφι του εκλογικού σώµατος.

Αιφνιδιαστική επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουκρανία

Επίσκεψη στη Ρουµανία έχει προγραµµατίσει να πραγµατοποιήσει στις αρχές του επόµενου µήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Για το τι θα κάνει και την ατζέντα της εκεί παρουσίας του λίγο-πολύ υπάρχει επίσηµη ενηµέρωση. Σε αντίθεση µε την επίσκεψη στο Βουκουρέστι, παραµένει επτασφράγιστο µυστικό το ταξίδι που θα ακολουθήσει τούτου. Ψάχνοντας δεξιά κι αριστερά, για να µάθω κάτι περισσότερο επί του πρωθυπουργικού προγράµµατος, µια πηγή που ειδικεύεται και στα διπλωµατικά δεν µου απέκλεισε το ενδεχόµενο να δούµε τον πρόεδρο Μητσοτάκη, αµέσως µετά τη Ρουµανία, να επισκέπτεται τη γειτονική Ουκρανία, προκειµένου να συναντηθεί µε τον πρόεδρο Ζελένσκι. Αν επιβεβαιωθεί η σχετική υποψία, τότε απλά θα συνδεθεί και µε το επόµενο µεγάλο ταξίδι, που έχει να κάνει µε την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο, στις 27 Μαρτίου. Αντιλαµβάνεστε (γι’ αυτό δεν χρειάζονται πολλά επ’ αυτού) τα µηνύµατα που στέλνει η παρουσία Μητσοτάκη στην Ουκρανία, λίγες ηµέρες πριν συναντήσει τον Αµερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν. Το βασικότερο όλων είναι ότι ενισχύει και το ηγετικό προφίλ του ιδίου, το οποίο ήδη βρίσκεται στα ύψη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ανεξάρτητα αν το αναγνωρίζει ο Πολάκης.

Αξίζει... Συνάντηση µε τον πρωθυπουργό είχε προ ηµερών ο τέως αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, το όνοµα του οποίου ακούγεται εντόνως είτε για µια θέση στην κυβέρνηση είτε για το ευρωψηφοδέλτιο.

Καλημέρα

• Την προηγούµενη εβδοµάδα η στήλη είχε αποκαλύψει την κινητικότητα που υπάρχει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας ότι κάποιοι (όχι λίγοι) ρίχνουν στο τραπέζι και τα πρώτα ονόµατα δελφίνων. Ανάµεσα σε αυτά που αναφέραµε ήταν και των Μάντζιου και Χριστοδουλάκη. Πριν προλάβει να στεγνώσει η µελάνη, ήρθε η επιβεβαίωση, αφού µια εκδήλωση αποκάλυψε και τον πρώτο δελφίνο. Μιας και ξεκίνησε η κουβέντα, να σας πω ότι, αν ο Ανδρουλάκης δεν καταφέρει να σπάσει το φράγµα του 15% στις ευρωεκλογές, το βράδυ των εκλογών θα τεθεί ευθέως θέµα ηγεσίας. Οχι µόνο από τον Χριστοδουλάκη, αλλά και από µια οµάδα στελεχών και βουλευτών που διαχρονικά κινούνταν δίπλα στη Φώφη Γεννηµατά.

• ∆εν σας κρύβω ότι εσχάτως µου έχει προκαλέσει αίσθηση η πικρία του βουλευτή Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για τον πρόεδρο Ανδρουλάκη που πιάνουν οι κεραίες µου. Για όσους δεν τον γνωρίζουν, ο πρώτος δεν συγχωρεί στον δεύτερο το γεγονός ότι, ενώ τον είχε βοηθήσει όσο λίγοι να εκλεγεί αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, εκείνος ως ανταπόδοση του έβαλε µια ισχυρή υποψηφιότητα στην Αρκαδία, µήπως και καταφέρει να τον αποστρατεύσει πρόωρα.

• Μου λένε ότι ο ανιψιός του Ιβάν Σαββίδη, Ανδρέας Παπαµιµίκος, εµφανίζεται σε κάτι επιχειρηµατίες και µε την ιδιότητα του ανθρώπου που εξέλεξε (όπως διατείνεται) τον νέο δήµαρχο Λάρισας.

• ∆ύο πρόσωπα στα οποία δίνω ελάχιστες πιθανότητες να µετάσχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αρχίσει να µετρούν οι δηµοσκόποι. Ο πρώτος είναι ο Τεµπονέρας και η δεύτερη η Πόπη Τσαπανίδου, που πιθανολογώ ότι πρέπει να έχει ξεπαρκάρει. Η πιθανότητα ο Κασσελάκης να αξιοποιήσει τα δύο αυτά στελέχη είναι από µηδαµινή έως ανύπαρκτη.