Προφανώς το αποτέλεσµα του διαγωνισµού της Αττικής Οδού αποτελεί µια τεράστια επιτυχία για τον Οµιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που βάζει στο «πορτοφόλι» του την πλέον εµβληµατική παραχώρηση της χώρας. Αυτό δεν χρειάζεται να σας το πω εγώ, το γνωρίζουν ακόµα και τα µικρά παιδιά των τελευταίων δεκαετιών.

Η επιτυχία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει ιδιαίτερη αξία, αν συνυπολογίσει κανείς τον πολύ µεγάλο ανταγωνισµό που υπήρξε στον διαγωνισµό, όπου προσφορά άνω των 3 δισ. ευρώ υπέβαλε και το σχήµα των MYTILINEOS - VINCI. Ως γνωστόν, η προσφορά της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έφτασε στα 3,270 δισ. ευρώ, 164 εκατ. ευρώ πάνω από την προσφορά του σχήµατος MYTILINEOS-VINCI, που ανήλθε στα 3,106 δισ. ευρώ. Ετσι, λοιπόν, από του χρόνου και για τα επόµενα 25 χρόνια, ο µεγαλύτερος αστικός αυτοκινητόδροµος της χώρας και ίσως ο πλέον αποδοτικός περνά στα χέρια της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Τα οφέλη για τον όµιλο και τους µετόχους του, όπως αντιλαµβάνεστε, είναι πολλαπλά.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διπλασιάζει σε αξία το ήδη διευρυµένο χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεών της και ενισχύει περαιτέρω την παραγωγή υψηλών, σταθερών και προβλέψιµων ταµειακών ροών σε µακροχρόνια βάση. Ταυτόχρονα, µε αυτή την προσθήκη, το χαρτοφυλάκιο των οµοειδών παραχωρήσεων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποκτά το κρίσιµο µέγεθος για τη βέλτιστη δυνατή αξιοποίησή του στο πλαίσιο της στρατηγικής του οµίλου, δηλαδή, όπως λένε τραπεζικοί παράγοντες, δίνει τη δυνατότητα στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να αντλήσει τεράστια κεφάλαια από τη χρηµατοοικονοµική αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου αυτού.

Οι ίδιοι παράγοντες τονίζουν ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαθέτει την κεφαλαιακή διάρθρωση, τα περιουσιακά στοιχεία και τα υψηλά ταµειακά διαθέσιµα (άνω των 1,6 δισ. ευρώ) για την υλοποίηση του επενδυτικού της προγράµµατος, ενώ αναµένει τα επόµενα χρόνια συνολικά πάνω από 6 δισ. ευρώ σε µερίσµατα από το υφιστάµενο χαρτοφυλάκιο συµµετοχών της σε έργα παραχωρήσεων, δηλαδή µη συµπεριλαµβανοµένης της Αττικής Οδού.

Αναλυτές που παρακολουθούν τον κλάδο επισηµαίνουν από χθες, που έγινε γνωστό το αποτέλεσµα του διαγωνισµού, ότι στις εκτιµήσεις τους για την αξία της µετοχής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υπολογίζουν, µε συντηρητικούς υπολογισµούς, επιπλέον αξία τουλάχιστον 2-3 ευρώ ανά µετοχή.

Δημοσιεύτηκε στο Secret των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 9/9