Κάτι πρωτόγνωρο για τα µέχρι τώρα πολιτικά ήθη της χώρας συνέβη το πρωί της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίµου. Και δεν αναφέροµαι σε κάτι «κρυφό», αλλά στην πολυδιαφηµισµένη σε επίπεδο επικοινωνίας σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία είχε ως αποκλειστικό αντικείµενο την προετοιµασία του κόµµατος ενόψει των επικείµενων εκλογών. Χωρίς να έχει ανακοινωθεί ηµεροµηνία εκλογών, ο πρωθυπουργός έκρινε σκόπιµο να ξεκινήσει µε τον πλέον επίσηµο τρόπο τις προεκλογικές συσκέψεις µε τη συµµετοχή κυβερνητικών και κοµµατικών στελεχών. Η επιλογή αυτή δείχνει και την πρόθεσή του, η οποία δεν απέχει και πολύ από τις εκτιµήσεις που τον θέλουν να οδηγεί τη χώρα σε εκλογές µέσα στον Απρίλιο. Πλέον η ηµεροµηνία των εκλογών έχει περάσει σε δεύτερο πλάνο, αφού οι πάντες έχουν προεξοφλήσει το γεγονός αυτό καθαυτό. Το ζητούµενο πλέον είναι πώς θα οδηγηθούµε στις κάλπες. Σε ποιο πολιτικό περιβάλλον, µε ποια στρατηγική και, κυρίως, µε ποια διλήµµατα.

Επ’ αυτού ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει λάβει τις αποφάσεις του, κάτι που φάνηκε και κατά τη διάρκεια της εισήγησης που έκανε στην προεκλογική σύσκεψη στο Μαξίµου. Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές προς πάσα κατεύθυνση και αποδέκτη ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει στο µυαλό των στελεχών η λογική της διπλής κάλπης, γιατί αυτό ενέχει τον κίνδυνο να διασπαστεί το µήνυµα. Το βασικό στοίχηµα, σύµφωνα µε τον Μητσοτάκη, θα δοθεί την πρώτη Κυριακή, αφού εκεί εν πολλοίς θα διαµορφωθεί και το αποτέλεσµα των δεύτερων εκλογών. Οσο πιο ψηλά κινηθεί το ποσοστό της Ν.∆. στην κάλπη της απλής αναλογικής, τόσο πιο εύκολος θα γίνει ο στόχος της αυτοδυναµίας στη δεύτερη, της ενισχυµένης. Και δεν χρειάζεται καµία ανάλυση και κανένας δηµοσκόπος για να καταλάβει κανείς γιατί δεν πρέπει να αντιµετωπιστεί χαλαρά η πρώτη κάλπη. Στη σύσκεψη της Τετάρτης ο Μητσοτάκης περιέγραψε εν πολλοίς και τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει κατά το προσεχές διάστηµα η Ν.∆. «Πρέπει να πάµε µε θετικό αφήγηµα», επισήµανε ο πρωθυπουργός, περιγράφοντας τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί. «Εµείς θα παρουσιάσουµε το έργο που έχει γίνει ανά την επικράτεια. Σε κάθε πόλη και σε κάθε χωριό», υποστήριξε ο ίδιος, δείχνοντας ουσιαστικά τον δρόµο στον οποίο θα κινηθεί µέχρι τις εκλογές.

Το θετικό όµως αφήγηµα θα αφορά την πρώτη κάλπη, εκεί όπου οι πολίτες θα κληθούν να αξιολογήσουν την αποτελεσµατικότητα της κυβέρνησης. Γιατί στη δεύτερη Κυριακή ο Μητσοτάκης σκοπεύει να θέσει µε τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τα διλήµµατα της επόµενης ηµέρας. Για παράδειγµα, θα ζητήσει από τους πολίτες να «δείξουν» µε την ψήφο τους ποιον επιλέγουν να κρατά για τα επόµενα χρόνια το πηδάλιο της χώρας. Τον ίδιο ή τον κ. Τσίπρα. Στα διλήµµατα της δεύτερης κάλπης εκτιµάται ότι θα κριθεί και ο στόχος της αυτοδυναµίας, αφού επί της ουσίας ο κόσµος θα κληθεί να επιλέξει την κυβέρνησή του.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο Secret της εφημερίδας Παραπολιτικά στις 7 Ιανουαρίου 2023