Ένας από τους μεγάλους εφιάλτες που άρχισαν ήδη να βλέπουν οι αρχηγοί του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ συνδέεται με τη δεύτερη κάλπη, που θα ακολουθήσει εκείνη της απλής αναλογικής. Με τα σημερινά δεδομένα, η υπεροχή της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν τίθεται από κανέναν σε αμφισβήτηση.

Ακόμα και τα επιφανή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις, αρκούνται στο να λένε ότι οι έρευνες καταγράφουν μια φθορά για την κυβέρνηση. Ουδείς τολμά να πει ότι είναι πρώτος ο Τσίπρας. Εκείνο που τρομάζει τους σοβαρούς του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι δεύτερες εκλογές. Κι αυτό γιατί, εφόσον επιβεβαιωθούν τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, θα μιλάμε για ένα καθαρό προβάδισμα της Ν.Δ., με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο παράστασης νίκης για το πρώτο κόμμα.

Ο φόβος έγκειται σε ένα πολιτικά αυτονόητο στοιχείο. Στο γεγονός ότι ουσιαστικά η πρώτη κάλπη θα διαμορφώσει εν πολλοίς και το ποια θα είναι η σύνθεση της επόμενης Βουλής. Σε μεγάλο βαθμό οι υποψήφιοι βουλευτές θα γνωρίζουν ποιος έχει πιθανότητες εκλογής και ποιος όχι. Το άγχος στη δεύτερη κάλπη θα το έχουν οι Νεοδημοκράτες, που θα έχουν κάθε λόγο να πάνε τον κόσμο και στις δεύτερες εκλογές, αφού όσο μεγαλύτερη θα είναι η διαφορά και όσο πιο κοντά η αυτοδυναμία, τόσο περισσότεροι θα είναι εκείνοι που θα εκλεγούν.

Ευελπιστούν

Εκτός από τους βουλευτές, κάθε λόγο να αγωνιστούν για μια μεγάλη νίκη θα έχουν και οι υπόλοιποι, που θα ευελπιστούν σε κυβερνητική αξιοποίηση. Με απλά λόγια, όποιο κόμμα πρωτεύσει στην κάλπη της απλής αναλογικής θα έχει όλα τα στοιχεία με το μέρος του και στη δεύτερη κάλπη. Απεναντίας -και αυτό είναι λογικό- όσοι από τους υποψηφίους του δεύτερου και του τρίτου κόμματος δεν είναι στην πρώτη, άντε στη δεύτερη θέση στις πρώτες εκλογές το πιθανότερο είναι να απέχουν από τη μάχη.

Ηττοπάθεια

Απολύτως λογικό, αφού θα καταληφθούν από κλίμα ηττοπάθειας, που θα συνδέεται κυρίως με την προσωπική τους αποτυχία. Με απλά λόγια, οι «χαμένοι» δεν θα έχουν κουράγιο να αγωνιστούν για τη σημαία, κάτι που έχει αποδειχθεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Η δε πρώτη κάλπη εκ των πραγμάτων θα δημιουργήσει «στρατιά» δυσαρεστημένων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το δεύτερο και το τρίτο κόμμα.

Ξεκάθαρο προβάδισμα

Πέραν αυτών, η δεύτερη κάλπη φέρνει και ακόμα έναν εφιάλτη για τον Νίκο Ανδρουλάκη, αφού εκεί ο κόσμος θα επιλέξει ποιος θα τον κυβερνήσει. Από τη στιγμή που θα είναι ξεκάθαρο το προβάδισμα του πρώτου κόμματος, αυτά που σήμερα λέει δεν θα έχουν καμία αξία, αφού οι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες για να επιλέξουν πρωθυπουργό και κυβέρνηση.

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 8 Οκτωβρίου 2022.