Στοιχεία που σοκάρουν περιέχονται στη δικογραφία που έφτασε στις αρχές της εβδομάδας στη Βουλή, στέλνοντας τον επί χρόνια στενό συνεργάτη του κ. Τσίπρα, Νίκο Παππά, στο Ειδικό Δικαστήριο. Μάλιστα, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να «τρέξει» γρήγορα τις σχετικές (κοινοβουλευτικές) διαδικασίες, που οδηγούν στη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής, αφού την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου παραγράφονται τα αδικήματα που βαρύνουν υπουργούς των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Τα όσα αναφέρονται στη δικογραφία δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια στον Κυριάκο Μητσοτάκη για να αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε Προανακριτική ή όχι. Επί της ουσίας, οι καταθέσεις και τα e-mails ανοίγουν διάπλατα τον δρόμο της Δικαιοσύνης για τον υπουργό που σχεδίαζε το «ΣΥΡΙΖΑ Channel».

Μάλιστα, μιλάμε για μια πολύ σύντομη διαδικασία, αφού κάλλιστα μπορεί να ολοκληρωθεί σε διάστημα δύο μηνών. Και αυτό γιατί, εκτός από τον Χρήστο Καλογρίτσα και τους δύο μάρτυρες που έχει προτείνει με βάση τα στοιχεία η Προανακριτική, θα καλέσει έναν εκπρόσωπο της CCC, τον τέως υπουργό Νίκο Παππά, τον εκδότη του «Documento», Κώστα Βαξεβάνη, τον δικηγόρο Γιάννη Μαντζουράνη (ως νομικό που ενέκρινε τις εγγυητικές των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό) και, εφόσον κριθεί αναγκαίο, τον Βαγγέλη Μαρινάκη, που έχει αποκαλύψει ότι ο κ. Παππάς είχε στείλει τον κ. Καλογρίτσα, προκειμένου να του δανείσει για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό, και τον Δήμο Βερύκιο, που φέρεται να γνώριζε κάτι αντίστοιχο που συνέβη με τον επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά.

Από τη δικογραφία προκύπτουν σοβαρές ποινικές ευθύνες κατά του Νίκου Παππά. Συγκεκριμένα, ως βασικό αδίκημα που μπορεί να αφορά τον πρώην υπουργό, και μάλιστα σε κακουργηματική μορφή, είναι η δωροληψία πολιτικού προσώπου 159 Π.Κ., καθώς φέρεται να ζήτησε από τη CCC να καταβάλει σε τρίτο, ήτοι τον Καλογρίτσα, 3 εκατ. ευρώ για συμμετοχή σε διαγωνισμό και εν συνεχεία για τοποθέτηση σε εφημερίδα. Η δωροδοκία τελείται ακόμα και εάν τα χρήματα πήγαν σε τρίτον και όχι στο πολιτικό πρόσωπο.

Το βασικό στοιχείο που προκύπτει από τη δικογραφία και τα όσα συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν είναι ότι ζητήθηκαν χρήματα από πολιτικό πρόσωπο σε επιχειρηματία για να πάρει άδεια καναλιού ο κ. Καλογρίτσας ως «μπροστινός» του ΣΥΡΙΖΑ και τελικά κατέληξαν στην εφημερίδα «Documento», με μεταφορά μετοχών χωρίς ανάλογο τίμημα στον Βαξεβάνη. Αποδεικνύεται, επίσης, και μάλιστα από τα e-mails Καλογρίτσα - CCC, ότι η δήθεν σύναψη σύμβασης για έργο είναι εικονική, καθώς στα e-mails μνημονεύεται και αποστέλλεται σχέδιο της εγγυητικής για συμμετοχή σε διαγωνισμό αδειών και αναφέρεται επίσης ρητώς το «White Ηouse». Με απλά λόγια, από την αλληλογραφία προκύπτει ότι η μόνη σχέση CCC - Καλογρίτσα είναι ο διαγωνισμός αδειών.

Μάλιστα, όλα τα e-mails ανταλλάσσονται την επίμαχη περίοδο του διαγωνισμού, γεγονός που ακυρώνει οποιονδήποτε άλλον ισχυρισμό. Φυσικά, η CCC επιμένει ότι έδωσε τα χρήματα ως προκαταβολή για έργο που θα πραγματοποιούνταν στη Μέση Ανατολή. Από τη δικογραφία προκύπτει επίσης ότι ο κ. Καλογρίτσας δεν καταβάλλει την πρώτη δόση και καταπίπτει η εγγυητική.

Μετά την ακύρωση του διαγωνισμού, του επιστρέφονται τα 3 εκατ., τα οποία τοποθετούνται με εντολή Παππά -όπως ισχυρίζεται- στην εταιρεία που εκδίδει την εφημερίδα «Documento». Επίσης, με εντολή Παππά, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται, οι μετοχές της εταιρείας όπου ανήκει το «Documento» μεταβιβάζονται στον Κώστα Βαξεβάνη. Οι διαδρομές χρημάτων φαίνονται ξεκάθαρα, όπως επίσης και το γεγονός ότι ο κ. Βαξεβάνης γίνεται ιδιοκτήτης εταιρείας όπου έχουν μπει 3 εκατ. ευρώ χωρίς ουσιαστικά να δώσει τίμημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΕΞΩΔΙΚΟ ΤΟΥ Κ.ΒΑΞΕΒΑΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Γ.ΚΟΥΡΤΑΚΗ