Ένας από τους πολιτικά μακροβιότερους εκλεγμένους λειτουργούς των ΗΠΑ, ο βουλευτής και πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Tip O’Neill, συνήθιζε να λέει ότι στην πολιτική οι αντιλήψεις είναι εξίσου σημαντικές όσο και η πραγματικότητα.

Σε κανέναν άλλο ίσως τομέα της δημόσιας πολιτικής δεν ισχύει αυτή η ρήση περισσότερο από τη διαχείριση των ροών παράτυπων μεταναστών που καταφθάνουν στη χώρα μας, κυρίως λόγω της γεωγραφικής μας θέσης. Παρά το μέγεθος και τη σοβαρότητα του ζητήματος, ο σχετικός δημόσιος διάλογος δυστυχώς κυριαρχείται συχνά από παρανοήσεις, απλουστεύσεις, ιδεοληψία, ευσεβείς πόθους, υστεροβουλία, υπερβολές, λαϊκισμό, εχθροπάθεια και υποκρισία. Στην πραγματικότητα, όπως αυτή υφίσταται και διαμορφώνεται επί του πεδίου, η παράτυπη μετανάστευση είναι πρόβλημα το οποίο χρήζει αποφασιστικής αντιμετώπισης. Σε αυτό το κομμάτι, την προηγούμενη τετραετία καταφέραμε έναν άθλο, ελέγχοντας τις ροές, κόντρα στις προσπάθειες όχι μόνο των διεθνών εγκληματικών γειτονικής μας Τουρκίας. Ο έλεγχος και η αποτροπή της παράτυπης μετανάστευσης θα συνεχίσουν να είναι βασικές προτεραιότητες και σε αυτή την κοινοβουλευτική περίοδο.

Από την άλλη πλευρά, όμως, η νόμιμη μετανάστευση, με κανόνες και ελέγχους, βάσει των δικών μας και μόνο εθνικών αναγκών και προτεραιοτήτων, είναι και μια μεγάλη πρόκληση που χρήζει ουσιαστικής διαχείρισης, προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Χάρη στην αλματώδη ανάπτυξη της οικονομίας, η αγορά έχει έλλειψη σε εργατικά χέρια σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η γεωργία, ο τουρισμός, η εστίαση και οι κατασκευές, όπως πιστοποιείται από τις δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις μετακλήσεων στις αποκεντρωμένες διοικήσεις της χώρας. Παράλληλα, στο πλαίσιο ενός παγκόσμιου ανταγωνισμού για την προσέλκυση δεξιοτήτων, η οικονομία μας πρέπει να παραμείνει ανοικτή και ελκυστική στο εξειδικευμένο προσωπικό, σε τομείς υψηλής τεχνολογίας, τόσο των Ελλήνων της διασποράς όσο και ξένων, όπως κάνουν πολλές άλλες αναπτυγμένες χώρες.

Στο διττό αυτό πλαίσιο, η μεταναστευτική πολιτική και η πολιτική ασύλου μας βασίζονται σε τέσσερις αρχές: Πρώτον, στην τήρηση των υποχρεώσεών μας, όπως αυτές προκύπτουν από τις διεθνείς συνθήκες που έχουμε υπογράψει. Δεύτερον, στη διασφάλιση της χώρας και των συνόρων της. Τρίτον, στην ανάγκη για κοινωνική συνοχή και ομαλή ένταξη των μεταναστών. Τέλος, στις διαρκώς εξελισσόμενες απαιτήσεις της οικονομίας μας. Οι επιτυχίες των τελευταίων τεσσάρων ετών δεν πρέπει να μας οδηγήσουν σε εφησυχασμό. Πρέπει να κάνουμε ακόμη πολλά και να κινηθούμε ακόμη πιο γρήγορα, για να διαχειριστούμε μία πραγματικότητα η οποία διαρκώς εξελίσσεται και προσαρμόζεται. Ακολουθώντας όμως τη  λογική της ρήσης του O’Neill, η στρατηγική μας δεν θα κριθεί μόνο στο πρακτικό κομμάτι. Ταυτόχρονα, χρειάζεται να βγούμε μπροστά στον δημόσιο διάλογο, με επιμονή, επιχειρήματα και απτά παραδείγματα. Να δώσουμε στους πιο επιφυλακτικούς φίλους μας στο εξωτερικό να καταλάβουν ότι είμαστε ανθρωπιστές αλλά όχι αφελείς. Να αναδείξουμε στο εσωτερικό τα οφέλη της νόμιμης μετανάστευσης, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αυτή συνεισφέρει στην αποτροπή των παράτυπων ροών, δίνοντας εναλλακτικές επιλογές σε όλους όσοι επιθυμούν να μεταναστεύσουν για οικονομικούς ή άλλους λόγους.

Η μετανάστευση είναι μια μεγάλη εθνική και ευρωπαϊκή πρόκληση που χρειάζεται λύσεις παρά κραυγές ή κροκοδείλια δάκρυα. Και η κυβέρνηση της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αποδείξει ότι προτεραιότητά της είναι η πολιτική με αποτέλεσμα προς όφελος του εθνικού συμφέροντος και όλων των Ελλήνων. 

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ