Ο Πέδρο Άλβες μας αποχαιρέτησε νωρίς και ο Ολυμπιακός επιχειρεί να πατήσει ξανά γερά στα πόδια του με σπουδαίες προσωπικότητες διεθνούς κύρους που όμως… νιώθουν περισσότερο τι θα πει Θρύλος έχοντας τιμήσει την ερυθρόλευκη φανέλα του συλλόγου. Η επιστροφή του Ντάρκο Κοβάσεβιτς και η αναβάθμιση του ρόλου του Κριστιάν Καρεμπέ στα αποδυτήρια του Ρέντη, φανερώνουν μια στροφή του Βαγγέλη Μαρινάκη σε πρόσωπα της απόλυτης εμπιστοσύνης του.

Ειλικρινά, δεν έχει καμία σημασία να επιχειρηθεί μια καταγραφή σφαλμάτων που οδήγησαν τον Ολυμπιακό στο σημερινό αδιέξοδο. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία ομάδα στον πλανήτη που διέρχεται αγωνιστική κρίση - μετά την πιο πετυχημένη περίοδο της ιστορίας τους - πληρώνοντας και δικές τους επιλογές που είτε αποδείχτηκαν άστοχες, είτε δεν στηρίχτηκαν όσο έπρεπε. Για να βγει ένας τόσο μεγάλος σύλλογος από το αδιέξοδο καμία συζήτηση για το χθες δεν έχει νόημα, αρκεί να τεθεί σε σωστές και στέρεες βάσεις η κουβέντα για το αύριο.

Ο Ολυμπιακός, ο Γουλανδρής, ο Νταϊφάς, ο Κόκκαλης και η ιστορική "κληρονομιά" του Μαρινάκη 

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει ήδη πάρει τη θέση του στην ιστορία του συλλόγου ως ο πιο πετυχημένος πρόεδρος βάσει κατάκτησης τίτλων. Η πραγματικά ανεκτίμητη κληρονομιά, όμως, που δημιούργησε όλα αυτά τα χρόνια στον Πειραιά δεν μετριέται σε πρωταθλήματα, κύπελλα και νύχτες θριάμβων.
Κι ο αείμνηστος Νίκος Γουλανδρής κατέκτησε πρωταθλήματα, και ο Σταύρος Νταϊφάς και ο Σωκράτης Κόκκαλης. Κανένας άλλος ιδιοκτήτης της ΠΑΕ, όμως, δεν είχε επενδύσει τόσα εκατομμύρια στη θωράκιση του μέλλοντος της ομάδας. Κανένας άλλος δεν είχε «ρίξει» τόσα χρήματα στα τμήματα υποδομής του Ολυμπιακού και στις συνθήκες που βοηθούν νέα παιδιά να εξελίσσονται μέσα από τα σπλάχνα του «ερυθρόλευκου» οργανισμού.

24 ώρες στην Ακαδημία του Ολυμπιακού! / 24 hours in Olympiacos Academy!

Μέχρι το 2010 ο όρος «ανάπτυξη» αποτελούσε άγνωστη λέξη στον Πειραιά σε ότι αφορά τα τμήματα υποδομής του συλλόγου. Ο Σωκράτης Κόκκαλης είχε ενθουσιαστεί με την προοπτική ανάπτυξης των ακαδημιών (με όσα συναντούσε στο εξωτερικό στα πρώτα ταξίδια της ομάδας στο Champions League) ουδέποτε, όμως, υλοποίησε τα σχέδιά του.

Από το 2010 που ανέλαβε ο Βαγγέλης Μαρινάκης τα ηνία του Ολυμπιακού η επένδυσή του στη βελτίωση των υλικοτεχνικών υποδομών του Ρέντη για τα παιδιά της Ακαδημίας και τη συνολική αναβάθμιση των τμημάτων υποδομής ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια ευρώ! Πενήντα εκατομμύρια ευρώ!
Μια ματιά να ρίξει κανείς στα ρόστερ των ομάδων της Super League θα βρει ουκ ολίγους απόφοιτους του «ερυθρόλευκου Πανεπιστημίου». Ποια ομάδα έχει αξιοποιήσει λιγότερο τη συγκεκριμένη «χρυσή» επένδυση; Ο ίδιος ο Ολυμπιακός!

Οι «ερυθρόλευκοι» εγκλωβίστηκαν σε ένα καθεστώς αλόγιστων αγοραπωλησιών (κυρίως ξένων ποδοσφαιριστών) που, ιδιαίτερα, τα τελευταία δύο χρόνια ξέφυγε από κάθε όριο ποδοσφαιρικής λογικής.

Η αξιοποίηση των ακαδημιών να γίνει προαπαιτούμενος στόχος όσων δουλεύουν στον Ολυμπιακό

Τώρα, λοιπόν, που ο Ολυμπιακός επιχειρεί να αλλάξει ξανά σελίδα, τα πρόσωπα που θα τη στελεχώσουν έχουν μικρότερη σημασία. Αυτό που προέχει είναι να υπάρξει ένα ξεκάθαρο πλάνο αγωνιστικής ανάκαμψης της πρώτης ομάδας που θα έχει σε κυρίαρχο ρόλο την εκμετάλλευση του «χρυσού» που παράγουν τα τμήματα υποδομής.

Το οφείλει ο Βαγγέλης Μαρινάκης πάνω απ’ όλα στον ίδιο του τον εαυτό. Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού πρέπει να κλείσει τα αφτιά του σε «σειρήνες» μάνατζερ, ακόμη και στην ακατάσχετη επιθυμία των οπαδών της ομάδας να υποδέχονται μεταγραφές και να θωρακίσει την κληρονομιά που ο ίδιος «έχτισε» με πολύ κόπο και ακόμη περισσότερο χρήμα.

Η προπόνηση της Κ-17 στις νέες εγκαταστάσεις του Ρέντη

Όποιος προσλαμβάνεται στον Ολυμπιακό, πλέον, θα πρέπει να γνωρίζει τι φιλοσοφία θα καλείται να υπηρετήσει. Ήρθε επιτέλους η στιγμή ο Ολυμπιακός να πάψει να είναι μια ομάδα που αγοράζεται και να γίνει μια ομάδα που κατασκευάζεται!

Η συμβολή του κόσμου του Ολυμπιακού στην ανάδειξη ταλέντων

Έχει και ο κόσμος του Ολυμπιακού μεγάλη ευθύνη απέναντι στο αύριο του συλλόγου. Γιατί μεγάλο μέρος των «ερυθρόλευκων» φιλάθλων… γοητεύεται στο άκουσμα της μεταγραφής κάθε ξένου ποδοσφαιριστή και σπεύδει να «λιθοβολήσει» οποιοδήποτε Ελληνόπουλο στο πρώτο του λάθος. Δεν είναι εύκολη η διαδικασία εμπιστοσύνης σε «δικά σου παιδιά» ιδιαίτερα σε συλλόγους που έχουν… καλομάθει στην κατάκτηση τίτλων όπως ο Ολυμπιακός. Και για να στεφθεί με επιτυχία χρειάζεται η υπομονή, η στήριξη και η εμπιστοσύνη του κόσμου της ομάδας.

Ο Κωστούλας και ο Κωνσταντέλιας

Υπάρχουν δύο ταλέντα αυτή τη στιγμή στο ελληνικό ποδόσφαιρο που όλοι οι ειδικοί «υπογράφουν» ότι θα αφήσουν εποχή. Ο ένας… μας μαγεύει πλέον κάθε Κυριακή με τις εμπνεύσεις του στα γήπεδα της Super League και όχι μόνο. Στα 21 του χρόνια ο Γιάννης Κωνσταντέλιας αποτελεί έναν βασικό λόγο για να κόβει ο Έλληνας φίλαθλος εισιτήριο για να δει αγώνες του ΠΑΟΚ. Στα 16 του χρόνια ο Χαράλαμπος Κωστούλας προετοιμάζεται για τη δική του εμφάνιση στην… κεντρική σκηνή.

Η ορθολογική προώθηση του στην πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού πρέπει να αποτελεί κυρίαρχη αποστολή του προπονητή που θα βρίσκεται στου Ρέντη, μετά το καλοκαίρι. Στην υπόλοιπη Ευρώπη σύλλογοι-κολοσσοί εμπιστεύονται σημαντικό ρόλο στις πρώτες τους ομάδες σε παιδιά που δεν έχουν κλείσει τα 18 τους χρόνια. Ήρθε η ώρα και ο Ολυμπιακός να ακολουθήσει το παράδειγμά τους.

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".