Η εθνική Ελλάδας βρίσκεται στην Τιφλίδα και στις 19:00 της Τρίτης, 26 Μαρτίου, αντιμετωπίζει τη Γεωργία στον τελικό των μπαράζ, που θα δώσει στο νικητή το εισιτήριο για το Euro 2024. Η αποστολή μπήκε στο "Μπόρις Παϊσάτζε" προκειμένου να έχει μια πρώτη επαφή με το χώρο, ενώ ο ομοσπονδιακός προπονητής Γουστάβο Πογέτ και ο αρχηγός της Εθνικής Τάσος Μπακασέτας μεταφέρθηκαν στην αίθουσα Τύπου για να κάνουν τη συνέντευξη, η οποία είχε προγραμματιστεί για αργότερα. 

Εθνική Ελλάδας: Το ματς μιας ολόκληρης ζωής

Ο Μπακασέτας απάντησε σε ερώτηση Γεωργιανών και Ελλήνων δημοσιογράφων και μίλησε για ένα παιχνίδι που δεν έχει παρελθόν και μέλλον, "μόνο αυτό το παιχνίδι σκεφτόμαστε και τίποτα άλλο". Ο Μπακασέτας τόνισε ότι σε σχέση με τις προηγούμενες αναμετρήσεις των δύο ομάδων "είμαστε και οι δύο πολύ διαφορετικοί", ενώ υπήρξε και μια... εύφλεκτη ερώτηση. 

Συγκεκριμένα, ρωτήθηκε για τη βόλτα που έκαναν οι διεθνείς στην Τιφλίδα, κάτι που ενδεχομένως να υπονόησε ότι παίρνουν το παιχνίδι αψήφιστα και ίσως με λίγη έπαρση. Ο Μπακασέτας δεν σχολίασε κυρίως διότι δεν κατάλαβε την ερώτηση. 

Όλες οι δηλώσεις του Τάσου Μπακασέτα

Τι βλέπει για το ματς με τη Γεωργία και πώς την παρατήρησε με το Λουξεμβούργο: "Ήταν ένα πολύ καλό παιχνίδι, μπήκαμε δυνατά και σε τέτοιου είδους ματς όταν βάζεις γρήγορο γκολ είναι κλειδί, πετύχαμε και ένα δεύτερο πολύ γρήγορα επίσης. Δεν μου αρέσει να κάνω σενάρια πριν από τα παιχνίδια, να είμαστε αποφασισμένοι από το πρώτο λεπτό, όπως και στο παιχνίδι με το Καζακστάν".

Είναι φαβορί η Ελλάδα; "Δεν θεωρούμε τίποτα όσον αφορά στη δική μας ομάδα, είναι ένας τελικός και δεν υπάρχουν φαβορί, μπορεί να γίνουν τα πάντα σ' ένα ματς, δεν θέλω να μιλήσω για φαβορί. Η διάθεσή μας είναι πάρα πολύ καλή, παίξαμε ένα παιχνίδι που είχαμε να διαχειριστούμε πολλά πράγματα, απέναντι σε μία ομάδα που τα πήγε καλά στα προκριματικά, φανήκαμε αντάξιοι των προσδοκιών και αυτό το ματς πρέπει να είναι ο οδηγός μας και απέναντι στη Γεωργία".

Πώς περιμένει από την ατμόσφαιρα και ποια η διαφορά με τα εντός έδρας παιχνίδια: "Εντός έδρας είμαστε δυνατοί, ειδικά με τον κόσμο στο πλευρό μας παίζουμε στα τελευταία παιχνίδια, σ' ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο στην Ελλάδα. Όταν είσαι παίκτης της Εθνικής περιμένεις γι' αυτά τα παιχνίδια (σημ. τα εκτός έδρας). Θες να παίζεις παιχνίδια σε γεμάτο γήπεδο, δεν θεωρώ ότι θα παίξει ρόλο. Μπορούμε να το κάνουμε να δουλέψει υπέρ μας. Όλη μας την καριέρα έχουμε παίξει ντέρμπι εκτός έδρας με πίεση. Δεν παίζει αυτός ο παράγοντας ρόλο στη φάση που είμαστε τώρα".


bakasetas_synenteuxi_typou_ethniki_elladas



Είναι πιο ισχυρή μετά το τελευταίο ματς με τη Γεωργία το 2021; "Είμαστε μία διαφορετική ομάδα, με την ομάδα που αντιμετωπίσαμε. Έχουμε αποκτήσει όλοι οι παίκτες περισσότερες εμπειρίες και η ομάδα της Γεωργίας δεν έχει σχέση με αυτή που παίξαμε. Έχουν αλλάξει παίκτες στη βασική ενδεκάδα, έχουν βελτιωθεί οι δύο ομάδες".

Πόσο κοντά αισθάνονται ότι είναι στην πρόκριση; "Δεν μπορώ να απαντήσω ακριβώς, γιατί δεν μας αφήνει να σκεφτούμε πολύ. Σκεφτόμαστε μόνο το παιχνίδι, δεν σκεφτόμαστε το πριν ή το μετά, οι πιο παλιοί στην ομάδα γνωρίζουν ακριβώς τι έχουμε περάσει, τις δυσκολίες για να βρισκόμαστε εδώ τώρα. Δεν αφήνουμε το μυαλό μας να σκέφτεται το πριν ή το μετά".




Εθνική Ελλάδας: "Για τους παίκτες είναι θαυμάσιο που θα έχουν τέτοια ατμόσφαιρα" 


Ο Γουστάβο Πογέτ, από την άλλη, σχολίασε συβιλικά τη θετική παράδοση που έχει η Εθνική απέναντι στη Γεωργία, με εννιά νίκες και δύο ισοπαλίες, τονίζοντας ότι "δεν ήμουν εγώ προπονητής". 

Σε ό,τι αφορά τα πλάνα του, φυσικά δεν φανέρωσε κάτι, ενώ για την ενδεκάδα που θα κατεβάσει, και αν είναι ίδια με εκείνη που έπαιξε την περασμένη Πέμπτη, 21 Μαρτίου, απέναντι στο Καζακστάν, είπε ότι θα περιμένει και την προπόνηση της ομάδας. 

Ο Πογέτ τόνισε ότι "το μυαλό μας πρέπει να βρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο", όταν ρωτήθηκε για την πίεση που θα ασκήσουν οι 50.000 Γεωργιανοί από τις κερκίδες του "Μπόρις Παϊσάτζε", ενώ συμπλήρωσε πως "είναι καταπληκτικό για τους παίκτες να παίζουν σε τέτοια ατμόσφαιρα". 

Επιπλέον, είπε πως "ως προπονητή δεν μου αρέσει η διαδικασία των πέναλτι, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αυτό το ενδεχόμενο", ενώ σε ό,τι αφορά τη δουλειά που έχει γίνει στην εθνική ομάδα, απάντησε πως "το ποδόσφαιρο είναι άδικο, να δουλεύεις δύο χρόνια για να κρίνεται η πρόκριση από ένα παιχνίδι, αλλά πρέπει να το αποδεχθούμε". 




Όλες οι δηλώσεις του Γουστάβο Πογέτ

Για το γεγονός ότι η Γεωργία δεν έχει κερδίσει την Ελλάδα και αν παίζει κάποιον ρόλο: "Για μένα, όχι γιατί δεν ήμουν εκεί. Μπορείτε να ρωτήσετε τους παίκτες. Για εμένα είναι το πρώτο κόντρα στη Γεωργία. Τους αναλύουμε, ξέρουμε πόσο καλοί είναι. Η καλύτερη ομάδα θα κερδίσει".

Για το τι περιμένει από τη Γεωργία και για τον Κβαρατσχέλια: "Δεν θα σας πω τα πλάνα μου. Ξέρουμε την ποιότητα, το στυλ, θα εκπλαγώ εάν ο Σανιόλ αλλάξει κάτι αύριο. Κανονικά δεν αλλάζουμε κάτι στον τελικό. Δεν έχουμε δικαιολογίες, είμαστε σε καλή φόρμα, είναι όλοι διαθέσιμοι. Πρέπει να αποδώσουμε αύριο".

Για το γεγονός ότι και οι δύο ομάδες έχουν νεαρούς παίκτες, χωρίς εμπειρία σε αυτά τα ματς: "Είναι ενδιαφέρουσα ερώτηση. Αυτοί οι νέοι παίκτες ξέρουμε πόσο καλοί είναι και στις δύο ομάδες, η δύναμη στο μυαλό θα είναι καθοριστικοί. Έχουμε δουλέψει σκληρά, το ίδιο και στη Γεωργία. Να έχουμε ένα φυσιολογικό παιχνίδι και οι δύο ομάδες θέλουν απεγνωσμένα να προκριθούν στο Euro".

Για την εμπειρία της Ελλάδας στο Euro: "Κανένας παίκτης μας δεν έχει βρεθεί σε τελικά μεγάλης διοργάνωσης, εκτός από τον Τζαβέλλα. Δεν νομίζω ότι το 2004 παίζει ρόλο. Δεν μου αρέσει ως προπονητής να πάμε στα πέναλτι, εάν πάμε εκεί, ελπίζουμε να σκοράρουμε και να πιάσει κάποια ο τερματοφύλακας. Πρέπει να τελειώσουμε αύριο, να προσπαθήσουμε να το κερδίσουμε ή στο 90λεπτο, ή στα 120 λεπτά".

Για το πλάνο του και αν θα αλλάξει κάτι για να προκαλέσει έκπληξη στον Σανιόλ: "Δεν έχει να κάνει με την έκπληξη, νιώθω ότι είναι στιγμή μπορούμε να κάνουμε κάτι. Έχουμε ακόμη μία προπόνηση, έχουμε κάποια πράγματα που αφορούν στους παίκτες. Αφού ολοκληρωθεί η προπόνηση, θα δω ποιοι είναι 100% έτοιμοι, θα παίξουν μονάχα όσοι είναι 100% έτοιμοι".

Για το γεγονός ότι η Γεωργία διψάει γι' αυτό το ματς και πώς προετοιμάζει το παιχνίδι: "Συγκεντρωνόμαστε για το τι συμβαίνει στον αγωνιστικό χώρο, τίποτα άλλο. Θα είναι φανταστική η ατμόσφαιρα για τους παίκτες. Λατρεύουμε να παίζουμε εντός έδρας φυσικά. Όλα γίνονται μέσα στον αγωνιστικό χώρο, τι μπορούν να κάνουν οι παίκτες εκείνη την ώρα".

Για το αν φάνταζε πως ένα παιχνίδι και μόνο θα έκρινε την πορεία: "Πολλές φορές το ποδόσφαιρο είναι άδικο, σε βάζει σε μία θέση που δεν έχει σημασία τι έκανες τα προηγουμενα δύο χρόνια. Κάποιες φορές παίζεις 37 παιχνίδια και αν δεν κερδίσεις το ένα χάνεις το πρωτάθλημα. Είμαστε περήφανοι που αναπτύχθηκε αυτή η διαδικασία και είμαστε σε αυτό το σημείο. Ερχόμαστε με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, δεν υπάρχουν δικαιολογίες, είμαστε ικανοποιημένοι με αυτό που έχουμε καταφέρει έως τώρα".

"Πρέπει να είμαστε πολλοί καλοί σε κάθε τομέα, να είμαστε καλοί με την μπάλα, οργανωμένοι στην άμυνα, πρέπει να πάιξεις το πλήρες παιχνίδι. Ακόμη και οι μισές ευκαιρίες είναι ευκαιρίες, εάν τις κάνουν γκολ θα είναι θέμα για εμάς, πρέπει να είμαστε ακριβείς σε όλα".

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου