Η εθνική οµάδα της Γεωργίας (την οποία θα αντιμετωπίσει η εθνική μας το βράδυ της Τρίτης 26/3 (19.00) στον τελικό πρόκρισης για το Euro 2024) συνδέεται απόλυτα µε το όνοµα του Κβίτσα Κβαρατσχέλια. Ο “Κβαραντόνα”, όπως είναι το παρατσούκλι του, πέρυσι κατέκτησε το πρωτάθληµα στην Ιταλία µε τη Νάπολι. Πραγµατοποίησε εντυπωσιακές εµφανίσεις, µε την αξία του στο ποδοσφαιρικό χρηµατιστήριο της ιστοσελίδας transfermarkt να είναι στα 80.000.000 ευρώ, δηλαδή δύο φορές όσο κοστίζουν συνολικά οι υπόλοιποι παίκτες στο ρόστερ της Γεωργίας.

Η εθνική Γεωργίας και η ταυτότητα του Σανιόλ

Βέβαια δεν παίζει µόνος του ο 23χρονος σταρ, ο οποίος εξέτισε την ποινή του και θα είναι διαθέσιµος για το µατς µε την Εθνική µας, ενώ φέτος δεν είναι και στα καλύτερά του. Μεγάλη δουλειά έχει κάνει ο Βίλι Σανιόλ, ο οποίος στην ποδοσφαιρική καριέρα του κέρδισε πολλούς τίτλους µε την Μπάγερν Μονάχου, ενώ κατέκτησε το Euro 2000 µε την Εθνική Γαλλίας.

Έχει δώσει την ταυτότητά του στην Εθνική Γεωργίας, µε την οποία έχει 9 νίκες, ισάριθµες ήττες και 4 ισοπαλίες σε σύνολο 22 επίσηµων αγώνων. Αναφορικά µε τη διάταξη που χρησιµοποιεί, κατά κύριο λόγο παίζει σχηµατισµούς µε τρεις κεντρικούς αµυντικούς. Κάτι που βγάζει διάφορα συστήµατα στη διάρκεια του µατς και ανάλογα µε την εξέλιξή του µπορεί να αλλάξει από 3-5-2 σε 5-3-2 σε φάση άµυνας και από 3- 4-3 σε 4-4-2.

Κβαρατσχέλια αλλά και Ζιβζιβάτζε

Στα αστέρια της, πέραν του Κβαρατσχέλια, είναι και ο Μπούντου Ζιβζιβάτζε. Ο 30χρονος επιθετικός της Καρλσρούης έβαλε και τα δύο γκολ κόντρα στο Λουξεµβούργο για να προκριθεί η Γεωργία στον τελικό των µπαράζ, όπου θα αντιµετωπίσει την Ελλάδα. Είναι σε φόρµα, έχοντας βάλει 9 γκολ στα 12 τελευταία µατς µε την Καρλσρούη στη δεύτερη κατηγορία της Γερµανίας.


Μεγάλη δουλειά κάνει στην αριστερή πτέρυγα και ο Λέβαν Σενγκέλια. Ο 28χρονος άσος του Παναιτωλικού παίζει µόνος του όλη την πλευρά. Γενικά η Γεωργία στηρίζει πολλά στην ταχύτητα των παικτών της και στο πρέσινγκ. Το έκανε και στην αναµέτρηση µε το Λουξεµβούργο, όπου έπαιξε φουλ επίθεση, αλλά µε την Εθνική Ελλάδας τα πράγµατα αναµένεται να είναι διαφορετικά, καθώς θα είναι πιο προσεκτική.

Το αφιλόξενο “Μπορείς Παϊχάτζε” της Τιφλίδας

Το μεγάλο ματς της ερχόμενης Τρίτης θα διεξαχθεί στο γήπεδο Μπόρις Παϊχάτζε. Βρίσκεται στην πρωτεύουσα Τιφλίδα και είναι το μεγαλύτερο σε χωρητικότητα γήπεδο της χώρας με 54.202 θέσεις. Χτίστηκε το 1976 και ανακαινίστηκε για τελευταία φορά το 2006. Στο παιχνίδι με το Λουξεμβούργο ήταν κατάμεστο και το ίδιο θα συμβεί και με την Ελλάδα. Μάλιστα οι Γεωργιανοί φίλαθλοι δημιούργησαν καυτή ατμόσφαιρα και έδωσαν “φτερά” στα πόδια
των ποδοσφαιριστών της εθνικής τους ομάδας.

Σε αυτό το γήπεδο μετράει μόλις 1 ήττα στα 12 τελευταία παιχνίδια που έχει δώσει, είτε επίσημα είτε φιλικά, τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Πρόκειται για τη συντριβή από την Ισπανία με 1-7, σε ένα από τα χειρότερα βράδια της σύγχρονης ιστορίας της και είχε να κάνει με τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2024. Την αμέσως προηγούμενη ήττα η Γεωργία τη γνώρισε από την Ελλάδα. Ήταν εκείνο το 0-2 της “γαλανόλευκης” στις 9 Οκτωβρίου 2021 στο πλαίσιο των προκριματικών του Μουντιάλ 2022.

Γενικότερα πρόκειται για μια δύσκολη έδρα, ειδικά από τη στιγμή που οι φίλοι της Γεωργίας είναι πάντα κοντά στην ομάδα τους εξαφανίζοντας τα εισιτήρια. Μάλι στα δημιουργούν μια δυνατή ατμόσφαιρα, ωστόσο οι Έλληνες διεθνείς γνωρίζουν πολύ καλά από τέτοιες καταστάσεις και θα είναι απόλυτα έτοιμοι.


* To κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Απογευματινή”