Με το χέρι στην καρδιά, τη στιγμή που ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί σημείωνε το απίθανο γκολ με “ψαλιδάκι” ισοφαρίζοντας το 1-4 του πρώτου αγώνα στη ρεβάνς με τη Μακάμπι για τους "16" του Europa Conference League, πόσοι φίλοι του Ολυμπιακού δεν θυμήθηκαν τον… δάσκαλο του συγκεκριμένου τρόπου σκοραρίσματος, τον ένα και μοναδικό Νίκο Αναστόπουλο.

1983 - 84  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΟΚ  1-0  ( ΕΡΤ 2 )  ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

“Το ψαλιδάκι είναι τέχνη! Μέσα σε δέκατα του δευτερολέπτου πρέπει να επιλέξεις τον τρόπο που θα εκτελέσεις, να τοποθετήσεις το κορμί σου ανάλογα, να υπολογίσεις το ιδανικό timing που θα πετύχεις την μπάλα στον αέρα.

1985 - 86 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΛΑΡΙΣΑ   2-0 ( ΕΡΤ )

Ο Ελ Κααμπί διαθέτει το συγκεκριμένο χάρισμα. Είναι γεννημένος γκολτζής! Ξέρει πως να τοποθετείται και όταν δεχτεί την μπάλα σε θέση βολής 9 στις 10 φορές θα πάρει τις σωστές αποφάσεις”, αναλύει ο θρυλικός “μουστάκιας” χαζεύοντας την γκολάρα του Μαροκινού που άφησε άφωνη την ποδοσφαιρική Ευρώπη.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cztss1wyc7n5)

"Ο Ολυμπιακός μπορεί να ξεπεράσει το εμπόδιο της Φενερμπαχτσέ"

“Φέρτε μας το ευρωπαϊκό” τραγουδούσαν εκστασιασμένοι οι φίλοι του Ολυμπιακού που υποδέχτηκαν τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ και τους παίκτες του τα ξημερώματα της Παρασκευής στο “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Μπορούν αλήθεια οι “ερυθρόλευκοι” να διεκδικήσουν με αξιώσεις το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο του ελληνικού ποδοσφαίρου σε επίπεδο συλλόγων;

“Δεν θέλω να ακουστώ συμβατικός, αλλά πραγματικά σε αυτές τις διοργανώσεις πρέπει να κοιτάς πάντα το επόμενο παιχνίδι. Δεν πρέπει να αφήνεις τη σκέψη σου να… βιάζεται γιατί αυξάνεις τις πιθανότητές σου να σκοντάψεις. Άρα το μυαλό όλων στον Ολυμπιακό πρέπει να βρίσκεται στη Φενερμπαχτσέ. Δεν είναι αχτύπητοι οι Τούρκοι και η ομάδα μπορεί να ξεπεράσει το εμπόδιο τους”, υπογραμμίζει ένας από τους κορυφαίους επιθετικούς που φόρεσαν ποτέ τη φανέλα με τον δαφνοστεφανωμένο έφηβο και θεωρεί ότι στο υποσυνείδητο των παικτών του Ολυμπιακού δεν υπάρχει πλέον καμιά αποστολή που φαντάζει ακατόρθωτη.

“Καμιά αποστολή δεν μπορεί να είναι πιο δύσκολη από την ανατροπή ενός σκορ 1-4 μέσα στο γήπεδό σου και μάλιστα σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Όταν λοιπόν είσαι αυτή τη στιγμή παίκτης του Ολυμπιακού και έχεις φτάσει σε ένα ποδοσφαιρικό έπος – γιατί τέτοιο ήταν το 6-1 στη Σερβία – παίζοντας μάλιστα οργανωμένο και εξαιρετικό ποδόσφαιρο, δεν φοβάσαι κανέναν αντίπαλο. Και είναι εξαιρετικά σημαντικό το τελευταίο στοιχείο. Ο Ολυμπιακός δεν έφτασε στην ανατροπή επειδή στάθηκε τυχερός σε κάποιες φάσεις ή τον ευνόησαν οι συνθήκες ενός παιχνιδιού. Το κατάφερε παίζοντας εκπληκτικό και κυριαρχικό ποδόσφαιρο από το πρώτο λεπτό. Το συγκεκριμένο δεδομένο εκτοξεύει την αυτοπεποίθηση των παικτών, Αφήστε που καταλάβαμε για άλλη μια φορά ότι αν θέλει ο Έλληνας μπορεί να πετύχει τα πάντα”.

"Όταν φτάνεις σε προημιτελικά όλες οι ομάδες στοχεύουν στην κατάκτηση του κυπέλλου"

Αν οι Πειραιώτες ξεπεράσουν το εμπόδιο της Φενερμπαχτσέ στα προημιτελικά, θα βρουν στους “4” ένα από τα θεωρητικά δύο μεγάλα φαβορί της διοργάνωσης: Είτε την εντυπωσιακή Άστον Βίλα του Ουνάι Έμερι που αποτελεί τη μεγάλη έκπληξη της φετινής Premier League, είτε την εξαιρετική Λιλ που – όπως και οι “χωριάτες” στην Αγγλία, διεκδικεί έξοδο στο ανανεωμένο Champions League της επόμενης χρονιάς μέσω της Ligue 1. Μπορεί ο Ολυμπιακός να στοχεύει στην κατάκτηση του τροπαίου έχοντας να προσπεράσει τόσο υψηλά εμπόδια;

Ο Νίκος Αναστόπουλος είναι κατηγορηματικός: “Στο στάδιο που έχει φτάσει η διοργάνωση, δεν υπάρχει ομάδα που να μη στοχεύει στον τελικό και την κατάκτηση του κυπέλλου. Είτε λέγεται Άστον Βίλα, είτε Λιλ, είτε Βικτόρια Πλζεν, είτε Φιορεντίνα, είτε Ολυμπιακός, είτε ΠΑΟΚ. Όλες έχουν πιθανότητες να το πετύχουν και όλες θα τις εξαντλήσουν ανεξαρτήτως ζευγαρωμάτων και κλήρωσης. Ιδιαίτερα σε διπλά παιχνίδια που έχεις το περιθώριο να διορθώσεις το λάθος σου ή μια κακή βραδιά σου, όλα μπορούν να συμβούν. Δείτε τι έγινε στα παιχνίδια με τη Μακάμπι. Το 4-1 του πρώτου αγώνα είναι πλασματική εικόνα και οφείλεται καθαρά σε προσωπικά λάθη των παικτών του Ολυμπιακού. Επιπλέον το Conference League είναι μια διοργάνωση ευκαιριών. Το υποτιμήσαμε αρχικά, αλλά αποδεικνύεται ότι εδώ οι ελληνικές ομάδες μπορούν να διεκδικήσουν ακόμη και ιστορικές υπερβάσεις. Γιατί σε Champions League και Europa League το επίπεδο είναι πλέον πολύ μεγαλύτερο με τόσες πολλές ομάδες από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα”.

"Ο Μεντιλίμπαρ πετυχαίνει στον Ολυμπιακό γιατί κάνει τα απλά"

Στην καριέρα του ως προπονητής, ο Νίκος Αναστόπουλος κλήθηκε πολλάκις να αναλάβει ομάδες μεσούσης μιας αγωνιστικής περιόδου. Άρα μοιάζει ιδανικός να απαντήσει σε ένα καίριο ερώτημα: “Μπορεί ένας τεχνικός που πιάνει δουλειά κατά τη διάρκεια της σεζόν να έχει τόσο μεγάλη παρέμβαση, σαν αυτή που εμφανίζει ο Μεντιλίμπαρ στον Ολυμπιακό;|
“Εννοείται πως μπορεί. Ο Μεντιλίμπαρ πετυχαίνει στον Ολυμπιακό γιατί έκανε τα απλά. Και στο ποδόσφαιρο το δύσκολο είναι… να κάνεις τα απλά. Με έχει εντυπωσιάσει, πάντως, η εξαιρετική διαχείριση των παικτών. Είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος για τη συνέχεια”!

* Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή της Κυριακής"