Ο Παναθηναϊκός έσβησε τις δύο "κακές" ήττες από Μακάμπι εντός και τη γυμνή Εφές εκτός με δύο σπουδαία διπλά πρώτα μέσα στο Μονακό και δύο μέρες αργότερα μέσα στο Μιλάνο ανεβαινοντας στην τετράδα της Euroleague. Οι «Πράσινοι» ξεχειλίζουν από αυτοπεποίθηση, βελτιώνονται διαρκώς και έχουν αποκτήσει τον «αέρα» που εμπνέει ο Εργκίν Αταμάν, του οποίου το DNA έχει ταιριάξει στον απόλυτο βαθμό με εκείνο του «Εξάστερου».

Ασφαλώς και οι δύο νίκες στη διαβολοβδομάδα δεν σημαίνουν αυτόματα ότι ο Παναθηναϊκός θα πάρει και το πλεονέκτημα έδρας, όμως βάζουν τους «πράσινους» σε μια κατάσταση που είχαν να ζήσουν... χρόνια ολόκληρα. Και αυτή δεν είναι άλλη από το ότι πλέον έχουν γίνει όχι απλά υπολογίσιμο μέγεθος, αλλά μια ομάδα που θαυμάζει η μπασκετική Ευρώπη. Προφανώς υπάρχουν και αδυναμίες αλλά με τον καιρό ολοένα θα λιγοστεύουν.

Ένας από τους παίκτες που... κρύβουν αυτές τις όποιες αδυναμίες είναι και ο Τζέριαν Γκραντ. Ο Αμερικανός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους μπορούν να "λάμπουν" οι αστέρες Ναν, Σλούκας και Βιλντόσα και να συμπληρώνεται μια εκ των ποιοτικότερων περιφερειακών γραμμών της διοργάνωσης. Γι' αυτό και αναμένεται να ανταμειφθεί με νέο συμβόλαιο έως το 2026!

Η ψυχραιμία στα τελευταία λεπτά και ο Ναν που κάνει καλύτερο τον Σλούκα

Κακά τα ψέμματα, ο παίκτης που άλλαξε άρδην τις ισορροπίες τόσο εντός Παναθηναϊκού όσο και στην Ευρώπη γενικότερα είναι ο Κέντρικ Ναν. Ο Ολυμπιακός είναι δεδομένο ότι έχει μετανιώσει το ότι δεν τον περίμενε παραπάνω, βλέποντας τα καμώματα του Αμερικανού στο... απέναντι στρατόπεδο.

Ειρωνικό μεν, ρεαλιστικό δε το ότι ο Κέντρικ Ναν έχει φέρει μια ισορροπία και στο μυαλό του Κώστα Σλούκα. Προ της αφίξεως του πρώην NBAer, ο Σλούκας ήθελε να τα κάνει όλα μόνος του στην πράσινη περιφέρεια και πολλές φορές αναλωνόταν σε πολλά λάθη και άστοχα σουτ. 

Βλέποντας, όμως, ότι ο συγκεκριμένος παίκτης είναι σπάνιας κλάσης για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ο ίδιος ο Έλληνας γκαρντ έχει αποδεχθεί πως όχι απλά θα υπάρχει παίκτης που μπορεί να παίρνει την μπάλα από τα χέρια του, αλλά αυτό θα γίνεται προς όφελος του ίδιου και της ομάδας. Γι' αυτό και έχοντας δύο ικανότατους "closer" στα τελευταία λεπτά, ο Αταμάν βλέπει την ομάδα του να παίρνει νίκες στα τελευταία λεπτά.

Είναι τεράστια η ανάγκη του Σλούκα να πετύχει στον Παναθηναϊκό, γι' αυτό και δεν υπήρχε καμία περίπτωση να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα, όπως συνέβαινε πέρυσι στον Πειραιά όπου ήταν... ποινικό αδίκημα αν ο Κάνααν έπαιρνε περισσότερες μπάλες από εκείνον.

Ο Γκραντ που συμπληρώνει μια εκ των πληρέστερων περιφερειών της Euroleague και η άκρως δικαιολογημένη ανανέωση

Καλός ο Ναν, καλός ο Σλούκας, όμως υπάρχει ένας παίκτης που κολλάει όλα τα κομμάτια της περιφέρειας των Πράσινων. Ο Αταμάν ήξερε το καλοκαίρι πως το στοίχημα με τον Τζέριαν Γκραντ είχε πολλές πιθανότητες να πετύχει στο ΟΑΚΑ και έτσι και έγινε, με τον Τούρκο τεχνικό να τρίβει τα χέρια του.

Ο Αταμάν είναι ένας προπονητής που δίνει το ελεύθερο στους κορυφαίους παίκτες της ομάδας του να κάνουν τα πάντα στο παρκέ, όμως πάντα είχε έναν παίκτη που θα έκανε τη... βρώμικη δουλειά. Στην Εφές αυτό το ρόλο είχαν οι Σιμόν, Άντερσον και πρωτίστως ο Κρις Σίνγκλετον από τη θέση "4" αλλά φέτος στον Παναθηναϊκό ελέω Χουάντσο, Μήτογλου και Γκριγκόνις, αυτή η βοήθεια έρχεται από περιφερειακό.

Ο Γκραντ χάρη στο μέγεθός του μπορεί να μαρκάρει ακόμη και τον αντίπαλο φόργουορντ, κάτι που συνέβη και κόντρα στην Αρμάνι του εξαιρετικού Σιλντς, γι' αυτό και το σχήμα με τους τρεις γκαρντ είναι πολύ σύνηθες φαινόμενο καθώς και ο Ναν έχει τη δύναμη να βάλει το σώμα του στην άμυνα.

Γι' αυτούς και ακόμη περισσότερους λόγους, ο Παναθηναϊκός ανανεώνει το συμβόλαιο του Γκραντ μέχρι το 2026 και μάλιστα με αυξημένες απολαβές από τη φετινή κιόλας σεζόν!

Ο νέος ρόλος του Χουάντσο, η ευκαιρία που αρπάζει ο Κώστας Αντετοκούνμπο και ο χρήσιμος Παπαπέτρου που αναμένεται

Μπορεί όλα τα φώτα να πέφτουν δικαιολογημένα στους περιφερειακούς, όμως σπουδαία δουλειά κάνουν και οι ψηλοί του Παναθηναϊκού. Και όχι μόνο οι Μήτογλου και Λεσόρ. Οι δυο τους μπορεί να έχουν επωμιστεί το μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης μόνοι τους, όμως πλέον κάτι τέτοιο δε συμβαίνει.

Ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ έχει επιστρέψει σε έναν νέο ρόλο. Σαν δεύτερο "τεσσάρι" ο Ισπανός δίνει μεγάλη βάση στην άμυνα και στα ριμπάουντ, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο πόσο και ο ίδιος θέλει να πετύχει πράγματα στο «τριφύλλι», κάτι που ο Αταμάν εκτιμά. Θα υπάρξουν μάλιστα και μέρες που ο Μήτογλου δεν θα αποδώσει καλά, όπως συνέβη και χθες στο Μιλάνο, και η ετοιμότητα του Ισπανού είναι παραπάνω από σημαντική για τη συνέχεια.

Μια συνέχεια που... οσονούπω θα έχει και Ιωάννη Παπαπέτρου. Ο Γκριγκόνις παίζει μόνος του στο "3" με τον Γκραντ να δίνει πολλές βοήθειες και η ικανότητα του Έλληνα φόργουορντ να... κολλήσει τα πράγματα στην άμυνα θα δώσει και χρόνο ξεκούρασης στον Γκραντ, αλλά και μια παραπάνω επιλογή με μέγεθος στον προπονητή του.

Η νίκη με τον Ερυθρό Αστέρα εννοείται πως είναι μονόδρομος προκειμένου ο Παναθηναϊκός να ξεκινήσει τον δεύτερο γύρο με ρεκόρ 10-7 πηγαίνοντας στην Ισπανία για (άλλη) μια επικίνδυνη διαβολοβδομάδα κόντρα σε Μπασκόνια και Βαλένθια!