Το όνομα Γκραντ, για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, μυρίζει μπάσκετ και μάλιστα με έντονο άρωμα NBA. Βέβαια για τους εν Ελλάδι μπασκετόφιλους το θέμα είναι ο Χόλντιν Τζέριαν Γκραντ των 19 πόντων, των 5 ασίστ και των 3 κλεψιμάτων στο προχθεσινό ντέρμπι ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό για την Basket League. 

O Παναθηναϊκός και ο Γκραντ του μπασκετικού DNA

Από όπου κι αν πιάσεις τον MVP του OAKA, κάτι από μπάσκετ θα βρεις. Από τον μπαμπά σίγουρα. Είναι ο γιος του Χάρβεϊ Γκραντ, που το 1988 επελέγη 12ος στο ντραφτ από τους Ουάσιγκτον Μπούλετς (νυν Ουίζαρντς) και ακολούθησε 11χρονη καριέρα στο ΝΒΑ.

Από τον θείο, τα ίδια. Είναι ο ανιψιός του Οράτιου -Χόρας- Γκραντ, του δίδυμου αδερφού του Χάρβεϊ. Οι παλαιότεροι λογικά θα τον θυμούνται για τα γυαλιά μυωπίας με το «χοντρό» σκελετό και το λάστιχο, αλλά και τα τέσσερα δαχτυλίδια πρωταθλητή ΝΒΑ που έχει κατακτήσει ως συμπαίκτης μεταξύ άλλων του Μάικλ Τζόρνταν, του Σκότι Πίπεν, του Σακίλ Ο’Νιλ και του Κόμπι Μπράιαντ.

Επειδή σόι πάει το βασίλειο, μπάσκετ παίζουν και τα αδέρφια του σταρ του Παναθηναϊκού. Ο Τζεράι, που έχει περάσει από ΑΕΚ και Προμηθέα Πάτρας, και ο Τζέραμι -Ιερεμίας αν προτιμάτε-, ο NBAer που παίζει στο Πόρτλαντ και έχει περάσει από Ντιτρόιντ Πίστονς, Ντένβερ Νάγκετς, Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ και Φιλαδέλφεια.

Το μήλο, Τζέριαν Γκραντ, λοιπόν, είτε έπεφτε κάτω απ’ τη μηλιά είτε δίπλα, το πιθανότερο ήταν να καταλήξει στο μπάσκετ, κι εκεί βρέθηκε. Έχοντας περάσει από Νιου Γιόρκ Νικς, Σικάγο Μπουλς, Ορλάντο Μάτζικ και Ουάσινγκτον Ουίζαρντς, μας συστήθηκε το 2020 στον Προμηθέα Πάτρας, όπου συνυπήρξε με τον αδερφό του, Τζεράι.

Για να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους, όταν τον Ιούλιο του 2023 ανακοινώθηκε η μεταγραφή του, οι φίλοι του Παναθηναϊκού δεν πέταξαν κι απ’ τη χαρά τους. Ανακουφίστηκαν όμως όταν τον περασμένο Δεκέμβριο υπέγραψε επέκταση του συμβολαίου του έως το 2026, αφού πλέον γνωρίζουν από πρώτο χέρι ποια είναι η συμβολή του στην αναμόρφωση του Παναθηναϊκού.

Το εργαλείο του Αταμάν στον Παναθηναϊκό που... σβήνει τους αντίπαλους σκόρερ

Δεν είναι απλά ένας γκαρντ που σκοράρει, αλλά περισσότερο ένας σούτινγκ γκαρντ, με καλή πάσα και αμυντικές αρετές. Ένα παίκτης που δεν κρύβεται όταν οι στιγμές είναι κρίσιμες. Ένα πολύτιμο εργαλείο για τον Εργκίν Αταμάν, που περισσότερο από τις στατιστικές και τους πόντους με τους οποίους έχει φορτώσει το αντίπαλο καλάθι, τον έχει δει να κάνει κάτι, ενδεχομένως, πολύ πιο σημαντικό. Να «σβήνει» το αστέρι της αντίπαλης ομάδας.

Τον περασμένο Δεκέμβριο ήταν αυτός που στο ματς με την Αρμάνι στο Μιλάνο «στραγγάλισε» αμυντικά τόσο τον Μπίλι Μπαρόν όσο και τον Ντεβόν Χολ. Ο ένας πέτυχε 4 πόντους, ο άλλος 3, ο Γκραντ 10 κι ο Παναθηναϊκός νίκησε 76-68.

Μια εβδομάδα αργότερα ανέλαβε τον Μίλος Τεόντοσιτς, ο οποίος πέρασε μια εφιαλτική βραδιά στο ΟΑΚΑ. Ο Σέρβος έμεινε άποντος -είχε 3 ασίστ- κι ο Γκραντ των 14 πόντων πανηγύρισε τη νίκη του Παναθηναϊκού με 82-65.

Ακολούθησαν δύο ματς επί ισπανικού εδάφους με Μπασκόνια (ήττα με 75-73) και τη Βαλένθια (νίκη με 82- 81). Στο πρώτο ανέλαβε τον Μάρκους Χάουαρντ, των 18,4 πόντων μέσου όρου στη Euroleague και τον κράτησε στους 9 και στο δεύτερο τον Κρις Τζόουνς, τον οποίο περιόρισε στους 10 πόντους σε 29 λεπτά.

Ακολούθησε άλλη μια παράσταση απέναντι στον Σέιν Λάρκιν της Αναντολού Εφές. Τον κράτησε στους μόλις 9 πόντους και ο Παναθηναϊκός νίκησε 83-76.

Αυτός που είδε κι έπαθε με τον Γκραντ επάνω του ήταν ο Μάικ Τζέιμς στη νίκη του Παναθηναϊκού επί της Μονακό με 88-63. Ο σταρ της ομάδας του πριγκιπάτου έφυγε από το ΟΑΚΑ με 11 πόντους, με 6 λάθη και 4/17 σουτ.

Ο Γκραντ και η... εξαφάνιση του Κάνααν 

Τελευταίο θύμα του Αμερικανού ήταν το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στο ΟΑΚΑ ο Αζάια Κάνααν. Ο μπασκετμπολίστας που ο κόουτς του Παναθηναϊκού, Εργκίν Αταμάν, στέλνει «βδέλλα» σε παίκτες-κλειδιά της αντίπαλης ομάδας κράτησε τον γκαρντ του Ολυμπιακού στους μόλις 2 πόντους από τους 10,9 που έχει κατά μέσο όρο στη φετινή Basket League. Επίδοση που μάλλον δεν χρήζει ιδιαίτερης ανάλυσης, καθώς από μόνη της λέει πολλά για όσα συνέβησαν στο κλειστό των ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

Το μπασκετικό ταξίδι του Γκραντ, που ξεκίνησε κάποτε από το φημισμένο κολέγιο Notre Dame, από το οποίο αποφοίτησε με το πτυχίο του κοινωνιολόγου, έχει μάλλον αρκετές ακόμα στάσεις και πολλές θριαμβευτικές σελίδες να καταγράψει.

Γκραντ, η μεγάλη δικαίωση του Αταμάν στον Παναθηναϊκό

Το περασμένο καλοκαίρι, όταν ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε την απόκτηση του Τζέριαν Γκραντ, οι περισσότεροι δεν σκέφτηκαν ότι στο δυναμικό της ομάδας εντάχθηκε ο MVP του Eurocup της προηγούμενης σεζόν. Ούτε ότι αγωνιζόταν στην Τουρκ Τέλεκομ, που έφτασε ως τον τελικό της διοργάνωσης, όπου ηττήθηκε από την Γκραν Κανάρια του Αλεξάντερ Μπαλτσερόφσκι, τον οποίο ανακοίνωσαν επίσης οι «πράσινοι» λίγες ημέρες αργότερα. Ότι η ομάδα του είχε κατακτήσει την κορυφή στην regular season του τουρκικού πρωταθλήματος έμοιαζε εντελώς αδιάφορο.

Ίσως διότι είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της απόκτησης του Κώστα Σλούκα και οι φίλοι του «τριφυλλιού» ζούσαν σε πελάγη ευτυχίας και ενθουσιασμένοι θεωρούσαν ότι απλά η ομάδα του είχε προσθέσει στο ρόστερ της ένα ρολίστα για να ξεκουράζονται οι σταρ που είχαν αποκτηθεί ή επρόκειτο να αποκτηθούν.

Άλλωστε ο Γκραντ κουβαλούσε στις πλάτες του και ένα μάλλον αποτυχημένο πέρασμα από τη Euroleague με τη φανέλα της Αρμάνι Μιλάνο. Αυτός που είχε άλλη άποψη ήταν ο Εργκίν Αταμάν. Ίσως διότι ο κόουτς του Παναθηναϊκού και το πρωτάθλημα της πατρίδας του γνωρίζει καλά -στην Αναντολού Εφές άλλωστε εργαζόταν μέχρι πέρυσι- και την Τουρκ Τέλεκομ ως ομάδα και όσα είχε κάνει ο Γκραντ, των 297 συμμετοχών στον κόσμο του NBA!

* To κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".