Σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση βρίσκονται οι δύο πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, μετά την αποκάλυψη του ηχητικού ντοκουμέντου από συνομιλία του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή με τον κ. Παππά να εκθέτει και τους δύο ανεπανόρθωτα.

Μάλιστα η τελευταία εξέλιξη είναι η χθεσινή απόφαση, του προϊστάμενου της Εισαγγελίας, Βαγγέλης Ιωαννίδης, να διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, αφού είχει προηγηθεί η αποστολή του φακέλου της υπόθεσης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών από την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής.

Διαβάστε επίσης:

Αναντιστοιχίες σε όσα κατέθεσε ο Παππάς στην Προανακριτική Επιτροπή και όσα λέει στο ηχητικό Μιωνή

Στον απόηχο των ηχητικών Μιωνή: «Ταμπουρωμένοι» Τσίπρας - Παππάς στις αποκαλύψεις - Ασφυκτικό πρέσινγκ από την κυβέρνηση

Βέβαια δεν αποκλείεται ο φάκελος να…. εμπλουτιστεί αφού χθες, Τρίτη, και ενώ ακόμη ο θόρυβος των αποκαλύψεων δεν είχε καταλαγιάσει, ο δικηγόρος του Σάμπυ Μιωνή, έκανε γνωστό πως υπάρχουν αρκετά στοιχεία ακόμη στα χέρια του γνωστού επιχειρηματία κατά της κυβέρνησης και των υπουργών του Αλέξη Τσίπρα.

Από μόνα τους όμως τα στοιχεία που ήδη έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι αρκετά για να προκαλέσουν σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ με την Πειραιώς να ζητά από τον Αλέξη Τσίπρα να αποπέμψει τον Νίκο Παππά και την αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει λόγο για «υποκλοπές».

Οι διαφορετικές εκδοχές Παπαγγελόπουλου -Παππά

Το ηχητικό ντοκουμέντο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας ωστόσο φαίνεται να αιφνιδίασε την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο Νίκος Παππάς αρχικά έκανε λόγο για «κατασκευασμένες συνομιλίες», στην πορεία ανέφερε ότι οι διάλογοι είναι παραποιημένοι και πως οι αναφορές σε ατζέντα και σε δουλειές με λεφτά δεν αφορούσαν τον Δημ. Παπαγγελόπουλο, αλλά τους κ.κ. Σαμαρά, Μιωνή, Παπασταύρου.

Όσον αφορά στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ο οποίος συνεχίζει την απολογία του για τα αδικήματα που του αποδίδονται, επιχειρεί να πάρει αποστάσεις από το περιεχόμενο της συνομιλίας Παππά -Μιωνή επαναλαμβάνοντας ότι δεν αναφέρθηκε ποτέ στην σύζυγό του Κυριάκου Μητσοτάκη Μαρέβα Γκραμπόφσκι λέγοντας ότι ο ίδιος δεν ανακατεύει γυναικόπαιδα στην πολιτική αντιπαράθεση και έκανε λόγο για Γκέμπελς που λασπολογούν.

Παράλληλα, ο κ. Παπαγγελόπουλος χαρακτήρισε το ηχητικό ντοκουμέντο ως «συρραφή διαλόγων» μεταξύ Παπά Μιωνή και πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να αγαπά και να εκτιμά τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Παππά.

Διαβάστε επίσης:

Ηχητικό Μιωνή: Εγκλωβισμένος ο ΣΥΡΙΖΑ στις αδύναμες εξηγήσεις Παππά και στην στάση του Τσίπρα

Εκτεθειμένος διπλά ο Νίκος Παππάς – Καταρρίπτει τους ισχυρισμούς του και ο Παπαγγελόπουλος

«Αδειάζει» τον Παππά ο Παπαγγελόπουλος - Κύκλοι ΝΔ: Παραδικαστικός πανικός

Για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αναφερόμενος στη συνάντηση του που υποστήριξε ότι είχαν υπογράμμισε ότι δεν τον απείλησε, απλά του ζήτησε να βοηθήσει και του το ζήτησε με ύφος φιλικό και λόγω της σχέσης που είχε μαζί του. «Δεν με πίεσε ο Σαμαράς. δεν με απείλησε. Ζήτησε να τον βοηθήσω, αν παρενέβαινα, θα ήταν παρέμβαση. Το ότι το είπε σε εμένα δεν το θεωρώ παρέμβαση. ήταν φιλικό το ύφος του και μου το ζήτησε λόγω σχέσης μας. Ρώτησα τον κ. Σαμαρά πώς θα μπορούσα να παρέμβω ως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης. Γι’ αυτό του το ξέκοψα».

Όπως σχολιάζει πάντως σχετικά η ΝΔ σχετικά με τις δηλώσεις Παπαγγελόπουλου για Σαμαρά, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης «συνεχίζει να πέφτει σε συνεχείς αντιφάσεις».
Αναφέρει συγκεκριμένα η ΝΔ: «Στην αρχή ισχυρίστηκε ότι ο κ. Σαμαράς είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μάξιμου με τους κκ Φιλιππάκη, Τάρκα, Μιωνή, Παπασταύρου. Οταν του επισημάνθηκε ότι αυτό δεν προκύπτει από πουθενά, επικαλέστηκε το υπόμνημα Φιλιππάκη. Οταν του ειπώθηκε ότι δεν το λέει αυτό, επικαλέσθηκε ασθενή μνήμη και το ανακάλεσε.

Στη συνέχεια, ισχυρίστηκε ότι -δεν θυμάται πότε- στη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά στο σπίτι του πρώην πρωθυπουργού, ο κ. Σαμαράς του ζήτησε να βοηθήσει τον κ. Παπασταύρου μέσω της κυρίας Τουλουπάκη. Οταν του επισημάνθηκε πως αυτό δεν ήταν δυνατόν να ισχύει καθώς η κ. Τουλουπάκη ανέλαβε την υπόθεση το …2017, «θυμήθηκε» ότι ήταν βοηθός του κ. Αθανασίου.

Οταν του ειπώθηκε πως η κ. Τουλουπάκη ανέλαβε βοηθός του κ. Αθανασίου το 2016, ενώ η υπόθεση είχε αποσταλεί από τον κ. Αθανασίου στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών τον Σεπτέμβριο του 2015, δεν …θυμόταν! Σήμερα υπέπεσε σε μεγάλες αντιφάσεις».

Η ΈΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

Στόχος της έρευνας, που έγινε γνωστό χθες πως θα ξεκινήσει, είναι να διαπιστωθεί αν στην υπόθεση προκύπτει το ενδεχόμενο για αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα. Οι κατευθύνσεις της έρευνας, σε πρώτη φάση, φαίνεται να είναι θέματα που αφορούν αμιγώς νομικά ζητήματα, στα οποία καλείται να απαντήσει ο εισαγγελικός λειτουργός που θα κληθεί να χειριστεί την υπόθεση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα πρώτα ζητούμενα που θέτει η Εισαγγελία είναι αυτό που αφορά τον καθεαυτό χαρακτήρα του υλικού ως νόμιμου ή παράνομου με κρίσιμο θέμα αν η συνομιλία κρίνεται δημόσια ή ιδιωτική. Δηλαδή, αν ήταν μπροστά και άλλα άτομα.

Ακόμη ένα θέμα που θα απασχολήσει την έρευνα είναι ο τόπος διεξαγωγής της επίμαχης συζήτησης, που -όπως προκύπτει- είναι η Κύπρος, όπου η πράξη της καταγραφής διέπεται από άλλο δίκαιο.

Η έρευνα, επίσης, θα πρέπει να δώσει απαντήσεις για το υλικό ως αποδεικτικό μέσο καταγγελόμενης πράξης. Εν προκειμένω, εάν νομιμοποιείται η χρήση του, με βάση τις προϋποθέσεις που ισχύουν στο άρθρο 14 του νόμου 4637/2019, που αποδέχεται χρήση αποδεικτικού μέσου εφόσον με αυτό καταγγέλλεται κακουργηματική δράση που αφορά οικονομικό έγκλημα και περιπτώσεις διαφθοράς.

Τέλος, στις επόμενες κινήσεις της Εισαγγελίας δεν αποκλείεται να είναι η εντολή για τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης με στόχο να διαπιστωθεί η γνησιότητα του υλικού και αν έχει ή όχι υποστεί επεξεργασία.