Η εντολή εκκένωσης της Γάζας από τον στρατό του Ισραήλ έχει προκαλέσει ήδη τη μαζική φυγή των κατοίκων για να σώσουν τις ζωές τους. Ειδικοί αναφέρουν ότι καθοριστική θα είναι η «μάχη των τούνελ».

«Η Γάζα είναι ένας τεράστιος λαβύρινθος. Τα τούνελ της Γάζας έχουν δεκάδες μέτρα βάθος, είναι γεμάτα πυρομαχικά και η καταστροφή τους θα οδηγήσει σε κατάρρευση των κτιρίων», εξηγεί στο MEGA ο καθηγητής Θεόδωρος Λιόλιος, μιλώντας για τις εξελίξεις στον πόλεμο στο Ισραήλ.

Τα τούνελ της Χαμάς στη Γάζα βρίσκονται από 50 έως 70 μέτρα κάτω από την πόλη και εάν καταστραφούν, τότε το αποτέλεσμα θα είναι η κατάρρευση των κτιρίων.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Όπως εξήγησε ο καθηγητής Θεόδωρος Λιόλιος, αυτός είναι και ο λόγος που ζητήθηκε η εκκένωση των αμάχων από το βόρειο τμήμα της πόλης. «Γι’ αυτό εκκενώνεται η περιοχή. Τώρα που αρχίζει η καταστροφή των τούνελ, θα δούμε κτίρια να καταρρέουν, γιατί οι λαβύρινθοι τα στηρίζουν. Τα τούνελ θα προκαλέσουν κατέρρευση των κτιρίων και θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην εκκένωση του πληθυσμού», δήλωσε.

Υπενθυμίζεται ότι ο στρατός του Ισραήλ έθεσε «τελεσίγραφο» στους αμάχους να εγκαταλείψουν τη βόρεια Γάζα προς το νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.

Διαβάστε ακόμα: Ισραήλ: ''Έτρεξε να γλιτώσει, αλλά η Χαμάς την πυροβόλησε'' - Θλίψη για την 23χρονη με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη

Οι κάτοικοι της βόρειας Γάζας και της πόλης της Γάζας, δηλαδή 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι, πρέπει να εκκενώσουν προς τον νότο. Από τον νότο ο μοναδικός τρόπος διαφυγής εκτός Παλαιστίνης είναι το πέρασμα της Ράφα. Ωστόσο, το συνοριακό σημείο διέλευσης της Ράφα προς την Αίγυπτο, η μοναδική διέξοδος από τη Λωρίδα της Γάζας που δεν τελεί υπό τον έλεγχο του Ισραήλ, έχει κλείσει μετά τα ισραηλινά χτυπήματα.

Ο κόσμος εκκενώνει την πόλη με κάθε μέσο. Ορισμένοι ταξιδεύουν προς τον νότο ακόμα και με αγελάδες, καμήλες, πρόβατα και γαϊδούρια. Επίσης, πολλές είναι και οι οικογένειες που ταξιδεύουν με τα πόδια, έχοντας διανύσει ήδη αρκετά χιλιόμετρα.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο: