Ο στρατός του Ισραήλ διέταξε σήμερα την κατεπείγουσα απομάκρυνση μέσα σε 24 ώρες «όλων των αμάχων» από την πόλη της Γάζας, την έβδομη ημέρα του πολέμου του εναντίον της Χαμάς, του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, διεμήνυσε πως θα «συντρίψει».

Ο ισραηλινός στρατός έριξε σήμερα φυλλάδια στη Γάζα, στα οποία ζητεί από τους κατοίκους να φύγουν «αμέσως» προς τον νότο, σύμφωνα με ανταποκριτές του AFP στη Λωρίδα της Γάζας.

«Εκκενώστε αμέσως τα σπίτια σας και πηγαίνετε νότια του Ουάντι Γάζα», αναφέρεται στα αραβικά στα φυλλάδια που ρίφθηκαν από drones και τα οποία είδε το AFP.

Σε χάρτη που περιλαμβάνεται στα φυλλάδια υπάρχει βέλος που δείχνει προς τον νότο, κάτω από μια γραμμή που έχει χαραχθεί στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας.

Νωρίτερα σήμερα τα τζαμιά στη Λωρίδα της Γάζας καλούσαν τους κατοίκους να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αφού ο ισραηλινός στρατός ζήτησε από τους πολίτες, πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, να μετακινηθούν νότια, ενώ στον ορίζοντα διαγράφεται η πιθανότητα μιας χερσαίας εισβολής που εγκυμονεί τον κίνδυνο για πολλές απώλειες.

«Πολίτες της Πόλης της Γάζας απομακρυνθείτε νότια για τη δική σας ασφάλεια και την ασφάλεια των οικογενειών σας και απομακρυνθείτε από τους τρομοκράτες της Χαμάς που σας χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός.

«Οι τρομοκράτες της Χαμάς κρύβονται στην πόλη της Γάζας μέσα σε σήραγγες, κάτω από σπίτια και μέσα σε κτίρια που κατοικούνται από αθώους πολίτες της Γάζας», πρόσθετε.



Μπορέλ: Μη ρεαλιστικό να μετακινηθούν οι Παλαιστίνιοι της Γάζας σε 24 ώρες

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε σήμερα ότι είναι «μη ρεαλιστική» η προειδοποίηση του Ισραήλ να μετακινηθούν πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι στη Γάζα στο νότιο τμήμα του θύλακα μέσα σε 24 ώρες.

«Σίγουρα οι άμαχοι πρέπει να προειδοποιούνται για επικείμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά είναι απολύτως μη ρεαλιστικό ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι μπορούν να μετακινηθούν σε 24 ώρες», δήλωσε ο Μπορέλ σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο ύστερα από συνομιλίες με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι.

Ο Κινέζος αξιωματούχος δήλωσε από την πλευρά του ότι ο σωστός τρόπος επίλυσης της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης είναι να προχωρήσει η «λύση δύο κρατών» και να επαναληφθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν.

«Τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να διαδραματίσουν τον προσήκοντα ρόλο τους στην επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος», είπε ο Γουάνγκ Γι.



Ο Αμπάς συνέκρινε τους εκτοπισμούς στη Γάζα με την εξορία των Παλαιστινίων το 1948

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, προειδοποίησε σήμερα εναντίον ενός ενδεχόμενου μαζικού εκτοπισμού των Παλαιστινίων, τον οποίο συνέκρινε με την εξορία του 1948, μετά τη διαταγή του ισραηλινού στρατού σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να εκκενώσουν το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Ο Αμπάς «απορρίπτει πλήρως τη μετακίνηση» των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας «επειδή αυτό θα ισοδυναμούσε με μια δεύτερη Νάκμπα («Καταστροφή» στα αραβικά) για τον λαό μας», ανέφερε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το Wafa, αναφερόμενος στους περίπου 760.000 Παλαιστινίους που διέφυγαν ή εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους στη διάρκεια του πολέμου του 1948 και την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ.

Στο μεταξύ, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Αμάν, την πρωτεύουσα της Ιορδανίας, για να εκφράσουν την υποστήριξή τους προς τους Παλαιστίνιους.

Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Αμάν, κοντά στο Μεγάλο Τζαμί Χουσέιν, έπειτα από έκκληση των Ιορδανών αδελφών μουσουλμάνων και οργανώσεων της Αριστεράς και της νεολαίας. Τα μέτρα ασφαλείας είναι αυστηρά, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονται επιτόπου.

Το Γερμανικό Πρακτορείο μεταδίδει, εξάλλου, πως δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν διαδηλωτές που προσπάθησαν να φθάσουν στην περιοχή των συνόρων με τη Δυτική Όχθη.

Βίντεο που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya δείχνει αστυνομικούς να εκτοξεύουν δακρυγόνα για να απωθήσουν διαδηλωτές.

Η ιορδανική εφημερίδα Al-Ghad ανέφερε πως εκατοντάδες άνθρωποι κατευθύνονται με αυτοκίνητα και περπατώντας προς την περιοχή των συνόρων με τη Δυτική Όχθη.

Το ιορδανικό υπουργείο Εσωτερικών προειδοποίησε χθες πως δεν θα επιτραπούν διαδηλώσεις στα σύνορα.



ΠΟΥ: Η μετακίνηση σοβαρά ασθενών στη Γάζα ισοδυναμεί με "καταδίκη σε θάνατο"

Οι παλαιστινιακές Αρχές ενημέρωσαν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ότι είναι «αδύνατον» να μεταφερθούν οι ευπαθείς ασθενείς από τα νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα, όπως ζήτησε ο ισραηλινός στρατός, ανακοίνωσε σήμερα ο ΠΟΥ.

«Με τα συνεχιζόμενα (ισραηλινά) αεροπορικά πλήγματα, οι άμαχοι δεν έχουν πλέον ασφαλές μέρος να πάνε. Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ενημέρωσε τον ΠΟΥ ότι είναι αδύνατον να μεταφερθούν οι ευπαθείς ασθενείς από τα νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα», δήλωσε ο Ταρίκ Γιασάρεβιτς, εκπρόσωπος του ΠΟΥ σε συνέντευξη Τύπου.

Οι ασθενείς αυτοί περιλαμβάνουν σοβαρά τραυματίες, καθώς επίσης ενήλικες, παιδιά και νεογέννητα που χρειάζονται εντατική θεραπεία.

«Είναι σοβαρά ασθενείς, των οποίων τα τραύματα σημαίνουν ότι η μοναδική τους πιθανότητα για επιβίωση είναι να βρίσκονται σε μηχανική υποστήριξη», δήλωσε ο Γιασάρεβιτς. «Άρα η μετακίνηση αυτών των ανθρώπων είναι καταδίκη σε θάνατο. Το να ζητεί κανείς από υγειονομικούς να κάνουν κάτι τέτοιο είναι παραπάνω από βάναυσο».

Το Ισραήλ έδωσε εντολή να απομακρυνθούν «όλοι οι άμαχοι» από την πόλη της Γάζας μέσα σε 24 ώρες για «τη δική τους ασφάλεια και προστασία».

Το ισραηλινό κράτος συνεχίζει να σφυροκοπά τον παλαιστινιακό θύλακα την έβδομη ημέρα του πολέμου κατά της Χαμάς, που ξεκίνησε ύστερα από πρωτοφανή επίθεση της ισλαμιστικής οργάνωσης στο Ισραήλ, που στοίχισε τη ζωή σε περίπου 1.200 ανθρώπους, κυρίως αμάχους. Στη Γάζα οι παλαιστινιακές Αρχές έχουν καταγράψει πάνω από 1.500 νεκρούς.

Ο ΟΗΕ ζήτησε από το Ισραήλ να επανεξετάσει το αίτημά του για εκκένωση, εκτιμώντας ότι είναι αδύνατον να γίνει μια τέτοια διαδικασία στον χρόνο που δίδεται.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ ανέφερε ότι το σύστημα υγείας στη Γάζας είναι «στο σημείο κατάρρευσης».



Έξι από τα επτά μεγάλα νοσοκομεία της Γάζας βρίσκονται σε μερική λειτουργία, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

«Το νοσοκομείο Μπέιτ Χανούν, στη βόρεια Γάζα, δεν είναι πλέον λειτουργικό λόγω των συνεχών αεροπορικών πληγμάτων σε κοντινή απόσταση, προκαλώντας ζημιές στο νοσοκομείο και στους γύρω δρόμους», δήλωσε ο Γιασάρεβιτς.

Τα δύο μεγάλα νοσοκομεία στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας -το ινδονησιακό νοσοκομείο και το νοσοκομείο Αλ-Σίφα- έχουν υπερβεί τη συνολική τους δυναμικότητα των 760 κλινών, σύμφωνα με τον ίδιο.

Και το 99% των κλινών στο νοσοκομείο Σίφα -ένα από τα βασικά χειρουργικά κέντρα στον θύλακα- έχει καταληφθεί, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, «ο αντίκτυπος (μιας εκκένωσης) θα είναι καταστροφικός», κυρίως για τους τραυματίες που χρειάζονται να χειρουργηθούν, τους ασθενείς σε μονάδες εντατικής θεραπείας και τα νεογέννητα σε θερμοκοιτίδες.

Υπάρχει επίσης έλλειψη στις τράπεζες αίματος στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι ο ΠΟΥ είναι έτοιμος να αποστείλει ιατρικές προμήθειες «μόλις λάβουμε το πράσινο φως».



Η εκκένωση της Γάζας "θα χρειαστεί χρόνο", παραδέχεται ο ισραηλινός στρατός

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι ο στρατός γνώριζε ότι θα χρειαζόταν περισσότερος χρόνος για να μετακινηθούν όλοι, αλλά κατηγόρησε τη Χαμάς ότι είπε στον κόσμο να αγνοήσει τη διαταγή χαρακτηρίζοντάς τη ψευδή προπαγάνδα. «Προσπαθούμε να δώσουμε χρόνο και καταβάλλουμε πολλές προσπάθειες και καταλαβαίνουμε ότι αυτό δεν θα πάρει 24 ώρες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι σε συνέντευξη Τύπου.

Ο ίδιος δήλωσε ότι τουλάχιστον 258 Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν μετά την αιματηρή επίθεση που εξαπέλυσε στις 7 Οκτωβρίου η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς κατά του Ισραήλ. Ο προηγούμενος απολογισμός ήταν 169 νεκροί στρατιώτες. Το Ισραήλ έχει συγκεντρώσει εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα ενόψει μιας αναμενόμενης χερσαίας επίθεσης στον πυκνοκατοικημένο θύλακα. Τα Ηνωμένα Έθνη και ο ΟΗΕ καταδίκασαν την απόφαση του Ισραήλ, ενώ απηύθυναν έκκληση να «ακυρωθεί».

gaza

Τι περιλαμβάνει το τελεσίγραφο εκκένωσης

Το τελεσίγραφο εκκένωσης περιλαμβάνει την πόλη της Γάζας και δύο μεγάλα στρατόπεδα προσφύγων, το Jabalya και το Beach Camp. Περιλαμβάνει επίσης εκκένωση των πόλεων Beit Hanoun και Beit Lahia, οι οποίες είναι και οι δύο δίπλα στο κύριο σημείο διέλευσης Erez στο βόρειο άκρο της Λωρίδας. Τουλάχιστον έξι νοσοκομεία, μαζί με 20 κλινικές πρωτοβάθμιας περίθαλψης, βρίσκονται εκεί. Από έναν και μόνο δρόμο βορρά-νότου, θα πρέπει να κινηθούν, δηλαδή, 1,1 εκατομμύριο άμαχοι σε μήκος έως και 40 χλιομέτρων.

Σημειώνεται ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 2.800 ανθρώπους και στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές από τότε που η Χαμάς εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου αιφνιδιαστική επίθεση στις 7 Οκτωβρίου.