Η εντολή εκκένωσης της βόρειας Γάζας από τον στρατό του Ισραήλ έχει προκαλέσει ήδη τη μαζική φυγή των κατοίκων για να σώσουν τις ζωές τους. Σύμφωνα με τους ανταποκριτές του BBC στην περιοχή, ήδη έχουν παρατηρηθεί εκατοντάδες αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες και φορτηγά να κατευθύνονται προς τον νότο, ενώ οι περισσότεροι έχουν πάρει μαζί και τις περιουσίες, ακόμα και τα στρώματά τους.

Ο κόσμος εκκενώνει την πόλη με κάθε μέσο. Ορισμένοι ταξιδεύουν προς τον νότο ακόμα και με αγελάδες, καμήλες, πρόβατα και γαϊδούρια. Επίσης, πολλές είναι και οι οικογένειες που ταξιδεύουν με τα πόδια, έχοντας διανύσει ήδη αρκετά χιλιόμετρα.

Δείτε βίντεο από τη Γάζα:


Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα (13/10) τα τζαμιά στη Λωρίδα της Γάζας καλούσαν τους κατοίκους να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αφού ο στρατός του Ισραήλ ζήτησε από τους πολίτες, πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, να μετακινηθούν νότια, ενώ στον ορίζοντα διαγράφεται η πιθανότητα μιας χερσαίας εισβολής που εγκυμονεί τον κίνδυνο για μεγάλες απώλειες.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Χάος στους δρόμους της Γάζας

Οποιαδήποτε μαζική μετακίνηση πολιτών αποδεικνύεται αναπόφευκτα χαοτική και εξαιρετικά επικίνδυνη. Υπάρχει μόνο ένας κεντρικός δρόμος βορρά-νότου, κατά μήκος του οποίου αναμένεται να κινηθούν όλοι. Την ίδια ώρα τα καύσιμα λιγοστεύουν, οι δρόμοι στη Γάζα και αλλού είναι ήδη γεμάτοι από μπάζα.

Δείτε βίντεο από την Γάζα:


Το Ισραήλ έχει ήδη εξαπολύσει τις σφοδρότερες από ποτέ αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα και έχει καλέσει στα όπλα 300.000 εφέδρους και συγκεντρώσει άρματα μάχης κοντά στα σύνορα.

Οι απειλές μιας χερσαίας εισβολής έχουν ξυπνήσει μνήμες της Νάκμπα, η αραβική λέξη για την καταστροφή, η οποία αναφέρεται στον πόλεμο του 1948 για τη δημιουργία του Ισραήλ, που οδήγησε στον μαζικό εκτοπισμό τους.

Δείτε εικόνες από τη Γάζα:


Οι μαχητές της Χαμάς σκότωσαν πάνω από 1.300 Ισραηλινούς στην επίθεσή τους το Σάββατο. Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, που έγιναν σε αντίποινα, έχουν προκαλέσει τον θάνατο πάνω από 1.400 ανθρώπων στη Γάζα μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις εκεί Αρχές.