Η επέτειος του φονικού σεισμού που χτύπησε την Ιερισσό το 1932 ήταν η αφορμή για την εκδήλωση που οργάνωσε το Συντονιστικό της Ιερισσού ενάντια στην εξόρυξη Χαλκού-Χρυσού, στο πολιτιστικό κέντρο της πόλης, την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου, με κεντρικό ομιλητή τον καθηγητή του Γεωφυσικού Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Κωνσταντίνο Παπαζάχο. 

Ο απεσταλμένος των Παραπολιτικών στη Χαλκιδική, Γιάννης-Ορέστης Παπαδημητρίου, παρακολούθησε την εκδήλωση, η οποία, λόγω της αθρόας προσέλευσης των πολιτών, αναμεταδιδόταν από οθόνη και στην πλατεία εκτός της, ασφυκτικά γεμάτης, αίθουσας.

Οι ανήσυχοι πολίτες της Ιερισσού γέμισαν και τον χώρο έξω από το πολιτιστικό κέντρο.

Οι ομιλητές της εκδήλωσης μίλησαν για τα ιστορικά και επιστημονικά δεδομένα της σεισμικότητας της περιοχής. Η ομιλία του κ. Παπαζάχου είχε τον τίτλο «Ο σεισμός του 1932 και η σημασία του για τη μεταλλευτική δραστηριότητα της ΒΑ. Χαλκιδικής». Ο κ. Παπαζάχος μίλησε για το σεισμικό ρήγμα της περιοχής και τι σημαίνει για την ανθρώπινη δραστηριότητα στην περιοχή ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα της εξόρυξης χρυσού. 

Στο παρακάτω απόσπασμα της ομιλίας του ο καθηγητής γεωλόγος του ΑΠΘ αναφέρεται στις τεχνικές μελέτες που απαιτούνται για την έγκριση έργων εξόρυξης και τι προβλέπει ο μεταλλευτικός κώδικας.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε και υλικό αρχείου για τον σεισμό και την ανθρώπινη δραστηριότητα, ιστορικά, στην περιοχή της Ιερισσού.

 

Το οδοιπορικό στη Χαλκιδική στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» το Σάββατο.